• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
ssk - напреднал
Здравейте!
В момента правя проекта на градинското осветление и ме мъчи въпроса на какво разстояние оптимално трябва да разположа лампите, така че хем да не са нагъсто и да заприлича на самолетна писта, хем да има достатъчна осветеност. Имам спомен за едни 3.50м, но ми се струва, че е малко.
Благодаря предварително!
NeoBoss - специалист
според мен зависи от вида на лампите и каква осветеност искаш , просто да виждаш пътеките , или спокойно да си пиеш ракията или да можеш да си играят децата до късно на двора :-D
v_tan - специалист
дай схема на двора, за да видим. По принцип няма такова твърдо правило, освен ако лампите не са в някой парк или пред НДК. Гледаш да осветиш важни точки в градината, разсеяната светлина после ще ти е достатъчно за придвижване.
ssk - напреднал
Правя опит да кача плана на вертикалната планировка...
Градинар - специалист
Каква е идеята/целта/ на осветлението в тази Градина?
Да е добре осветено?
Да има едни и същи осветителни тела през точно еднакво разстояние?
Да осветиш Градината или алеите?

:?
ssk - напреднал
Градинар, с въпросите си уцели точно това, което трябваше да попитам още в началото (съжалявам, че не бях достатъчно ясна още в първия пост)...
Да, искам еднакви осветителни тела (220V, мисля лед осветители или просто енергоспестяващи лампи) през точно определено разстояние. Искам осветеност и на алеите, и на басейна, и на тревните площи отстрани. Искам пълна симетрия на осветителите...Ландшафтният проект е мой...на места съм нарушила симетрията, но то е поради ограничения от независещи от мен фактори. Червените кръгчета са проекто-осветителите. Ще ги свържа поне в 3 токови кръга. И да, със сигурност въпроса ми е глупав, но за тая голяма площ нямам точна преценка :) Затова помогнете със съвет, че веднъж направо няма как да се коригира.
Caxo - специалист
Според мен най-важния фактор в случая е конкретния модел осветително тяло. От там трябва да се тръгне. Харесваш си лампа, пускаш я да свети в тъмното и виждаш до какво разстояние и ъгъл осветява така както искаш. След това си правиш един блок в аутокад-а и си ги подреждаш така, че да се осветява всичко... Не съм експерт, но за мен това е начина.
ssk - напреднал
Сахо,
благодаря за идеята. И аз мисля, че практическият метод в случая ще е най-удачен, но ми се щеше някой да ми каже от личен опит. Още уикенда ще пробвам с 2 вида лампи в тъмното:), а после с кад-а е лесно..
NeoBoss - специалист
аз пак не разбрах каква сила на осветеност се търси, зад лампите какво е райграс ли или ??? защото акое трефичка можеш да сложиш вградени лампи в доварите, 2 по високи които да осветяват цялото каре на басейна, и някакви салдки лампи за заксиите. Чешмата долу няма ли да се осветява?
ssk - напреднал
Да, отстрани са тревните площи. Няма начин да сложа лампи в дуварите, защото оградата е 60см плътна и нагоре - дърво. Пък и пред оградата ще има туи и ще пречат. Затова остана идеята за лампи покрай алеите, в тревата. И сега като попита за чешмата, виждам, че и там ми куца проекта с лампите...не съм предвидила:(
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за градинско осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: