Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
pavkatay - майстор
Имам нужда от някакво скеле, което да ми е в помощ най-вече за монтаж на охранителни ролетки.
Досега все съм ползвал строителни такива по обектите, на които съм работил, но не винаги са достатъчно удобни-много големи, с неподходящо за моята работа разделение на вертикалата, прашни от строителни материали и т.н. Освен това съм зависим от собственика(наемодател) на скелето.
Имам идея да си сглобя неще, което да ми е 'по мярка'. Като модел съм се спрял на нещо такова:
Прикачен файл:
image_2[1].png
image_2[1].png (51.74 KиБ) Видяна 12491 пъти
Най-долната секция ще е с колела (2 или 4 е един от въпросите).
Бих желал да обсъдим идеята в детайли. Да се уточнят размерите на използваните профили. Размер на отделните секции така, че да не са непрактични. Както и МИНИМАЛНИ размери на основата, за да е устойчива конструкцията. Максималната височина, на която се работи е 4-5 метра.
Предварително благодаря на всички. :)
Todor - специалист
Няма да е зле да провериш, как стои въпроса със сертифицирането му.
Мисля, че от инспекцията по труда пишат актове за липса на сертификат.
puh4 - специалист
Тук в Малта скеле не ползваме за големи щори, направо с мотокар (опасничко си е скелето).
schuldiner - майстор
Максимална 4-5 м на скелето или на работа?
Имам такова правено, на сегменти квадратни профили. Най-високо без допълнително укрепване съм работил на 7 сегмента, което ще рече 7 х 1 м + 7 х 20 см (снадките) = 8-9 м. Ширина метър, дължина - два. Количката с колелата е отделно, само за по-ниски височини и равна основа. Тя е и по-широка с по 20 санта отвсякъде и не е много удобна за пренасяне. Т.е. зависи и с какво ще мъкнеш скелето. Но за 4-5 м наистина няма голямо значение, колелцата може и директно на най-долния сегмент...
tysonlkr - специалист
Taкива модулни скелета се продават. Аз съм работил на такова. Много лесно и бързо се сглобяват.
Както каза колегата ако си го сглобиш самоделка тя трябва да отговаря на изискванията на наредба 2 ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗБУТ ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СМР.
pavkatay - майстор
Чл. 55. Скелетата, кофражите, подпорите и временните опори се проектират, оразмеряват, монтират, обезопасяват и поддържат така, че да могат да издържат действащите върху тях натоварвания и да се предотврати случайното им деформиране или задвижване.
................
Чл. 87. (1) За извършване на СМР на височина се използват скелета, платформи и люлки, които имат инструкция от производителя за монтажа, експлоатацията, допустимите натоварвания, демонтажа и изисквания за безопасна работа.
(2) Скелета, платформи и люлки, които не отговарят на изискванията по ал. 1, както и тяхна комбинация от различен тип и вид може да се използват само след изчисляване и оразмеряване по индивидуален проект в съответствие с предназначението им.
.................
Чл. 94. Подвижните кули от леко тръбно скеле в работно положение се укрепват, както следва:
1. при височина до 6,0 m - със стабилизатори;
2. при височина над 6,0 m - към неподвижна конструкция.
Чл. 95. (1) Подвижните скелета се съоръжават със застопоряващи устройства срещу внезапни премествания. По време на работа опорите на подвижното скеле се закрепват неподвижно.
(2) Не се допуска преместване (придвижване) на подвижно скеле, когато върху него има хора, материали, инструменти, отпадъци или др., както и при неблагоприятни климатични условия (силен вятър, заледен път и др.).

Ето това пише за моят случай.
Ако трябва да се чете тази наредба и да се спазва е необходимо всички, които монтират щори, прозорци и т.н. да са с каски, ама това все още не се случва.То в незаконна държава всичко е незаконно :) .
Все пак като ще правя нещо ще се стремя да е както трябва или поне макс. близо. За сертифицирането пише, че ако няма такова може да се изчисли по индивидуален проект. Какъв е този проект?
4-5м е максималната височина на работа. Обикновено вкарвам буса в отвора, който затварям и ползвам пирамидата за една опора, но ми трябва в общия случай още една и затова е скелето.
Монтирал съм и две-три ролетки с помощта на мотокар, но не винаги има такъв.
Мисля да е с 4 колела и някакви стопорни винтове, но не ми се е избистрила идеята. :?
Колега, schuldiner, ако иамш възможност за някоя снимка ще съм благодарен. И размерите на профилите, които са ползвани също биха ми били от полза.
MamaMy - майстор
Павка, иди на входа на Плевен от към Ясен до "Добре дошли"! Има едни магазини за строителни материали и инструменти; "Сико" и "Корунд". Там на паркинга има подвижни кули, скелета и повдигачи. Някои от тях много ми харесаха като конструкция. Не те пращам да купуваш, а да краднеш идеи за сглобки и детайли. Вземи си и фото!
schuldiner - майстор
Павка, на другия край на града е, трудно със снимките. А и като погледнах какво предлагат в нет-а... ми то да си го изработиш няма да е много на сметка. По спомен тежи 60-70 кг на метър височина, за 6 м отиде половин тон, смятай колко пари само за материала. А употребявани от тръби има за 700-800 лв. - с диагонали, стълби, талпи, колела и лапи... Не че съм им фен, ама за 4-5 м вършат работа. С предния си пост исках само да те успокоя, че не е голяма философия преносимото скеле, особено за ниски височини. А и да ти дам размера на профилите, не знам дали не са преоразмерени - ползвано е също като стапел на 11-метрова яхта, чак такива натоварвания едва ли ти трябват, а го правят много скъпо.

ПП Ако ми падне на сгода, ще пусна някоя снимка след време...
pavkatay - майстор
Ок. Благодаря на всички . :)
andon1980 - специалист
Колеги аз правя подобни скелета , не ви агитирам да ги купувате , просто на снимките ще се вида каква е технологията на изработка.Модела е взаимстван от италианско алуминиево , побългарено с профили които се срещат навсякъде.Монтирали сме охранителна ролетка на 7 метра височина , 3 ма човека и пано тежащо около 300 кг.Това всичко общо идва над 500 кг.Сега сигурно веднага ще се обади Бай Ганъо , ще каже че така не става че има документация и така нататък.Здраве да е
Ето и линка http://martstudio.eu/index.php?page=pro ... t=5&pid=53

Тема "Изработка на скеле тип 'кула' -как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: