Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pippo - напреднал
Здравей,
благодаря за включването по темата.
Горе долу ми стана ясно, че става с фирма, която работи с CEZ, или директно с CEZ. В момента имаме проблеми от характер домоуправител в блока и е повече от трудно да организирам нещата. Дано имаме късмет и всичко работи както е работило до сега. Ако в близко бъдеще успея да организирам хората и свършим работата, ще напиша ъпдейт кое как сме свършили, за да бъде полезно за останалите, на които им предстой.
Звънял съм само веднъж в CEZ, обясних нещата, казаха че трябва да направя запитването им в техен офис. За съжаление, трябва да си взема отпуск за да го направя. Положението не е критично, но все пак искам да се застраховам, така че трябва скоро да посетя някой от клиентските им центрове. Ако имам хора вътре съм сигурен, че ще свършат всичко за тяхна сметка, но тъй като нямам ми е пределно ясно, че ще ме разтакават и ще се наложи да си го платим от джоба.
Вратите за които говориш са едно от изискванията ми. Колкото и налудничаво да звучи, много ми харесват, поради простата причина, че ограничават комшиите ми да барат по таблото. Ограничават и CEZ от възможността да кажат, ти си манипулирал електромера, ей ти тази глоба.
За съжаление не успях и да намеря нормативен документ, който да доказва, че те са задължени да поддържат това табло. Ако някой може да потвърди тази теза с официален документ, ще се зарадвам да го сподели тук, ще бъде полезно.
Поздрави.
vk - специалист
Кажи колко апартамента има в блокчето (респ. колко електромера), да се ориентираме в мащаба на нещата и дай една снимка.
Другия въпрос е колко пари са склонни да отделят хората, доколкото нещата работят и ремонта не е належащ спешно, може някои хора да се възпротивят.
Третия въпрос - дали да се вика фирма и да се платят значителни средства (това ще го видиш по офертите които ще вземеш, поне 2-3 оферти) или да се прави от специалист, приятел, пенсионер-специалист както аз ги наричам, като спестените разходи се вложат в допълнителна апаратура към таблото-защити, катодни отводител и други
pippo - напреднал
Мога да пусна снимка утре.
Детайли съм дал в горните постове - 14 еднофазни предпазителя + 2 трифазни.
Трябва да се подменят кабели между електромерите и предпазителите. Предпазителите да се подменят с нови автоматични, да се сложи еврошина, и нови клемореди.
В момента положението не е толкова зле. Има нагорели изолации тук там, около клемореда и главният предпазител на блока. Така е от много време, просто на познат му изгоря таблото в техният блок, и това ми светна като сигнална лампа. Там за същата работа и горе долу същият брой предпазители + работа по къртене и насосване на кабели към апартаментите им взеха 700лв. Някаква фирма беше, но не са особено доволни. Не съм видял как са си свършили работата и не мога да твърдя нищо.
Честно казано ми се иска да го направи фирма, за да нямам ядове с комшиите. Ще кажат ти водиш твой човек, ще искат гаранции, каквито са педантични, ако стане с фирма на CEZ най-добре, всички оплаквания ще ги отправят директно към тях.
Казвам го от опит, защото правих организацията по санирането, после за всеки проблем идваха при мен, въпреки че всички познаваха въпросният майстор.
PCL82 - майстор
Казваш, че таблото е с метални врати и каса. Това значи, че е правено по проект и има някакъв ред и мисъл, които с времето са омърляни от всеки самозванец.

Стопяемите керамични предпазители сами по себе си не са никак лоши, НО тряба да са с фабричен патрон, оразмерен според проводниците и електромера! Не разсъждавай: това е старо-буклук за смяна/това е ново, значи е ок.

Обикновено след главният кабел на енергото има главен прекъсвач и пломбирани главни предпазители. Те са само три (за трите фази) и са общи за всички потребители.

След тях са електромерите (монофазни и трифазни) със собствени главни предпазители след тях. Тези предпазители вече са частна собстеност и можеш да ги пипаш.

Проверяваш дали основата е нагоряла, ако да си купуваш нова такава. Проверяваш дали клемите на основата са добре стегнати, дали има следи от корозия и нагряване.

Ако това е наред си купуваш нови фабрични патрони (вложки) според тока, който пише на табелката на електромера и сечението на проводниците:
Ако на електромерът пише 40(10)А и проводниците са 6мм2 нормално трябва да сложиш 35А вложка, по изключение 50А, но не 63А
Ако електромерът е за по голям ток и проводниците са 10мм2 можеш да сложиш 50 или 63А вложка.

Смени капачката на предпазителя я затягай добре- проблеми няма да имаш ако всичко е направено както трябва. Тези предпазители са изобретени от Сименс, има ги из цяла Европа и до наши дни в експлоатация!
vk - специалист
Кво направи бе pippo, смени ли го това табло ?

Тема "Ел. табло в жилищна кооперация. - ремонт, съвети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: