• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Градинар - специалист
В желанието ни да обогатим градината си с нови цветове, закупуваме от базари, събираме от паркове и градини, разменяме с приятели, най-различни видове семенца. И когато идва моментът да ги засеем, си задаваме въпроса. Как? Кога? Къде?

Изображение

Ето няколко общи правила

Първото нещо след като се сдобиете със семена, е да подготвите почвата. Семената се садят в пръст различна от тази, в която се гледат възрастните растения. Нужно е тя да е по-лека и по-влагоемна. Създаване на такава почва става чрез наторяване с угнил оборски тор, прибавяне на листовка и повечко пясък.

Преди засяването, повърхността на почвата се заглажда и леко се притиска. Това се прави, тъй като е желателно семената да са на еднаква дълбочина. Когато сеем в градината, го правим на редове или в гнезда, а в съдове е разпръснато.
Заравянето на семената, трябва да е плитко, почвения слой над тях е да е 2-3 пъти по-дебел от тях и да е съвсем рохкав. Когато семената са много малки, не ги покривайте, просто поставете тъмен лист хартия отгоре и го махнете веднага след покълването им.

След като засадите семената е много важно, да ги полеете, а по-добре е почвата, в която ги садите да е влажна. Водата е много важен фактор. Семената поемат голямо количество , без нея те не могат да покълнат. Разбира се поливането трябва да става внимателно, особено при по-дребните семена.

Следващата манипулация е да покриете съдовете със стъкло, с цел намаляване на изпарението и поддържане редовна влага около никнещите семена. В последствие пониците постепенно се привикват към обикновените въздушни условия.

Семената се сеят в зависимост от биологичните изисквания и продължителността на живота на самите растения, както и от техните особености и големина.

1) Семена на растения, които не търпят разсаждане, се сеят направо на определеното място, където ще живеят и цъфтят. За да са на оптимално разстояние и да не си пречат, се прореждат поне два пъти.
- мак, латинка, ешолция и др.

2) Семената на двугодишните растения, се засяват в градината на полусенчесто място през лятото. Пикират се още в ранна възраст, също на полусянка в градината и през октомври се засаждат на постоянно място. Някои от тях започват да радват с цвят още първата есен.
- теменужка, силене, незабравка и др.

3) Семената на летните цветя, трябва да се засяват още през март, за да се получат цъфтящи растения през май. Те не понасят температура под 0 градуса, и затова семената им се засяват в сандъчета, намиращи се в затоплени и светли помещения. За да получим здрави и силни растения е добре сандъчетата да се изнасят през топлите часове от деня на слънце. Когато растенията нараснат и започнат да си пречат, се разделят в други съдове, където остават докато премине опасността от пролетни слани.
- тагетес, циния, кученца,пламъче, агератум и др.

4) Семената на саксийните растения, също се сеят в съдове, но младите са по-деликатни и трудно се отглеждат в обикновени домашни условия.
- калцеолария, циклами и др.

5) Семената на градинските многогодишни растения се засяват през април – май в наторена градинска леха. Когато поизраснат, те се пикират на 10 – 15 см. разстояние (също в градината) и през есента се засаждат на постоянно място. Те обикновено зацъфтяват от втората година.

Растенията, които не образуват семена поради хибриден характер или други причини, се размножават само по вегетативен начин.

източник: http://savour-garden.com/sowing.htm
bulhomes2 - майстор
Имам семена от Пауловния. Някъде четох, че трябва да ги сея през март. Обаче едно момче от един разсадник ми споменава някакви други неща. Смътно си спомням (като наближи ще му се обадя), че семената се слагаха в тензух и се потапяха във вода или се мокреха. Спомена и нещо за калиев перманганат. За това с тъмната хартия сигурен ли си, защото са много финни семенцата?
Elinka - специалист
Много полезна информация. Не съм съгласна само с точка 5. - Семената на градинските многогодишни растения се засяват през април – май...
Май месец им е късно, по-скоро в БГ се садят март-април. Миналата година нямах възможност да посадя семената по-рано и успях едва в началото на май / става въпрос за директно сеене в градината /. Нищо не поникна. Едва в началото на октомври започнаха да никнат масово засетите през май семена. Естествено, че в последстие замръзнаха и нищо не стана от тях. Всичко, което съм сяла предишните години през март-април е излизало навреме и са цъфтяли лятото. Така, че директна сеитба на семена в градината за БГ е през март-април, освен ако не става въпрос за някой по-топлолюбив сорт.
bulhomes2 - майстор
Градинар, сигурно си забравил за тази тема. Поръсих 3 партиди семена от пауловния върху пръст за цветя в един пластмасов контйнер с прозрачен капак. Тъй като не ми отговори - половината оставих "голи" на повърхността, а другата половина "посолих" с пръст. Кое е правилното?
Мартин Цветков - напреднал
Няма семе което да покълне без да е в хранителен субстрат.... дано това отговаря на въпроса ти ! Мисля че Градинар беше споменал на каква дълбочина се засяват семената, но все пак ще спомена за да се ориентираш обикновено субстрата> върху семто се полага субстрат с дебелина 2/3 пъти дължината (големината) на съответния вид.
bulhomes2 - майстор
Градинар написа:
...Заравянето на семената, трябва да е плитко, почвения слой над тях е да е 2-3 пъти по-дебел от тях и да е съвсем рохкав. Когато семената са много малки, не ги покривайте, просто поставете тъмен лист хартия отгоре и го махнете веднага след покълването им...
Мартине, ти четеш само в началото ли? Щото семената на пауловнията на размер мога да наподобя на листни въшки. Като се замисля не мога да кажа, как така ми идва тази асоциация, защото не съм убеден, че някога съм виждал такива, но нещо ме кара да мисля, че са такива. Тоест, всички други семки, които съм виждал, - слънчогледови, динени, тиква, краставица, грозде са значително по-големи.
bulhomes2 написа:
Градинар написа:
...Заравянето на семената, трябва да е плитко, почвения слой над тях е да е 2-3 пъти по-дебел от тях и да е съвсем рохкав. Когато семената са много малки, не ги покривайте, просто поставете тъмен лист хартия отгоре и го махнете веднага след покълването им...
Мартине, ти четеш само в началото ли? Щото семената на пауловнията на размер мога да наподобя на листни въшки. Като се замисля не мога да кажа, как така ми идва тази асоциация, защото не съм убеден, че някога съм виждал такива, но нещо ме кара да мисля, че са такива. Тоест, всички други семки, които съм виждал, - слънчогледови, динени, тиква, краставица, грозде са значително по-големи.
НЕ че искам да кажа нещо,но препдолагам по-добре знам какви са семента на пауловнята. Това че са малки незначи, че ние сме без ръце нали ?! Това можеш да си го позволиш само при инвитро процеси до покарване на кълнчето. Специално за пауловнята - в естествените си ареали на разпространение няма да има проблем защото като цяло тя е инавзивен вид за своите ширини (Китай, Япония). Обаче там климата е значително по топъл - в нашата страна е доста по-трудно да стане това. Аз лично ти препоръчвам ако сееш директно навън с едно сито да поръсиш по мъничко пресята почва (или какъвто там субстрат позваш), а отгоре да мулчираш с 10 см слама... така поне докато нощните температури не станат над 0.
Пак повтарям това не е бреза или пък трепетлика, че да расте где попадне (ако беше така то до сега по ествествен път вече да имаме гори от Пауловня, а пък аз не съм срещал такива а ти ? ) :)
Успех със сеитбата
mumar - специалист
Не спорете излишно. Тук има инфо, колкото да се започне.
Успех и ако потръгне разсада, се нареждам на опашката! [-o<
http://paulowniabg.blogspot.com/p/blog-page_01.html
bulhomes2 - майстор
Аз не споря. Гледам какво пише градинаря и се чудя кое е правилното. Повечето сайтове, които намерих говорят за засаждане от фиданки. Което много ме навява на мисълта дали не е само шумотевица около това дърво - с цел да си продават фиданките. Нищо не разбирам от градинарство, но се чудя защо е необходимо да се сади 1 година някъде, да се прибере зимата и напролет да се сади на друго място. Ако продаваш фиданки си го обяснявам....
Никой не е спорил обменяме просто информация и даваме мнения, пък всеки си прави изводи сам за себе си :) Който каквото счете за полезно си е за него. Според мен всяко правило си има изключение затова в случая дадох моето мнение по въпроса. Иначе градинар много точно е описал вариантите на сеитба :) Предполагам че докато не се пробва няма да се разбере кой ще е най-сполучливия метод.
А пък по темата със пауловнята на колегата булхомес мисля, че най-добре ще е да си насее семената по книжка за да си е сигурен, че няма семенцата да фирасят, но все пак ще е по одбре при открита сеитба (поне според мен) да ги сложи на топличко било то оранжерийно или стайно. А иначе аз ако имах възможност задължително щях да пробвам няколко варианта за да проверя доколко ще са успешни всиките :) ПРоблема е че все още нямам подходящите условия т.е. това ще се отложи във времето за мое съжаление :(
  • 1
  • 2

Тема "Как, кога и къде да засеем семената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: