Всичко за дърводелството
Здравейте,
Някой може ли да сподели опит или да даде съвет как да си направя каретка най-лесно и бързо за циркуляра ми?

Той е с плот 70 х 70 см от 5 мм дебела ламарина, като в краищата, отдолу са заварени 4 винкела изрязани под ъгъл 45 градуса и събрани в квадрат. От лявата страна на диска има 30 см разстояние, а отдясно 40 см. Искам от дясно да направя някаква каретка. Циркуляра изглежда ето така. Снимката е с диск за ъглошлайф - вала е с диаметър 22,2 мм - може да работи с диск за циркуляр (за дърво) и с диск за ъглошлайф.

Искам с каретката да получа перпендикулярност на изрязаните детайли.

Прикачен файл

IMGP1543.JPG
IMGP1543.JPG (23.48 KиБ) Видяна 3786 пъти
valentin114 - специалист
Ето една масичка, за оберфреза е, но можеш да си "откраднеш" нещо http://www.youtube.com/watch?v=CcoDDUrruB8
Благодаря,
Знам, че на заводските циркуляри каретката се направлява от една летва, която се движи в канал в плота, но аз няма как да правя такъв канал в плота - 5 мм е ламарината.
colyo - специалист
Ако нямаш канал или страница успоредна на диска, няма как да стане. По-късно ще ти пратя снимки как го правят американците.
duco - специалист
Kолега според мене трее да споделиш какво точно ще режеш с този циркуляр(че с този диск ?)
Вала е с диаметър 22,2 мм - направен е умишлено така, че да може да работи с диск за ъглошлайф и с диск за дърво - със същия диаметър на отвора. Снимката е с диск за ъглошлайф, но може да му се слага и циркулярен диск - просто това е снимка, която направих, когато беше с диск за ъглошлайф.

Мисля да режа дъски с ширина около 10-12 см и дебелина около 4-5 см - дълги около 40-50 см, искам да им правя челата перпендикулярни. Ще режа детайли с подобни и по-малки размери.
velsi - Почетен майстор
Мисли нещо, което да е странично, на нивото на плота. Примерно една квадратна тръба 20х20 и парче 25х25, което да е вкарано в нея и да се плъзга. Може и нещо с лагерчета, които да търкалят по профила. Правил съм подобно, но конструкцията беше съвсем друга.

Тема "Някой може ли да ми даде съвет за каретка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: