• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iceheart - специалист
Здравейте.
Имам инверторен PANASONIC CU-E12-DKE и искам да го преработя в термопомпа.Изчел съм целя форум относно термопомпите и виждам, че хората са доволни от тях.Искам да помоля учасниците и заентересуваните от термопомпите да помогнат и да изкажат мненията си относно начинанието ми.
Благодаря.
Относно машината и апартаменат който искам да стопя ще ви дам малко повече инфо.
Апартамента е 90м2, но отопляемата площ е 63м2/ 3 ст. 33м2/ 15м2 / 15м2. Височина 2.50м
Радиатори/Алуминиеви:33м2/24 реб. H600 - 15м2/10 реб. H800 - 15м2/10 реб. H800
Апартамента е с вншна изолация, дограма с троен пакет и к-стакла, изолация на тавана и пода.
Това е машината и параметрите му.
Panasonic CS-E12DKE
R410/980g
Охлаждане:Средна/Максимална: 3.50кв/4.80кв
Отопление:Средна/Максимална: 4.80кв/6.60кв
Прикачен файл:
CS-E12DKE.jpg
CS-E12DKE.jpg (22.62 KиБ) Видяна 7319 пъти
Един от най-влнуващите ме въпроси е избора на топлообменик.Разгледах няколко и немога да взема решение кой от тях ще бъде наи одачен за моите условия и параметри.Ето и ТО-та http://refribg.com/product.php?id_product=16 по думите на хората от магазина този е 7кв като кондензатор, или този http://refribg.com/product.php?id_product=10 който го дават 10кв като кондензатор.Цената е с минимална разлика от 30лв. и аз бих взел по големия, но да сбъркам.
Почетох доста за термопомпите и неможах да преценя дали е хубаво ТО да има аванс или не.Моля за съвет хората които са правили вече или се занимават с това.Ще бъда благодарен ако споделите мнението си в тази тема.Благодаря.
Ако информацията за апартамента или машината не е достатачна мога да дам още само кажете какво ви е нужно.
2v6 - майстор
iceheart написа:
...Един от най-влнуващите ме въпроси е избора на топлообменик.Разгледах няколко и немога да взема решение кой от тях ще бъде наи одачен за моите условия и параметри.Ето и ТО-та http://refribg.com/product.php?id_product=16 по думите на хората от магазина този е 7кв като кондензатор, или този http://refribg.com/product.php?id_product=10 който го дават 10кв като кондензатор.Цената е с минимална разлика от 30лв. и аз бих взел по големия, но да сбъркам.
Почетох доста за термопомпите и неможах да преценя дали е хубаво ТО да има аванс или не.Моля за съвет хората които са правили вече или се занимават с това.Ще бъда благодарен ако споделите мнението си в тази тема.Благодаря.
Ако информацията за апартамента или машината не е достатачна мога да дам още само кажете какво ви е нужно.
0.66 квадратовия пасва точно.
iceheart - специалист
Благодаря за бързия отговор.Прегледах повечето твои коментари и теми в които си участвал и искам да те помоля ако имаш скаип примерно с който по-бързо да контактуваме относно някой въпроси.Моя скаип е iceheart-bg (Dobri Dobrev) Само още един въпрос относно стаите и радиаторите.Как мислш дали ще ми стигнат дали няма да имам проблем с глидерите, защото знам, че с конвектори и подово е най добре но системата си я има и не ми се променя много, но все пак имам климатици като допълнителна алтернатива.Какво мислиш по въпроса?
a_stoev - майстор
Обърна ли внимание че топлобмениците към които си се насочил са с ниско работно налягане, подходящи за R22/R407?
iceheart - специалист
Обадих се в магазина и говорих с един мъж на когото обесних каква ми е машината и с какви параметри и почти съм сигурен че говорихме и за това че машината е с R410.Май ще му се обажадам пак, обаче тук във форума виждам, че ги използват на доста машини.Чакай да се обадя пак....
stan_slav - специалист
Както ти писа колегата по-горе, налягането за което е разчетен е на ръба. Топлообмениците за R410 са с работно 45 и тествани на над 60 бара.
Стане ли пробив си повреждаш климатика безвъзвратно. Погледни тук http://www.4asti.eu/.
Другото което ме притеснява е мощността на климатика, ще му е трудно да те стопли при температури под нулата. Винаги е по-добре да имаш запас от мощност.
a_stoev - майстор
Pращам ти на лично къде да питаш за топлобменици на SWEP.
iceheart - специалист
Благодаря ви stan_slav и a_stoev утре ще им звъна да видим какво ще кажат и колко струва.
iceheart - специалист
Говорих 2-ри път с магазина за топлообменици на KAORI и ми казаха,че реално нямат сертификат за 410, но продали доста и нямало проблеми макар, че повечето били използвани на 410 и все пак клиента си поема риска. Забелязах в темата на phoenix viewtopic.php?f=10&t=25129 го е използвал първо с R22 с Хайер, а на следващата година с R410 с Дайкина и затова се заинтересувах дали ще стане и за моята машина. Утре ще се обадя за тези които ми препоръчахте и пак ше си говорим. Нека сега да питам за мнението ви относно радиаторите ми апартамента, дали ще са достатачни или не ще имам ли проблем с тях да отоплявам стаите защото все пак са смятани на температура от 60 градуса с помпата температурата ще е по ниска.
ivan_v - специалист
iceheart написа:
... Нека сега да питам за мнението ви относно радиаторите ми апартамента, дали ще са достатачни или не ще имам ли проблем с тях да отоплявам стаите защото все пак са смятани на температура от 60 градуса с помпата температурата ще е по ниска.
Най-вероятно ще са малки. Имаш ли възможност няколко дни( по възможност студени) да ги захранваш с вода 35-40градуса ( например от бойлер ) ?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "ТЕРМОПОМПА ОТ PANASONIC CU-E12-DKE" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: