RABATA написа:Защото и ти четеш като дявола евангилието. Или повтаряш каквото си чул някъде. Говорим в случая когато вентилатора на парното е на маскимум. Входяш студен въздух -20. То си беше -27 ама хайде. Колегата ти обясни по горе какво количество топлина отделя двигателя.И като добавиш че при спускане на принудителен празен ход почти няма горене какво става.Ако не знаеш мога и да ти кажа че когато сработи икономайзера вообще няма горене отделената топлина е за сметка само на триенето.А и при тази температурна разлика какво мислиш че е охлаждането и на самия двигател от неговата повърхнина. Бягай при специалистите по топлотехника да те светнат ако искаш по подробна информация.Щото после ще почнеш да питаш и какви са загубите от каросериата и т.н.lov написа:Не се ли усещаш че се изказваш малко неподготвен или с манталитета на гаражен майстор. Или не си чел какво съм писал по горе. И пак ще ти напиша дано захапеш и да не спориш. За термостата спокойно мога да твърдя че ми е в пълна изправност. И тя загрява за толкова кратко време като твоята. Но като пуснеш парното на макс просто то наделява на произвежданата от двигателя топлина и почва да охлажда двигателя. Но явно на теб не ти се налага да шофираш на дълги разстояния при ниски температури. Тая зима температурите са си доста под обичайните за които са проектиране нашита автомобили. При температура около -10 всичко си е нормално като отопление. Но като минеш -20 вече е съвсем друго. Ако ти си налага да караш по 500-600 за деня ще ми запееш друга песен. Не картони ами ще почнеш да питаш как да си монтираш допълнително отопление на колата.Ами защо тогава изправния ти термостат не затваря големия кръг/като започне да изстива/, за да не надделява парното? Май твоя манталитет е такъв, а?/гаражен/
И точно на мен не ми обяснявай как се проверява термостат дали работи. И как функционира една охладителна система. Колегата MrMurdjo се опита да ви светне малко ама вие си карате по инерция тъй че май няма смисъл повече да споря с вас.