• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sezo79 - напреднал
Здравейте.
Преди време си купих камина прити модел С3В17 и си направих локално парно отопление в апартамента. Проблемите обаче започнаха , когато трябваше да се почисти от нагара. Малкото кръгло капаче отгоре на камината не позволява да се бръкне достатачно на вътре между панелите на водната риза.
От тук следва първият въпрос : Какво може да се направи за по-добър достъп за почистване.

Друг проблем е че камината отдава много топлина в помещението кадето е инсталирана , и дори и да не е пуснат радиатора става много горещо. Иска ми се да направя нещо като серпентинана горния капак , така че тази топлина да влиза в водния кръг и радиаторите.

Ако някой има идеи какво може да се направи нека ги сподели да ги обсъдим.
Предполагам има и други с подобни проблеми.

Прикачен файл

kamina-priti2.jpg
kamina-priti2.jpg (35.63 KиБ) Видяна 8405 пъти

Прикачен файл

kamina-priti-s3-v17.jpg
kamina-priti-s3-v17.jpg (31.5 KиБ) Видяна 8405 пъти
lux_e_on - специалист
Има ли каминката телени четки?Ако иде реч само за сажди сложи напоен с нафта парцал и го запали,но ако водната риза не е видима през горивната камера и преди това пусни помпата на макс за да не прегрееш.
sezo79 - напреднал
Нямам никакви инструменти за почистване.
Вариянта да загрея камината докато катрана по стените изгори и стане на сажди съм го пробвал , но самите сажди не мога да махна. До кадето стигам с ръка , почиствам.

Не знам дали има вариянт да се вдигне горният капак (целият) и от там да се чисти.
Или да се направи още една вратичка на какпака отпред , над остъклената. Но ме е страх , дане вземе да дими от там.
lux_e_on - специалист
Телена четка и прахосмукачка ползвам като правя профилактика на котел.Освен това на мама камината я чистя когато чистя кюнците през фукса-извода за кюнците.А за топлоотдаването на камината от камерата ме изненада,явно не е добре изолирана.Последното прити дето слагах беше толкова добре изолирано че не можа да стопли 15кв стая.
filmatoplo - майстор
Горното пространство което се чисти през малкото капаче -най добре се чисти с лист ножовка :wink: Там ако сложиш серпентина -после никога не може да изчистиш пепелта -ефекта ще бъде минимален .Аз си монтирах допълнителна риза вътре в печката на тавана , моята е с фурна , и се пада под фурната .Оставих и огнеопорните тухли между ризата и фурната -да задържа топлина .Само не си спомням печките без фурна -имат ли риза на таванчето , моята с фурна има оригинална риза с форма на П -само отстрани .
saraneron - специалист
Филма,как проби отворите за тръбите за новата риза в огнеопорните тухли? Как закрепи ризата кам огнището и колко разстоиание има м/у стените ,тавана и ризата, ако има разстоиание м/у ризата и тавана на камерата как се чисти там? :?
Последна промяна от saraneron на пон фев 13, 2012 4:00 pm, променено общо 2 пъти.
sezo79 - напреднал
Отсрани под горния капак има риза , но в средата под капака няма. От там и голямото нагряване.
А ти как си добави риза ? Горния капак може ли да се вдига попринцип.
Ако не те мързи би ли описал подробно какво си направил. Ако може ,някоя и снимка качи.
naskov - майстор
Ако някой има идеи какво може да се направи нека ги сподели да ги обсъдим.
Предполагам има и други с подобни проблеми.[/quote]

Ами първо да те питам на колко градуса ти е нагласено терморелето за помпата:?
sezo79 - напреднал
Релето е нагласено е на 40 , но дали ще е на 70 или на 30 , все тая. Идеята е топлината да влиза във водата , а не да се отдава в стаята директно от камината. Имам малко дете и немога да оставям вратата отворена , а тези 5 или 6 киловата отдадени от камината са ми много за хола. Ако пък водата не се загрее поне до 50 - 60 градуса в другите стаи , радиаторите не отделят достатъчно топлина и в по-студените дни не стопля колкото искам.

Виждайки колко топлина се отделя от горния капак и кюнците ми се прииска , налято да направя нещо като доработка. Да добавя панел към ризата е добра идея , а може и два. Не знам дали мога да си направя още един капак (врата) за почистване на ризата.

Ако някой е реализирал нещо , нека сподели и ако може да качи снимки или скици.
lux_e_on - специалист
Най малкото можеш да я изолираш под горния капак-плочата.
  • 1
  • 2

Тема "Съвети за преработки на камина Прити с3в17" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: