Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vvventsi - специалист
Не знам какво толкова се чудите,първо жилищния блок е с ТЕЦ,което означава че дори той да се е отказал от парното съседите му не са,което автоматично означава че апартамента му е топъл и без да се отоплява,още повече ако тръбите на радиаторите минават през апартамента,така че само малко мощност му трябва да качи температура,аз живея на първия етаж,тука в момента температурата е 15гр.без да се отоплява,брат ми живее в друг апартамент,на третия етаж,там температурата в момента без да се отоплява е 19гр. а когато слънцето напече през деня става 21гр.блоковете са без тец,отговорете ми колко енергия ще ми трябва да поддържам 20гр. аз и колко на брат ми?
Нямам какво повече да кажа!
maistor po nevolja - помощник
Хайде и аз да се включа в дискусията.Това за трите фази и нулата е провокация на енергото. Защото как ще ми обясните, че трифазните консуматори могат да се включват на триъгълник /т.е. без нула/ или на звезда /пак без нула,ако звездния център не е свързан с нулата/? Защо е тази нула? Истината е много проста - в "трифазната" мрежа по единият проводник тече тока, по вторият напрежението, по третият косинус Фи. На промишлените консуматори се подават и трите,че да ги тормозят с реактивна енергия, на битовите консуматори - само тока и напрежението. На този, дето му викат "фаза", е токовия проводник, защото от него "бие тока". И не четете учебници, там пишат само глупости. Така объркват хората, че едно свястно вечно двигателче не могат да направят после. Въобще - в Русия сме!
piron45 - майстор
Боже, боже, колко мъка има по тоя свят :prayer:
Журналистите са такива неграмотници по отношение на техниката, че можеш да ги хванеш като риба на бастун.
Много пъти съм се вбесявал като чуя да говорят глупости от екрана и да си вярват на простотиите. Най лошото е че подвеждат и други неразбирщи от материята хорица.

На всички които не им е ясно за да протече ток трябва най напред да има полярност, т.е. напрежение и второто условие веригата да бъде затворена. Нулата няма поляритет, но няма и нищо друго. Тя си е кръгла "0"
Всичко останало са само празни приказки. :partyman:
zmiori - специалист
Здр. Мариян1 значи в репортажа казаха /ако не се лъжа/ 60 м2 е жилището. КОе то прави приблизително 150 м3 600 вата делено на 150 е равно на 4 вата на кубичен метър. Представиси какви саму топло загубите.
Принципно нужната мощност за м3 е м/у 60 - 100 вата на кубик. Следва че неговата машина преобразува 4 вата взети от ел.мрежата и го преобразува в да кажем 60 вата отоплителна мощност или коефицентаа на преобразуване е 15 уникално много.
Или дядото маниполира електромера /може и да е повреден/ или ползва МНОГО топло от съседите.
Ако сложим телевизор 50-70 вата *10 часа, крушки 60-75 вата *4/5/часа, готвене 1600вата *1 час. Смятай сам.
marc - специалист
Темата е старичка, ама интересна та затова я повдигам.
Моето мнение е, че това е възможно при определени условия.
Разгледах основно темата, бъркат се две теми- на този с 624 вата ел.отопление и на оня варненец за спонсориране на блока с топла вода.
Аз от близо месец основно се интересовам от икономичното ел. отопление с така предложената идея за използване силата на тока, а не напрежението.
Не видях потребители да се задълбочат в идеята и затова искам да изложа и моето мнение по този въпрос.
Ще се радвам да продължим темата и заедно да успеем да намалим основното си перо от разноски - отоплението.
Та, на въпроса.
Как аз разбирам тази идея ?
Човека е подсказал, използвам тока , а не напрежението.
Да вземен един токоизточник с напрежение например 5 волта който дава 30 ампера. Независимо дали е с прав или променлив ток. Правим набор от 30 броя реотани паралелно вързани, изчислени на ток всеки по 1 ампер ( примерно ). Значи какво става 30 А х 5 волта = 150 вата печка за отопление. Инсталираме отоплителните реотани в подходяща среда, например някаква тръба разположена вертикално. Слагаме един вентилатор от долния край на тръбата за принудителна конвекция. Оставяме тази така импровизирана печка да е включена денонощно и за няколко дена се оформя една почти постоянна температура. Консумацията за месеца е 720 часа х 0.150 вата = 108 Кв/ч х 0.20 лв = 21.60 лв за месец. Ако температурата е +18 и нагоре, мен това напълно ме устройва .
Тези 150 вата са примерни, може пък и с по малка или по голяма мощност да се постигне този ефект в зависимост от площта на помещението.
Това ми е идеята и мисля да я реализирам с подръчни средства. Например едно захранващо за компютър да се използва. Там има 3.3 в., 5 в., 12 волта. Стига да е 350 ватово, ето ти токоизточника.
Ако има и други интересуващи се от тази идея, моля да се включат за да можем с общи усилия да я доразвием.
batkotony - специалист
Колега,не ме разбирай "правилно" ( :-D ),ама тая няма да стане... :wink:
LazarGanev - "Велик майстор"
batkotony написа:
Колега,не ме разбирай "правилно" ( :-D ),ама тая няма да стане... :wink:
Аз пък допускам, че може и да стане - т.е. могат да се включат "и други интересуващи се от тази идея" :cool:
fbr - майстор
Всяка година, по това време, прираста на гении се увеличава многократно.
Andri01 - майстор
За използваш 5А от даден токоизточник,той трябва да е поне изчислен за около 8А. Друго-какъв обем на помещение ще отоплиш с 150W и с каква изолация е то? Вентилатора ,който ще обдухва тази/тези/ тръби трябва да е с мин. обороти,иначе ще духа студен въздух. Не виждам "хляб" в тази идея,но не пречи да пробваш,разбира се :).
VLADO66 - майстор
fbr написа:
Всяка година, по това време, прираста на гении се увеличава многократно.
Прираста методично се осигурява от високите цени на енергоносителите,респективно ниските доходи.Знае ли човек може управляващите твърдо да са решили да си имаме нобелов лауреат. :)

Тема "Някой има ли идея как е направено това отопление ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: