• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Преди няколко месеца купихме апартамент в блок, построен през 1997ма година.
Скоро (дай Боже) ще приключваме с ремонта, но ми остана един трън в очите -> домофонът със слушалка, подобна на телефоните от старите български филми (аз съм на 25 години, затова така говоря).
ИзображениеИзображение
Коридорчето в апартамета е много тясно, а тази слушалка стърчи 15см от стената и всеки път като минавам я бутам и тя пада на земята. Учудващо - но все още работи: чува се и ме чуват, освен това отваря и входната врата на стълбището.

Искам да заменя слушалката с някаква конзолка (кутийка), в която да е монтиран високоговорител (като този в горната част на слушалката), микрофон (като този в долната част на слушалката), бутон за разговор (аналог на петлето, което се натиска като сложиш слушалката в майката) и бутон за отваряне на вратата (това си го има и сегашната слушалка). Бих искал да е с размерите на ключ за лампа, но всякакъв размер ме устройва, стига да е достатъчно тънък, че да не стърчи една педя от стената.

В интернет попаднах на това: Изображение
Този "диафон" отговаря на всичките ми изисквания, но след като се обадих по телефона във фирмата -> човекът отсреща ми обясни, че този продукт е несъвместим с моята домофонна система, защото комутаторът на петлето от досегашната слушалка не бил същия като бутона за разговор на този диафон. Общо взето не разбрах защо няма да стане - но не можело.

Само знам, че имам домофонна система с 5 (пет) проводника към моя апартамент и силно желание да не събарям всеки път слушалката. Не искам тънка слушалка ... искам два бутона на стената. :)

Можете ли да ми помогнете?
Предварително благодаря...
Драган
hidrazin - майстор
То при домофоните си е цяла магия.Малко са тези от новите апарати, които поддържат старите системи.А такъв модел без слушалка съвместим с твоята инсталация не знам някой да произвежда.
Та значи има два варианта:
1.Намираш си някой навътре с електрониката който да ти направи такъв или да преработи някой готов.Не е невъзможно.Правил съм такива работи.
2.Ползваш си твоя домофон но с малко преправяне на стената.Демонтираш телефона, изкопаваш стената и оформяш една хубава ниша за телефона.И като бонус - може в тавана на нишата да монтираш осветление със светодиоди.Та мисля този вариант е по-добър.И да сложиш такъв без слушалка пак ще стърчи от стената и ще го закачаш като минаваш.Ако стената има гипскартон работата ще е по-лесна, но ме съмнява там да е така.
Успех!
hidrazin, много ти благодаря за отговора.

Вариант 2 с изкопаване на стената и ползване на домофон със слушалка ... не искам слушалка - по-трудна е за опериране... а и тази ниша ще е малко грозна така вдлъбната, според мен... Мазилката не е много дебела, а и това е стената към асансьорната шахта. :)
Ще изчакам да видим дали още някой няма да даде някакво готино предложение и накрая сигурно ще купя едно такова чудо Изображение и ще го преправям. Само дето не съм много наясно с електротехниката, но ... ще търся някой ... ти викаш си правил такова, а?

Предполагам, че единият кабел се връзва на бутона за отваряне на вратата - той трябва да е ясен, защото и сегашната слушалка и бъдещата конзолка имат такива бутони.

Другият кабел трябва да е за активиране на разговорната система. Аз си представям, че това е кабелът, който е свързан с петлето на слушалката -> него сигурно трябва да го вържа на втория бутон на конзолката, с който се активират микрофона и високоговорителя. Така по моите сметки не би трябвало да има проблеми, ама човекът от фирмата, която произвежда тези малки домофончета каза нещо за някакъв комутатор ...

Другите три кабела са за високоговорителя, колонката и един общ (сигурно маса). Тези кабели също би трябвало да присъстват и в сегашната слушалка и в бъдещата конзолка и все някакси трябва да ги нацеля.

Според мен обаче малко утопистично подхождам към проблема и ще срещна доста повечко трудности... Някой ако може да помага... :)
NeoBoss - специалист
лично от така казани нещата и аз не виждам да има особен проблем със слагането на такъв домофон.... само най много да трябва да се преправи бутона като се натисне да прекъсва веригата, както е на старите домофони ... но има хора тук които се занимават със поставянето на такива системи та те могат да кажат точно :)

иначе като сте правили ремонт защо не сте преместили слушалката до рамката на вратата така никой няма да я буда като влиза и не пречи :)
hidrazin - майстор
Не съм много сигурен дали ще минеш само с нацелване на кабели.Сигурно ще трябва да се почовърка вътре.
Ето къде си говорихме за домофони:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=20803
Там надолу в мненията има схемата за свързване на старите домофони и ел.схемата им.
Обикновените домофони имат само микрофонен и телефонен капсул.Този дето си го избрал има високоговорител.Него няма как да захраниш от старата система.
За да усилиш дотолкова сигнала, че да се чува в говорителя му трябва усилвател и захранване.За съжаление на тези новите им нямам схемата.Иначе може да се помисли по въпроса.
Не случайно на сайта на производителя споменават че тези домофони "Домофоните работят само с централи серия АS"
Дано се включи някой, който реално се е занимавал с такива.
Успех!
Spokoiniq - майстор
Балканбит са производители, и имат слушалки съвместими със старите инсталации, поне може акъл да ти дадат, на Ракова болница зад ОМВ-то са в една пирамидална сграда.
DirtySouth - напреднал
Да не пускам нова тема , можете ли да кажете старите инсталации с 5 кабела как са свързани кабелите ? един син и един черен открих ,че са за насрещника ,а другите са син черен и кафяв , кой е общ кой микрофон и кой слушалка ?
hidrazin - майстор
Да не пускам нова тема , можете ли да кажете старите инсталации с 5 кабела как са свързани кабелите ?
Има търсачка на форума - ползвай я!
Надали някой ще ти помни кабелите по цветове.Чети тук:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=28958
Minkov - специалист
DirtySouth написа:
Да не пускам нова тема , можете ли да кажете старите инсталации с 5 кабела как са свързани кабелите ? един син и един черен открих ,че са за насрещника ,а другите са син черен и кафяв , кой е общ кой микрофон и кой слушалка ?
Никой не спазва стандарт за цветове, така че трябва да налучкваш. Все пак провери дали съседите могат да говорят, защото, ако и те не могат, няма смисъл да се напъваш - ползваш апарата, като копче за отключване на вратата и толкоз.
Minkov - специалист
Dragan_Trial написа:
... Бих искал да е с размерите на ключ за лампа....
То и аз искам, ама апарат за такава домофонна система няма.
Има такива апарати, турците от ER-TE и Audio ги наричат "диафони", но те са друга бира - трябва да се сменят и други модули в системата, т.е.всичко, без кабелите, иначе няма да чуваш нищо.
Каквото и да му правиш на апаратчето от снимката, което искаш да монтираш, няма да чуваш нищо, така че едното решение за теб е на мястото на домофонния апарат да монтираш лихтбутон, с който само да отключваш вратата. Второто решение е да си купиш "универсален" домофонен апарат БАЛКАНБИТ (продават се в доста магазини за ел. материали, включително ПРАКТИКЕР и БРИКОЛАЖ), който пак е с дебелината на стария български, който имаш, но слушалката се закопчава по-добре към кутията и по-трудно пада.
  • 1
  • 2

Тема "Домофон без слушалка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: