• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Имам малко опит с постоянни магнити. Но имам усещането за някакъв потенциал.
Нямам идея за сега до колко е разумно това. Първата ми реакция когато видях клипа от линка, който ти даде, я написах съвсем спонтанно, без да размисля. За да дам мнение което да защитавам, трябва да помисля сериозно - всички "за" и "против" и тогава... Едва ли ще е скоро конкретния ми отговор.
П.П. За сега няма да обсъждам повече тази идея, докато не си я изясня за себе си. Ако някой друг даде мнение - ще ми е интересно да го прочета!
tgv - специалист
Евгени, трябва да се научиш да не реагираш спонтанно, защото вероятноста да сбъркаш е голяма! Мисля че ти го доказах.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Евгени, трябва да се научиш да не реагираш спонтанно, защото вероятноста да сбъркаш е голяма! Мисля че ти го доказах.
Тогава казах, че идеята е интересна и не се отказвам от това. Въпроса е доколко е приложима!?
Пък и човек се учи от грешките си... Ако сбъркам и някой ми посочи грешката се поправям и извинявам, стига да е доказано, че съм сгрешил.
tgv - специалист
Приемам поста ти като извинение!
И утре е ден.
Тани - модератор
edemy2001 написа:
tgv написа:
Тогава казах, че идеята е интересна и не се отказвам от това. Въпроса е доколко е приложима!?
Пък и човек се учи от грешките си... Ако сбъркам и някой ми посочи грешката се поправям и извинявам, стига да е доказано, че съм сгрешил.

Е ти пък - как не те е срам - да грешиш! :-D На tgv никога не му се случва , а пък да си признае или извини му се струва като смъртно наказание!
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Приемам поста ти като извинение!
И утре е ден.
Точно на тебе пък нямам за какво да се извинявам! Тези за които беше извинението ми, ме разбраха.
alien - специалист
мощност = въртящ момент * 2 * Пи * обороти за секунда

и аз гледах едно клипче как говори за нещо направено от някой ама тук май ми намирисва на друга история

2 циганчета:
-еййй да знаеш колко било вкусно хляб със салам
-ти пък от къде знаеш да не си ял?
-не бе, баща ми като бил в затвора та там един му разказвал как гледал.....

човека чужди творения не може да покаже щото вече са монтирани някъде и няма как да се снима до тях, може само да скалъпи едно клипче с чужди материали, толкова може... смешни летящи картончета.... това ако е голямо при първия по силен вятър ще убие някой, пък агресията - май на комплекси ми намирисва, и в друга тема се опита пак същите локуми да разтяга - колко съм велик - ама пак само е гледал някой друг как работи
това тук не е мазето.нет, и тук има изтрещели ама поне има и нормални които работят и постигат собствени резултати
така че да не говорим другите какво правят, по важно е самите ние какво правим

поглеждам от време на време темата защото ми е интересна - това с медната тръба за нагревател - на мен ли така ми се струва или има еквивалент по мощност на бързовар? т.е. 1KW? обаче много високи обороти? медта има ниско съпротивление, но все пак има съпротивление, за да се понижат оборотите не трябва ли да има магнитопровод и повече намотки? така конструирано се разчита единствено на токовете на фуко в повърхността на тръбава която е съвсем близо до магнитите, което не е толкова ефективно, какво ще стане ако тръбата е навита като намотка на късо на П образен магнитопровод, обърнат към магнитите?
Последна промяна от alien на пон фев 13, 2012 11:48 am, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
alien написа:
...поглеждам от време на време темата защото ми е интересна - това с медната тръба за нагревател - на мен ли така ми се струва или има еквивалент по мощност на бързовар? т.е. 1KW? обаче много високи обороти? медта има ниско съпротивление, но все пак има съпротивление, за да се понижат оборотите не трябва ли да има магнитопровод и повече намотки? така конструирано се разчита единствено на токовете на фуко в повърхността на тръбава която е съвсем близо до магнитите, което не е толкова ефективно, какво ще стане ако тръбата е навита като намотка на късо на П образен магнитопровод, обърнат към магнитите?
Като казах снощи, че ще размисля върху идеята имах предвид нещо такова. Само, че не ми се нрави идеята за магнитопровод, защото ще има котвено залепване. По скоро вид магнитна леща, както споменава колегата tgv. На практика тези алтернатори, които са с аксиално магнитно поле са вид магнитна леща. Мога да си направя няколко експеримента, когато започна да правя нов такъв алтернатор, за да не хабя време и пари за нещо което не е съвсем ясно. Т.е. да използвам готово нещо за експеримент. Въпроса е колко ще е ефективно преобразуването на магнитната енергия и как да се свалят оборотите, защото в клиповете магнитния диск се върти от дърводелска фреза. Погледнах из нета - на тези фрези минималните обороти са между 4000 и 5000, което си е твърде много. За свалянето на оборотите - по-тънка тръба, навита под формата на намотките на алтернатора и с окъсени краища например. Така ще се получи по-високо индуктирано напрежение - съответно ток. Токовете на фуко също ще се използват, защото те така или иначе ще се индуктират в намотката.
mObbiN - специалист
Ако ми позволите ще направя няколко извода за ПВЦ витлата,а всеки да прецени сам за себе си.
Това е лесен и евтин до някъде начин за направата на витло.За да се направи необходимата форма на витлото е необходимо по-голямо "ф" 300,400.Тези размери отпаднаха при мен,защо то не дават на размер,а цяла тръба и икономически не е оправдано.Тия размери криза не ги лови! :lol:
От ф160,ф200 дават на размер, поне така е при мен.Но започват проблеми,при направата на витлото с необходимата форма то става много тясно и са необходими повече на брои витла.Повечето на брои витла се балансират много трудно,а то е задължително.ПВЦ издържа на натоварване ако витлото е до един метър при по-дълго има голяма вероятност да се счупи.Тези изводи ги правя на база моите генератори на които съм дал данни и снимки.Решавайте сами!Успех! :supz:
Последна промяна от mObbiN на пон фев 13, 2012 1:06 pm, променено общо 1 път.
borisovqvor - напреднал
плюс нарисаното от mObbiN ще добавя че с промяната на ъгала на витлото можеш да ограничиш развиването на свръх обороти на турбината довеждощи до чупене на лопатите , а това се постига лесно с ПВЦ търбата :)
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: