Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nnikbg - специалист
LazarGanev написа:
zgi, на драго сърце с каквото мога ще помогна.
Ето - joro_vn и nnikbg са ползватели на такива котли, инженери са и можеш да ги питаш за всичко каквото те интересува. Сега - дали може да се оставя за седмица без да се чисти - по принцип може, ама все пак е сложна техника, датчици, електроника, механизми... Добре е да се поглежда поне по веднъж на ден. Може нищо да не трябва, но не мога да ти гарантирам, че ще работи безотказно като газов котел, който можеш цяла зима да не го поглеждаш.
Има и един доктор който е много чак. :-D . Zgi тази тангра е даконера на която всичко е скрито зад хубав червен капак.
LazarGanev - "Велик майстор"
nnikbg написа:
Има и един доктор който е много чак. :-D . Zgi тази тангра е даконера на която всичко е скрито зад хубав червен капак.
Да, има ползватели доктори, инженери, счетоводители, кръчмари, моряци, печатари - хора с всякакъв бизнес :) . Някои от тях са преминали през всякакви котли - дърва, въглища, нафта и имат база за сравнение.
vladislavpet - напреднал
vladislavpet написа:
plastkomfort написа:
vladislavpet написа:
след доста игра с клапата на Виадруса.....котлето почна да побелява, гофрето към комина е с приблизителна темп. като на тръбата на изходящата вода от котела....
Дай малко подробности че и аз съм с един виадрус и ми предстой купуване на горелка :?
Viadrus U22...9 секции....ГП 20 гореше по 5,6 чувала на 24 часа :shock: ....сложих стаен термостат...горелката я направих първоначално зареждане 20 сек, намалил съм го до толкова защото и след като влезне в режим пак ми го прави това първоначално зареждане,..не знам защо???....време на подаване 8 сек.,..време на изгаряне 11 сек..,..време на изгаряне на първа доза 30 сек...клапата на горелката сам я отворил около 1 см....клапата на котела към комина е бутната на пред плътно...в смисъл ръчката :roll: ..вси4ко е правено на око и допир :rock: в момента разход 2,5 чувала...водата в режим си я държи 65 гр..горелката ми е слагана преди три години...имам само две плочи...едната седи изправена на горната вратичка...другата е легнала зад нея..от Ерато си ги сложиха...котлето в момента побеля,а гуфрето е топло колкото тръбата на изходящата вода...в момента отоплявам бойлер 80 литра един мезонет 160 кв. и един етаж 68 кв...нямам термоглави...нямам и буфер...нямам и трипътни вентили...на пролет мисля да ги добавя ,но без термоглавите...тремостата е седмичен и не съм му пипал настройките...изолация,пвц дограма
мислите ли , че след поставянето на буфер и трипътен вентил за водата в котела.....системата ще се подобри още......решил съм да го правя на пролет,но дали да не избързам още сега???? :?
vache - специалист
nnikbg написа:
Vache здрасти :-D . Така както е сега при теб се губи смисъла от стайния термостат. В стаите е топло, обаче боилера е студен и подава сигнал за запалване на горелката. След като се вдигне водата в котела тръгват помпите за бойлера и отоплението. И какво става нямаш нужда от отопление обаче топлиш и бойлер и къща. И от там разхода висок. Аз съм с 150 л бойлер чийто термостат управлява само ел.задвижка и без вода не съм останал 3 жени и 1 човек. :lol: :lol: .
Aaa, не разбрах... :?
Как трябва да се стане, за да се топли само бойлера? Сега нещата са така, че за да не работи едното от двете трявба да му врътна термостата на 0. А как трявба да бъде? Каква е ел. задвижката? Т.е. бойлера е възран и на ток, така ли?

Горкият! Ти си човек като моя мъж.. и той с 3 жени... :axe:
nnikbg - специалист
При мен термостата за бойлера управлява само един електромагнитен клапан (ел. задвижка), който отваря и затваря горещата вода от котела. Бойлера не е включен към НЕК.
Филма, Лазаре ехооо май не мога да обясня на колежката както требе.
VAche това което искаш няма да стане само с термостати и помпи, ще трябва и управляващо звено като например това http://www.intiel.com/din-reg_bg.htm или друг контролер. Сама се убеди , че за да топлиш само едното трябва другото да го изключиш ръчно. Добре де преди да сложиш пелетната горелка как беше положението с бойлера?

Аз не съм за съжаление, гледат ме кът писано яйце. :)
turistak - специалист
joro_vn написа:
zgi написа:
Как е решен въпроса със почистването при Пелетерма /на дюзата,на димоотводите и въобще/? Това което искаме е да НЯМА дежурства около него и дали можем да го оставяме около седмица само да поддържа темп. От газ ме е страх и затова гледаме към пелетите.
На пелетерма бункера събира 6 чувалчета, т.е. около 90-100 кила пелети. Според разхода трябва да се допълва през 1-3 дни.
Има отвор над бункера, където може да се подсъедини допълнителен източник на пелети - друг бункер над него или шнек вземащ от друг голям допълнителен бункер, ама хайде сега чак пък толкоз....
Горелката се почиства на няколко часа от бутало по програма, но е добре веднъж седмично да се почисти ръчно под скарата - става за 2 минути.
Почистването на нагревните повърхности ръчно се препоръчва веднъж месечно - става за 20-30 минути като го оттренираш веднъж. Ако се поддържа 60 градуса на връщащата вода там има само прахоляк.
А, препоръчва се всеки ден да се раздвижват пружините за почистване на тръбния сноп - има една ръчка която трябва да се дръпне 2-3 пъти.
Ами според мен си е мързеляшка работа :supz:
П.П. И веднъж седмично да се изхвърли пепелта от тавата.

Това с 2-те минути ми хареса :-)
Явно трябва да потренирам сериозно, особенно с охлаждането на котелът.

Един съвет към хората - инсталатори. МНого по-удобно ще е на клиента, ако котелът се сложи на основа 20-тина сантиметра. Чупките в кръста ще са доста по-лесни :!:
vache - специалист
nnikbg написа:
Аз не съм за съжаление, гледат ме кът писано яйце. :)
Той и мъжа ми така го гледаме, ама той се оплаква за авторитет... :roll: Но нека почака щерките му да порастнат ще го питам аз тогава... :rock:

Сега... на мен ми е ясно, че няма да стане само с термостати. И сега разбрах какво е ел. задвижка :) Добре си обясняваш... Системата преди горелката нямаше бойлер. Тази година купихме всичко накуп, бойлера, горелката и нямахме особено време да мислим. Разчитахме, че момчетата ще мислят как да вържат бойлера. Виж сега.. всичко сме си правили ние сами до котела. Имахме камина с водна риза. После наш приятел ни сложи котела, че не ни се бъркаше по такъв отговорен уред. Преправихме инсталацията малко. Сега сложихме горелката и бойлера. Мъжът ми вече няма много време и затова аз ровичкам основно и после предавам на него сбито информацията. Та сега се очертава да подобрим този процес. Цял ден следя как работи горелката.. ами какво да ти кажа, бойлера дърпа сериозно, в смисъл не той самият персонално, ами просто пуска цялата система във вихъра, за да се стопли той.
Ако ме насочиш къде да прочета повече по въпроса ще съм благодарна!
Сега ще потърся из форума как другите са вързали бойлерите.
nnikbg - специалист
turistak написа:
joro_vn написа:
zgi написа:
Как е решен въпроса със почистването при Пелетерма /на дюзата,на димоотводите и въобще/? Това което искаме е да НЯМА дежурства около него и дали можем да го оставяме около седмица само да поддържа темп. От газ ме е страх и затова гледаме към пелетите.
На пелетерма бункера събира 6 чувалчета, т.е. около 90-100 кила пелети. Според разхода трябва да се допълва през 1-3 дни.
Има отвор над бункера, където може да се подсъедини допълнителен източник на пелети - друг бункер над него или шнек вземащ от друг голям допълнителен бункер, ама хайде сега чак пък толкоз....
Горелката се почиства на няколко часа от бутало по програма, но е добре веднъж седмично да се почисти ръчно под скарата - става за 2 минути.
Почистването на нагревните повърхности ръчно се препоръчва веднъж месечно - става за 20-30 минути като го оттренираш веднъж. Ако се поддържа 60 градуса на връщащата вода там има само прахоляк.
А, препоръчва се всеки ден да се раздвижват пружините за почистване на тръбния сноп - има една ръчка която трябва да се дръпне 2-3 пъти.
Ами според мен си е мързеляшка работа :supz:
П.П. И веднъж седмично да се изхвърли пепелта от тавата.

Това с 2-те минути ми хареса :-)
Явно трябва да потренирам сериозно, особенно с охлаждането на котелът.

Един съвет към хората - инсталатори. МНого по-удобно ще е на клиента, ако котелът се сложи на основа 20-тина сантиметра. Чупките в кръста ще са доста по-лесни :!:
Айде да не са 2 мин. ами 5. Колегата имаше в предвид , че става много бързо. Не се хващайте за думите ами четете и между редовете. При почистването на горелката няма нужда да охлаждаш котела.
Моя е монтирана на 10 санта фундамент и наистина е по-удобно.
hidrazin - майстор
Боже, боже колко мъка имало на тоя свят !!!
Да купувам смлени и пресовани дърва за 400лв. за тон, отделно за цялостна инсталация плюс помещения за горелка и пелети колко - 10-15 000 и на всичкото отгоре пак да клеча до горелката и да разнасям чували с пелети !!! Никога !!!
След толкова време загубено тук, си погалвам дистанционното на инвертора с много любов и отивам в в друг форум.
А вие си нагледайте котела да не се задръстил с пелети или си го почистете от пепелака.
nnikbg - специалист
Колега ти къде живееш. В едностаен или под наем.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: