Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
BornToDrink - помощник
Здравейте,

Въпросът ми сигурно ще изглежда смешен на някои, но ето го и него :) :
Слагам си 10мм декоративни плоскости от стиропор и ъглите ще са с первази (за сега съм налепил само 5-6 квадрата около лампата и не съм стигнал до стените).
Тези первази как се монтират спрямо плоскостите?
Т.е. първо первазите и до тях се изрязват плоскостите или первазите застъпват плоскостите?

Също, в една статия в сайта видях, че се "фугират" с акрилен силикон, но там тавана беше шпакловка и се фугираха само откъм стената, а когато има и плоскости как седи въпроса?

Благодаря.
jekasus - майстор
Сам си отговори -
BornToDrink написа:
первазите застъпват плоскостите
После
BornToDrink написа:
"фугират" с акрилен силикон
BornToDrink - помощник
Благодаря.

За плоскостите ползвам някакво лепило Decosa, което беше препоръчано на етикета на самите плоскости.
Дали ще е ОК и за первазите?
Иначе на пръв поглед добре хваща.

За фугирането малко ме притеснява, че стената не е бяла и трябва да бутам доста внимателно, че иначе ще си личи много.
jekasus - майстор
За лепилото не мога да ти кажа, свикнал съм със Selsil.
За фугиране - нанасяш акрилен силикон, обираш излишното с дървена клечка от сладолед или пластмасова от кафе и заглаждаш с влажна гъба.
ivko - напреднал
За залепването на первазите аз използвам акрилен силикон.Нанасям го на ленти върху фаската на обратната страна на перваза.
mcm - специалист
Първо лепиш плоскостите, облепяш целия таван. Покрай стените, облепяш максимално близко, така че перваза да може да покрие ако остане някаква фуга, затова бележи колко покрива перваза който имаш. не си играй да фугираш фугата, ако имаш възможност изрежи от отпада ивици стиропор и ги лепни между стената и тавана, но така че да останат скрити под перваза.
Самите плоскости трябва да се паснат много добре на тавана за да избегнеш фугирането им, след време фугировката си променя цвета и изпъква от цвета на плоскостите и трябва да боядисваш с латекс. При лепенето на плоскостите първо ги налагай без лепило преди да залепиш всяка, защото има разлика в размерите и можеш да разминеш фугите.
Предполагам си сметнал ширината на тавана и колко ще се реже от последните редове, също така трябва да си дал и линия за първият ред. Успех със завършването на тавана.
И накрая перваза се лепи само за стената, затова предвиди ако ще ремонтираш стените, перваза го лепни чак след като приключиш и с тях.
BornToDrink - помощник
Благодаря за съветите.
За монтажа на панелите, мисля, че добре се справям.
По спецификация им дават 5-точково поставяне на лепилото, но аз го правя с 9, че иначе леко клепваха отстрани.
Слагам ги на 45 градуса спрямо стените и мисля, че се получава доста добре.
И понеже стаята не е точно правоъгълник, то така поставени компенсира тоя "дефект", въпреки може би повечето фира.

Иначе панелите са учудващо еднакви и за сега проблем с фугите няма.
Тук-таме се случва някой ъгъл да е с 1мм по-тънък, но там компенсирам с повече лепило и става.
Освен някаква изолация, тавана придобива доста интересен вид, а най-важното беше, че не цапа целия процес и е лесен и евтин.
Накрая ще се похваля със снимки. :)
ivanhd - специалист
Налепи ли ги ? Пусни снимки да видим как е станоло , че и аз мисля да лепя но се чудя как да ги редя.

Тема "Въпрос за монтаж на декоративни первази до плоскости" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: