• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nnikbg - специалист
Митко ти до сега не си ли говорил с фирмаджии или някаква бригада за оферта. Било тя с материали било без. Задължително когато харесаш офертата отиди и виж какво са построили въпросните господа . Труда не е 25 % от материалите стига до 100 % зависимост от майсторлъка. Не се подлъгвай по ниски оферти, после има много подводни камъни. Когато строих на 150 евро/кв.м РЗП имаше оферти по 65 евро. Обаче какво се оказва отделно се плаща основи и покрив. Имаш около 180 кв.м РЗП, бъди готов психически и финансово за 55 - 60000 лева. Успех.
ganevson - специалист
Ориентировка за онези които смятат да предприемат строеж това до тук ми коства 70000лв материали,труд,проект,разрешително.
70кв мазе
200кв 1-ви етаж
170кв 2-ри етаж
-------------------------
грубо материали
20 тона желязо х 1.17лв тон + транспорт = 24000лв
около 200 кубика бетон Б25 х 92лв кубик с превоза и бетонпомпите = 18400лв
труд майстори около 25лв квадрат полоча 11000лв
план архитектурен 6500лв
кофражни дъски 5кубика 950лв
греди 10х10х4м 5кубика 1050лв

Сам си движех нещата,сам уговарях центе за материалите и качеството.
това бяха центе за 2011. за 2012 не зная как ще са.

Прикачен файл

PC120028.JPG

Прикачен файл

PC120029.JPG
Последна промяна от ganevson на нед фев 19, 2012 9:01 pm, променено общо 2 пъти.
stivemaster - майстор
И при това дървения ти материал ти е почти без пари.
Tsilkov - майстор
mitko8103 написа:
а няма ли значение от проекта защото моя е с 1/3 мазе което знам доста оскъпява строежа?
Ми то и него си го умножаваш по тия 150 евро-те не са върху жилищната площ.Иначе ще оскъпи заради изолацията и бетонните стени ама това 150 така ,или иначе е за средностатистическа къща с мазе.Вътре си влизат всички възможни материали.
ganevson написа:
Ориентировка за онези които смятат да предприемат строеж това до тук ми коства 70000лв материали,труд,проект,разрешително.
ganevson до етап груб строеж си забравил да упоменеш(някои неща може да ги е нямало) цените за :изходни данни и предварителни договори,резрешение за строителство,трасировка от геодезист,телена ограда и разчистване на терена,будка/фургон за пазача/техническия/бригадата,заплата на пазача,изкоп,баластра,хидро и топлоизолация в основите,обратен насип,канал и трасета под основите,покривно покритие с детайли по комини и стрехи,временен ток и вода,зидария..........
Последна промяна от Tsilkov на нед фев 19, 2012 8:29 pm, променено общо 2 пъти.
ebahti - майстор
ganevson написа:
70кв мазе
200кв 1-ви етаж
170кв 2-ри етаж
-----------------------
Прости невежеството ми..ама на тоя половин декар жилищна площ-колко души ще живеете,и ако не си милионер-мислиш ли че в близките 20тина год. ще го докараш в завършен вид и обзаведеш :?
mitko8103 - напреднал
nnikbg написа:
Не се подлъгвай по ниски оферти, после има много подводни камъни. Когато строих на 150 евро/кв.м РЗП имаше оферти по 65 евро. Обаче какво се оказва отделно се плаща основи и покрив. Имаш около 180 кв.м РЗП, бъди готов психически и финансово за 55 - 60000 лева. Успех.
Доколкото знам груб строеж е степен на завършеност без покрив, или греша?
Благодаря.
mitko8103 - напреднал
Tsilkov написа:
mitko8103 написа:
а няма ли значение от проекта защото моя е с 1/3 мазе което знам доста оскъпява строежа?
Ми то и него си го умножаваш по тия 150 евро-те не са върху жилищната площ.Иначе ще оскъпи заради изолацията и бетонните стени ама това 150 така ,или иначе е за средностатистическа къща с мазе.Вътре си влизат всички възможни материали.
ganevson до етап груб строеж си забравил да упоменеш(някои неща може да ги е нямало) цените за :изходни данни и предварителни договори,резрешение за строителство,трасировка от геодезист,телена ограда и разчистване на терена,будка/фургон за пазача/техническия/бригадата,заплата на пазача,изкоп,баластра,хидро и топлоизолация в основите,обратен насип,канал и трасета под основите,покривно покритие с детайли по комини и стрехи,временен ток и вода,зидария..........
Разбира се разходи по проекти, разрешителни и т.н. не ги включвам в грубият строеж, но ме интересува също изкопите и извозването им, дали се включват в цената на грубият строеж?
Tsilkov - майстор
Този въпрос просто трябва да го задаваш всеки път като се договаряте - всяка фирма го слага или не по собствено усмотрение.За мен е нормално да се смята с изкопи,обратни насипи,изолация в основите защото няма как да стигнеш до покрива преди да са направени тези неща.Също така е нормално да се включи и покрива за да е завършен на някаква етапност при която ако те завари зимата до другия сезон няма да ремонтираш конструкция(нали по принцип изпълнителя носи 10 години гаранция).Реално под термина "груб строеж" повечето фирми включват и зидарията макар това да не е необходимо за да си изкарат конструкцията до покрива ,но чисто технологично това е оптималния вариант.
ganevson - специалист
ebahti написа:
ganevson написа:
70кв мазе
200кв 1-ви етаж
170кв 2-ри етаж
-----------------------
Прости невежеството ми..ама на тоя половин декар жилищна площ-колко души ще живеете,и ако не си милионер-мислиш ли че в близките 20тина год. ще го докараш в завършен вид и обзаведеш :?
Ще живеем 3-ма души. Смятам да вдигна полуетаж с покрив напролет,дограма,външна изолация,ВиК,електро, и да пусна търговските помещения откъм уличната регулация в завършен вид.Не бързам да го обзавеждам.Имам си друго жилище.Не съм милионер.Просто не искам пари в банката.Времената са нестабилни,може и да не успея да си взема спестяванията си ако банковата система се разклати.А и държавата ги вижда колко са :) . Малко е нужно на човек- собствен покрив над главата,пълен хладилник , мир и здраве. Много често когато видя някой джип си казвам "ето един етаж от къщата ми на колела". Няма нужда и от скъпа кола. По-добре уютен дом и да му се кефи човек,да посреща след години внуци.....
Последна промяна от ganevson на пет фев 24, 2012 3:58 pm, променено общо 3 пъти.
ganevson - специалист
Tsilkov написа:
mitko8103 написа:
Нямам предварителни договори.Наех строителна бригада приятели.Геодезист 500лв.(но можеше и без него ми се струва).Разрешението за строителство мисля че беше около 150лв.Телена ограда беше използвана армировачна мрежа.Разчистване на старата къща ми отне 2 дни- 300лв само за нафтата (приятелската) на фадромката и 10 курса на камиона.Пазач,будка/фургон нямаше.Техническия с теодолита по 200лв на етаж.Изкопа 8часа багер и камион пак само навтата им купих 350лв. Баластра за обратен насип и пълнеж около 13 кубика бели камани от основите на старата къща и 20 кубиука пясък по 6лв на кубик и 2курса по 25лв от шапера.Външна хидроизолация само мембрана и добавка за водоплътност в бетона.Временен ток и вода от партидата на старата къща.Канал и трасета под основите нямам. Зидарията към 10 палета поротерм 25 и 32 палета форати четворка на 55 стотинки бройката.Покрив смятам ундолин и върху него керемиди тондах. Не знам колко ще ми иде покрива. Колкото толкова. Хич не го мисля :) ВиК от улицата до строежа (Ф200,Ф160,Ф110,Ф32,колена кривки и труд към 800лв.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Цена на груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: