• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Извинявам се за правописа, но бързам.
Продължавам:
Сложиш си мнго котли Вайлант е, с тази отстъпка от Газкомфорт е разбираемо :-D
Тръбата ф 20 (сигурно имаш предвид ППР),която отговаря на 18х1 мед идва, за примерно малко над моята и на комшииките мощност, да кажем 13 кВ леко тясна при делта Т 20 К - около 500 Па/м, но участъците са къси и не е проблем.При делта Т 15К е проблем, но човек може да врътне копчето на помпата.Ако визираш 22х1 при нея няма проблем з акиловати до 13кВ.
С примера искам да кажа, че нито термоглавите, нито термостатите, нито мощността на котела, нито тръбите са проблем.Термостатите и термоглавите спестяват около 10%.
И твоя пост с идеи ме накара да се замисля и отговорът е много прост-ниска калоричност на газа.Понеже се ядосах,че не сум се сетил по-рано ,ще се опитам другата седмица да занеса за изследване една кофа газ :).Ако калоричността е ОК съветита за термостата и главите е добър.Другото с мощността и тръбите ...
idunno - специалист
Котела е обикновен Вайлант.Като исакм да подчетая,че въпреки негативното ми отношение към марката, в случая проблема със сметките не е в котела, а в калоричността на газа.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno написа:
Първо ще отбележа, че не съм много съгласен със спасителните ти мерки.
- неподходящ котел - мин. мощност 8.4кВ казваш е, на мен потребната топлина горе-долу е 8-9 кВ.Махнах термоглавите и нямам темостат, и котелът е навън (играе роля).Но 3 кВ да беше котелът шеше да изключи по връщаща темперетура (примерно след 5 мин),а това означава топлообменът радиатор - въздух е приключил и е топло в стаята.Тоава е .Прегряването на проточните газови котли има други корени.Ето ситуацията при еднакви условия:
- аз - 310 лв.
- комшийка 1 с термостат и термоглави и котел навън - 350лв
- комшийка 2 с термоглави и бе термостат с котел вътре - 380 лв.
Значи термостаите и термоглавите нямат основно значение.
Ами ти не виждаш ли че си противоречиш - хем казваш че трябват 9кВт, хем пък с 3кВт ще изключи след 5мин? Как ще изключи, като имаш нужда от 9кВт? Но ти разбира се нямаш нужда от 9кВт за 70м2 жилище. Сложна е тази наука с газовите котли и трудно се проумява, дори и от специалисти. Виж там събери по 100лв от комшиите и да дойда да ви оправя системите. Гарантирам, че поне с по 100лв ще ви паднат сметките - са един месец сте ги изплатили. Поне 10-тина ще се съберете ли? :-D
Последна промяна от LazarGanev на пет фев 17, 2012 7:26 pm, променено общо 2 пъти.
2v6 - майстор
marinmnm написа:
От 380лв. до 310лв. са ти 70лв. разлика .Това си мисля ,че хич не е малко .Котела ти кондензен ли е?
Разлика може да се получи и от "неточно" отчитане.
В сметката за Януари са ми надписали около 40 м3. Отчели са 10 м3 повече за отчета в края на Януари, а в края на Декември пък "случайно" са отчели 30 м3 по-малко.
Старата цена беше 0.98, новата 1.01 лв/м3.
idunno - специалист
10 м3 по новите цени са 10 лева, това не е толкова страшно.
Страшно е когато човек има някава интуитивна вътрешна граница за разходите си и тя бъде прехвърлена 2 или 3 пъти.Аз се съмнявам, че ако проблема е в калоричността нещо ще се промени, но поне ще имам разумен отговор.
marinmnm - специалист
Според мен 70лв. не са от неточности .При мен за януари цената за 1кубик газ е 0,90лв.Незнам защо излиза по малко с 0,03лв. от декември.
idunno - специалист
Сложна е тази наука с газовите котли и трудно се проумява, дори и от специалисти. Виж там събери по 100лв от комшиите и да дойда да ви оправя системите. Гарантирам, че поне с по 100лв ще ви паднат сметките - са един месец сте ги изплатили. Поне 10-тина ще се съберете ли?
Примерът за 3те кВ беше хипотетичен.Само като доказателство за това ,че мощността не е причина.
Това за специалистите ще го оставя без отговор.
Аз нямам намерение да пиша тука за да събирам по 100 лв., а както виждам твоите цели са горе долу там.За твое сведение едни гении вече сложиха термостат.Нали не мислиш, че си първия дето се е сетил за това.
Колкото до това кой колко разбира от газови котли.... Не бързай с предварителните заключения.
Но това с ф 20 тръбата... :-D.Надявам се не разкъртваш на хората стаите за да им прокараш ф 28х1 или сигурно ф 35 :-D.
idunno - специалист
Мисълта ми е не за неточности - трудно ще се получат еднакви сметки .А за порядъка на тези цифри.
Ако сметката беше 200 лв - няма проблем.Разбираемо е зима е судено и т.н..Но с газа започнах да се чувствувам като клиент в кръчма, на който само надписали сметката.Малко гадно.
LazarGanev - "Велик майстор"
idunno, на мене ми е писнало да пиша все едни и същи неща на всеки, който се появи във форума. Тази тема нарочно съм поискал модераторите да я повдигнат като важна. Вземи я прочети отначало и може да ти се прояснят малко нещата. Знам, че е дълга и те мързи, ама какво да правя. Казах ти, че поне с по 100лв са ви завишени сметките от неправилна работа, казвам ти къде са грешките и как да си поправиш сам, защото не си първия, особено пък щом е от строителя, ама ти не искаш да чуеш, предлагам ти да дойда да ти я оправя аз - печалбар съм бил - ами кво се оплакваш тогава? :)
marinmnm - специалист
Ами като ти е гадно защо не се отопляваш с дърва,въглища,пелети или с термопомпа/казват било най-евтино/.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: