Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rettere - специалист
stanimir62 написа:
Това е напълно незаконен щом не е пломбиран.Ако видят от Енерго разпределителните дружества си е за глоба.
Ами те го сложиха.
Ами законно ли е да се експлоатира такова табло?
а не е пломбиран защото не можаха да сложат капачето,щото единият кабел е къс...абе мани....
а в банята имам към 26 волта и при миене щипе ако имаш ранички по ръчете.
Ама не съм чувал да има изискване за това "нулата" с до какъв потенциал да бъде спрямо "земя".
lubomirlz - специалист
Задължително си провери връзките, това положение при теб е опасно. Помисли и за едно земно
baretata_7_62 - специалист
На лозето тока е доста слаб, около 200-210 волта, при по голямо натоварване дори 195-190. Далече съм от трафопоста. Дали едно добро заземяване което е дадено на късо със нулата, ще ми помогне със някой друг волт?
rettere - специалист
lubomirlz написа:
Задължително си провери връзките, това положение при теб е опасно. Помисли и за едно земно
а най интересното е , че това е и при напълно изключена фаза.Демек от улицата ми идва не добра нула- и проблема не е от нас.
Нали затова пиша, че не знам за изискване към стойността на "нулата".
А от Енергото не са длъжни да те захранят със проводник "земя" - демек трипроводно захранване :?
rettere - специалист
baretata_7_62 написа:
На лозето тока е доста слаб, около 200-210 волта, при по голямо натоварване дори 195-190. Далече съм от трафопоста. Дали едно добро заземяване което е дадено на късо със нулата, ще ми помогне със някой друг волт?
Ще ти помогне точно с половината от пада на напрежението.
Демек си правиш "нула",но по "фазата" ще си го имаш пада на напрежение.
В. Петров - специалист
rettere написа:
Ще ти помогне точно с половината от пада на напрежението.
Демек си правиш "нула",но по "фазата" ще си го имаш пада на напрежение.
1. Проводимостта на земята не е безкрайна.
2. Захранването в общия случай е от трифазна мрежа. Ако мрежата е напълно балансирана, то падът е единствено по фазовия проводник и поставянето на заземител на неутралния няма да промени напрежението.
valentin114 - специалист
rettere написа:
stanimir62 написа:
Това е напълно незаконен щом не е пломбиран.Ако видят от Енерго разпределителните дружества си е за глоба.
Ами те го сложиха.
Ами законно ли е да се експлоатира такова табло?
а не е пломбиран защото не можаха да сложат капачето,щото единият кабел е къс...абе мани....
а в банята имам към 26 волта и при миене щипе ако имаш ранички по ръчете.
Ама не съм чувал да има изискване за това "нулата" с до какъв потенциал да бъде спрямо "земя".
Тръбите от В и К какъв тип са?...старите поцинковани ли?
baretata_7_62 - специалист
Какво означва напълно балансирана? А какво означва не балансирна? Да идват 3 фази, но те се ползват за 1-2 машини. Иначе се ползва само 1 фаза. При измерване на напрежението на фазите спрямо нулата, винаги има разлика във волтажа със 5-10 дори 15 волта. Ако не са балансирани фазите, означава ли че едно заземяване ще окаже благоприятно влияние върху напрежението? Трафа е на около 500м но незнам с какво сечение са жиците, а и колко му е мощността на този трафопост, общо взето цялата могила се оплаква от слабия ток и с проблеми в тв техниката и тн.
valentin114 - специалист
безкрайно много въпроси :? :? :?
hidrazin - майстор
Към "rettere" - това дето цитирах тъпата наредба си беше към друг участник в топика.
Иначе таблото ме изкефи.След няколко дни като си ходя до къщата и аз ще постна някоя и друга снимка. :mrgreen:
А това дето колегата го дава АС25 Ro=1.38Ω/km - така е, за едното жило.А при мен си бяха и по-тънки, но дори и в този случай при потребление от 10А на 1км си е 13,8 волта пад.Като сложим още толкова и на нулевия става 27,6 волта.Излиза, че при трасе 1км от трафото трябва да тръгне 250v за да стигне до мен нормално 220v.И това без да отчитаме няколко връзки с поне една лоша и с голям пад.Ами тези дето са близко до трафото?
Да не говорим за това, че мрежата никога не е идеално балансирана и се получава изместване на нулата при трафото.
Иначе аз съм си решил проблема.Имам сонда за вода - 2" поцинкована тръба на 8м дълбочина и един заровен поцинкован 200литров варел дето са свързани заедно, ама към моята нула - не тази на енергото.Пък електромера нека си мисли че дърпам 10А при 180v.Аз си ги дърпам при 210V.Стига ми.
Относно крачното напрежение - вярно има го, когато ти падне кабел ВН (високо напрежение) наблизко или те тересне мълния.Тогава с прибрани един до друг крака и малки стъпки, без да отделяш краката един от друг се изнасяш по радиуса надалеч от попадението.Общо взето като, и със скоростта на бит пе....ст.
:partyman: :partyman: :partyman:

Тема "Относно заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: