• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Температурите и тогава и сега са около 20 градуса.Марката не мога да кажа защото ще прозвучи като лоша реклама.Пък котелът не е виновен-с подовото дори беше в кондензен режим(големият блян за спестовност преди ерата на термопомпите).
Този пример ми е най- нагледния от практиката.
От личен опит(вкъщи) с най- лошия вариант котел Вайлант(пиша марката защото ще го подарявам през лятото) на терасата (нямаше ме в БГ и строителя сложил това което за него е било далавера) и плащам за 70 м2 между 200 - 300 лв на месец.Но това ме стимулира да изкарвам повече пари ...от друга страна :-D .
Това, което исках да покажа с предишния пост е ,че с термопомпа идва отоплението мзкс. 1лв/м2, а с газ сам може да си го сметне човек.
Понякога причината е котела , а понякога цената на газа.
ESPACE - майстор
Я всеки да вземе да пише откъде е, че във Варна температурите през зимата са "леко" по различни от Севлиево и Кнежа например. Та тия примери дето Лазар дава са невъзможен блян за някой друг.
idunno - специалист
При мен става въпрос за София.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
пиша марката защото ще го подарявам през лятото
Що не ми го подариш на мене, ш'почерпя :drinkers:
idunno - специалист
Няма проблем, но първо да почерпиш ,че после може да размислиш :-D
Няма проблеми - само казваш куриера, в кой офис, вида и размера на почерпката :drinkers:
idunno - специалист
...сега точно се връщам от събрание на блока защото на всичките ми комшии сметките са почти идентични - между 310 и 380 лв като апартаментеите са около 70 м2.Някои имат термостати някои нямат но всички са с Вайлант,утре отивам до един мой клиент дето ДеДитрих Инновенс да видя колко той е платил.А и ще засека газомера, че досега не ми дремеше, ама една малка проверка не е излишна.
Най-много Вайланти имам монтирани, ама 2-3 да са с такива сметки, в къщи. Вашите сигурно са 24-ки, нали? Щом са от строителя - веднага ще ти кажа и грешките, които се повтарят навсякъде:
- неподходящ по големина котел -8.4-24кВт
- тръба ф20 от котела до колектора
- радиаторна мощност по-ниска от минималната на котела
- управление на стайната температура чрез температурата на водата
- термоглави по радиаторите
- липса на стаен термостат с програматор
idunno - специалист
такаа...понеже се разговорихме :-D .Ще споделя впечатленията ми.
Както вече писах отидох до моя клиент с ДеДитрих Иновенс и неговата сметка се оказа подобна 414лв. за предходния месец.
Първо ще отбележа, че не съм много съгласен със спасителните ти мерки.
- неподходящ котел - мин. мощност 8.4кВ казваш е, на мен потребната топлина горе-долу е 8-9 кВ.Махнах термоглавите и нямам темостат, и котелът е навън (играе роля).Но 3 кВ да беше котелът шеше да изключи по връщаща темперетура (примерно след 5 мин),а това означава топлообменът радиатор - въздух е приключил и е топло в стаята.Тоава е .Прегряването на проточните газови котли има други корени.Ето ситуацията при еднакви условия:
- аз - 310 лв.
- комшийка 1 с термостат и термоглави и котел навън - 350лв
- комшийка 2 с термоглави и бе термостат с котел вътре - 380 лв.
Значи термостаите и термоглавите нямат основно значение.
marinmnm - специалист
От 380лв. до 310лв. са ти 70лв. разлика .Това си мисля ,че хич не е малко .Котела ти кондензен ли е?
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: