Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkotony - специалист
Е тва как регулира оборотитееее... :supz: :lol: :-D
rettere - специалист
hidrazin написа:
Сигурно вентилаторите тип"слънчоглед" имат вграден инвертор......или какво?
Нямат вграден инвертор.По-горе бях писал n=60.f/p - на този двигател не можем да му меним р - броя на статорните полюси.Остава честотата - честотен инвертор. При слънчогледите има няколко статорни намотки, съответно разположени в различен брой канали на статора.С елементарно превключване на тези намотки променяме оборотите на двигателя.Двигателите на старите перални бяха нещо такова - с един ротор с две статорни намотки.Една за пране и една за центрофуга.
Новите перални са с четкови мотори - позволяват плавно регулиране в широки граници.
Въпроси???
:partyman:
* старите перални са със монофазен двускоростен двигател
* искаш да кажеш, че при слънчогледите променяш полюсите :lol: - и то с просто превключване?
я махни перката на вентилатора и му замери оборотите със и без перка.
* тази формула не е ли за синхронната скорост на асинхронните двигатели.Защо тогава ас.двигатели са с различни номинални скорости?
к'во ще кажеш за въпросите? :wink:
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
В тази тема достигнахме до извода, че моторчетата са монофазни с пускова и работна намотки - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=36070. Пиша я само ако на някой са ми интересни подробности, но тук идваме с готовия извод. Надявам се, че на схемата се разбира кое са намотките и къде съм слагал кондензаторите. В първите 4 схеми вида на кондензаторите влияе само на скоростта на първоначалния пуск. Ясно е, че ще използвам първата или втората схема. Мога ли по някакъв начин да регулирам оборотите. С димер не стана. Намаля оборотите, но или до нула или до край. Всъщност димера го бях вързал на двете намотки. Ако го вържа само на една (и на коя от тях) дали ще стане?
Прикачен файл:
Svarzvane2.jpg
Каква мощност ти е вентилатора?
Видях в един магазин честотни инвертори за монофазен двигател (специално за вентилатори на климатични системи).
Най-малкия беше за максимална мощност 500 W и цена сто и нещо лева.
bulhomes2 - майстор
rettere написа:
...я махни перката на вентилатора и му замери оборотите със и без перка....
Оборотите нямам с какво да ги меря. Имам ветромер - мери силата на вятъра.

2v6 мощността не я знам (няма табела), но едва ли ще е над 100 вата. Честотните инвертори и аз ги гледах - толкова са. Проблема е, че промяната става ръчно с врътка (не съм сигурен дали е правилно да се каже "потенциометър"). Аз искам да направя 2-3 точно фиксирани степени, които да се включват автоматично с датчици в зависимост от степента на замърсеност на въздуха.
hidrazin - майстор
* старите перални са със монофазен двускоростен двигател
* искаш да кажеш, че при слънчогледите променяш полюсите :lol: - и то с просто превключване?
я махни перката на вентилатора и му замери оборотите със и без перка.
* тази формула не е ли за синхронната скорост на асинхронните двигатели.Защо тогава ас.двигатели са с различни номинални скорости?
к'во ще кажеш за въпросите? :wink:
Питаш да ме пробваш или питаш защото не знаеш?
Ако е второто мога да те насоча къде да погледнеш.
:buch: :buch: :buch:
Minkov - специалист
bulhomes2 написа:
..... Аз искам да направя 2-3 точно фиксирани степени, които да се включват автоматично с датчици ......
Без да задълбаваме много, аз виждам две решения:
- битов вентилатор или вентилатор от кухненски аспиратор. И двата със 2-3 степени;
- честотен инвертор.
Както писа по-горе един съфорумец, тази работа с кондензаторчета и съпротивленийца няма как да стане.
hidrazin - майстор
Ей, ако ми попадне някой многоскоростен ще му го подаря.
Ако някой иска да чете ще му пратя цялата книга.
Изображение

:buch: :buch: :buch:
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
... Проблема е, че промяната става ръчно с врътка (не съм сигурен дали е правилно да се каже "потенциометър"). Аз искам да направя 2-3 точно фиксирани степени, които да се включват автоматично с датчици в зависимост от степента на замърсеност на въздуха.
И какъв по-точно е проблема :?
bulhomes2 - майстор
Като се запалят 1-2 цигари - да се включва най-ниската скорост. При 10 цигари - по-висока и т.н. Правя къща за гости и не искам да карам гостите да мислят за тези неща, а да се случват сами.
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
Като се запалят 1-2 цигари - да се включва най-ниската скорост. При 10 цигари - по-висока и т.н. Правя къща за гости и не искам да карам гостите да мислят за тези неща, а да се случват сами.
Да не мислиш, че дву или тристепенното управление е електроника за броене на цигари :lol:
С честотен регулатор може да се регулират оборотите и ръчно, и автоматично на колкото степени си искаш :idea:
Честотния регулатор не може да бъде проблем за гостите ти и използването му не води до нужда да мислят за тези неща.

Тема "Как да регулитам оборотите на малък монофазен вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: