• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
tgv - специалист
Относно маг. Отоплител. На първия клип водата започва да ври при невисока скорост.
Отопляемата площ под маг. леща трябва да е равна и максимално приближена.
edemy2001 - специалист
shulio написа:
......
Здравей, може би не трябва в този форум да те питам за това, че ще отвлечем темата, ама преди време видях, че си наясно с CNC машините. Конкретния ми въпрос е дали можеш да ми подскажеш - трябва ми чип за управление на стъпков двигател от типа с 6 извода. Интересува ме да му кажа на чипа - посока на въртене, тактова честота, пуск/стоп, брой стъпки. Дали съществува такова нещо, че форума за CNC е със 161(!) страници - то няма изчитане това... :?
ba6ticata - специалист
Моля за малко помощ.Два пъти прерових всички страници на темата за да търся линка към направа на витла от PVC тръба.Спомням си,че съм виждал сайт,където със снимки е дадено как се оформят?Ще ви бъда благодарен,ако посочите някакъв снимков материал от където да е видно самите форми и размери на витлата?
borisovqvor - напреднал
@bashticata на страница 12,16,17 има показани направата на перки съжелявам , че в момента не мога да достигна до моята турбина за да я снимам за да ти изпратя точни размери за съжеление не см ги записал :? И даи някакви параметри на генератора си сменил ли си магнитите има ли котвено залепване , колко вата на какви обороти изкарва за да може да се пресметне площа на турбината и броя на перките
Последна промяна от borisovqvor на вт фев 14, 2012 10:03 am, променено общо 2 пъти.
ba6ticata - специалист
borisovqvor благодаря за вниманието,данни за това което наричам генератор не мога да ви дам,защото то е правотоков дв-л от пералня.Довечера ще замеря котвеното залепяне по схемата на edemy2001,като предполагам,че трябва да е включен греца,защото само тогава имам някакво натоварване,иначе без товар се върти свободно!За по подробни данни аз смятам първо да направя някакви експериментални витла (имам парче тръба Ф160 на дължина 110см.) и след това при вятър да определя параметрите и чак тогава да смятаме по точно за нови.
edemy2001 - специалист
ba6ticata написа:
borisovqvor благодаря за вниманието,данни за това което наричам генератор не мога да ви дам,защото то е правотоков дв-л от пералня.Довечера ще замеря котвеното залепяне по схемата на edemy2001,като предполагам,че трябва да е включен греца,защото само тогава имам някакво натоварване,иначе без товар се върти свободно!За по подробни данни аз смятам първо да направя някакви експериментални витла (имам парче тръба Ф160 на дължина 110см.) и след това при вятър да определя параметрите и чак тогава да смятаме по точно за нови.
Метода не е мой. Просто го преведох от английски от един сайт и добавих от мен скица.
Щом като не натоварен нямаш усилие за завъртане - значи нямаш котвено залепване или е достатъчно малко. По-добре премери ако имаш възможност при някакви обороти какво напрежение вади. Данните които са необходими за изчисляване на мощността са:
Обороти = ?
Напрежение при тези обороти на ненатоварен генератор = ?
Съпротивление на намотката = ?
Когато мериш съпротивлението на намотката, извади от резултата собственото съпротивление на пипалата на прибора с който мериш.
Когато се сметне мощноста, която дава, може поне ориентировъчно да се сметне и диаметъра на турбината (дължината на тръбата).
Освен това щом като е постояннотоков, не ти е необходим грец. Би трябвало да изкарва право напрежение.
edemy2001 - специалист
iavvor написа:
Едеми всичко има значение. Ако не са добре полирани крилата, загубите могат да достигнат 5%...
И с това съм съгласен. За съжаление моите лопати също не са идеални. Добре са полирани, но имат малки неравности. Ако и за тях реша проблема, от 38 ще вдигна КПД на пропелера на около 40% - не се надявам на повече.
Останалото от цитата по отношение на mladomo няма да коментирам.
Последна промяна от edemy2001 на вт фев 14, 2012 5:41 pm, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Марти примера с 8м ветрогенератор е неудачен. По опасно съоръжение не съм виждал. Даже и дъските с претенциозното наименование витла, при 26градуса ъгъл на атака създават аеродинамичен срив. Нищо чудно че са се счупили. Т.Е. били са нещо средно м/у витло и аеродинамична спирачка. Това видях на филмчето.
edemy2001 - специалист
tgv написа:
Евгени технологията е като при автомобилите - кит, боя, полирпаста. Полир пастата която ползват при големите ВГ е яхтена но съм забравил марката. И по-добре да не си я спомням защото цената и беше :shock: :shock: :shock:
Относно спидера, като ти гледам ротора, сигурно и от него ще изкараш 2-3%.
Технологията с кита и т.н. ми е ясна. Обаче моята си технология с вакуумното формуване на фибростъклото все още малко куца. Трябва да я доусъвършенствувам.
Колкото до конуса, защото така се нарича, да сигурно ще вдигне с някой процент ефективноста. И до него ще стигна. Просто трябва да стигна до момента в който ще правя стандартни диаметри и мощности, за да си направя съответните приспособления, инструменти, калъпи, форми и т.н. Тогава ще направя и конуси.
ba6ticata - специалист
Ето данните на това от което ще правя генератор:
- съпротивление на намотките(три фази) - 3 Х 8 ома
- котвено залепяне (или както му казвахте) - 40 грама
- напрежение при обороти 50/мин. - 15волта
- напрежение при обороти 72/мин. - 22волта
- напрежение при обороти 100/мин. - 30волта
Котвеното залепяне - монтирах двуметрова летва(по един метър от двете страни на оста) и започнах да слагам гайки докато не тръгна да се върти
Напрежението - въртях на ръка (без товар) поддържайки горепосоченото напрежение и отброявайки оборотите за една минута
Съпротивлението - измерено е с мултицет FLUKE.
Ще стане ли ветрогенератор при тези параметри или да го захвърлям на вторични?
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: