Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
Баба ми ме е научила как се прави вишновка. Ама не отчете че ще се сменят нещата и там където зрееха бутилките едно време "между крилата на двойната дограма" сега не става.
Та чуденето ми е дали ако разбъркам домашна силна ракия със сироп от вишни, ще се получи вишновка. какво да добавя за да се донади до истинския вкус откъм мекота.
schuldiner - майстор
Става и още как! Само че е по-трудно. Трябва да следиш едновременно за алкохолната и захарната концентрация и ако не е добро сладкото, има риск да не става много за пиене. А калпава ракия с добър плод се оправя лесно...
Според мен мекият вкус идва от водата, с която се разрежда преди консумация. Вкъщи ликьори от сладка правим само с 60-градусова ракия, та се налага. От години разреждаме само със замразена изворна вода, т.е. с лед. Тук има много противници на пиенето на чиста (изворна) вода, но за мен тя си остава ключова за вкуса на питието... след като е 60% от готовия продукт. Та вкус за вода имам, че и с претенции...
bulhomes2 - майстор
Я ме светнете и мен на технологията, че тръгнах да бъркам разни шльокавици със сладка...
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Абе да ви кажа,и аз съм правил вишновка от конфитюр.Става,ама не е съвсем същото като с пресни плодове.Освен това,ако се прави с ракия,остава някакъв дъх,дето лично мен не ме кефи.Затова аз правя следното:96%спирт-2литра,вишни-1кг,захар-2чаши.Препоръчително е да се прави в стъклена бутилка.Аз си имам дамаджанка 3 литрова с гърло към 7-8 см.Вишните/черешите предварително им махам костилките,защото ако стоят дълго в алкохол,започват да образуват циановодород.Сипвам ги в дамаджаната,слагам захарта и заливам със спирта.Запушвам и слагам до прозореца.Това е.След около 30 дни всичко е готово.Прецеждам го с филтърна хартия за шварц кафе(има я по щандовете за кафе в по-големите магазини).После сипвам минерална вода и става фантазия.Аз оставям ликьора с крепкост 40%.Естествено,всеки да си го разрежда както си иска.
п.п.Внимавайте колко вишни ще изядете!!!
:)))
schuldiner - майстор
Ами основната разлика с ликьор от пресен плод е, че не става с много гадна ракия. Ароматите в сладката са доста понамалели и в същото време има вероятност сладкото да е с предозирана захар, което при разреждането убива допълнително вкуса. Затова на практика добра вишновка става със силна ракия (може и да киселее, стига да не смърди много на пушек, крачоли и подобни) и сладко с естествен аромат и вкус. Не пречи сладкото да е "по селски тертип" - с икономия на захар, щото шекер на всеки етап може да се добавя, но както казах, естествен аромат и вкус по това време на годината няма как.
Резултатът е ясен веднага (няма какво да отлежава), така че може първо да се забърка малко за дегустация и да се решава ще я бъде ли или да отиват на преваряване и ракията, и бурканите...
OwnerBG - специалист
Проблема е че ще мешам със сироп от вишни а не със сладко. Сиропа не съм го правил много сладък за да се разрежда по малко и да си има вкус на плод.
Ама това със сладкото ме подсеща за няколко други варианта.
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Ами насипи в няколко чаши алкохол и добавяй различно количество сироп и захар!Записвай къде колко слагаш и така ще уцелиш точните пропорции!Няма да стане като с пресни плодове,ама пак ще е вкусно. :drinkers:
bulhomes2 - майстор
Аз таман тъй се засилих да правя, ама се сетих за втасването, та затова писах. Демек - ако мешаме ракията с готово сладко - няма нужда от втасване - така ли?
ХУЛИГАНЮ2 - специалист
Така е.Обаче задължително трябва да прецедиш,щото иначе плават разни парцали из чашата.И имай пред вид,че вкуса няма да е баш както на вишновка.Става за пиене,ама мен ако питаш остави шишето да се утаи една седмица,нищо,че е прецедено!

Тема "Мързелива ВИШНОВКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: