• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vesoel - специалист
Humppa-1 написа:
А какъв е този фотоволтаик? :?
Мисля с него да захраня електрониката и помпите само.
2v6 - майстор
vesoel написа:
Ако монтирам един пластинчат топлообменик от панел към системата ще има ли по-добър ефект, вместо още един бойлер с една серпентина?.
Така мисля да е само за това лятото а есента да монтирам ако има смисъл и допълнителен буфер с евентуално още колектори.???
Схемата ти няма да работи - трябва още една помпа.
Освен това загряването на водата в бойлера през два топлообменника ще намали ефективността на панелите :idea:

Препоръчвам ти да сложиш пластинчатия топлообменник под бойлера свързан към водопроводната вода.
Циркулацията между топлообменника и бойлера да е естествена.
Така може да добавяш в бъдеще още панели и ако случайно има излишък от топлина ще може да грееш и радиаторите.
Ако мислиш да слагаш много панели ги монтирай по-изправени - лятно време да се нагряват по-малко.
vesoel - специалист
Благодаря ти за мнението, това е страхотна идея. :wink: Схемата ми е принципна, не съм стигнал още до подробностите.Аз просто обмислях начин за по ефективна работа от панелите.Това ми е целта, панела(панелите) да грее бойлера и ако има излишък към радиаторите. :idea:
Това ли имаш предвид? Ако е така серпентината ще може ли да отдава достатъчно топлина към радиаторите?

Прикачен файл

Parno_plastinchat12.jpg
има ли нужда от клапан на входа?
Parno_plastinchat12.jpg (17.96 KиБ) Видяна 7344 пъти
ginev - напреднал
имам 2 панела към парното "сънсистем" ефекта е минимален
навън като стане 15-20гр. има ефект :-D
2v6 - майстор
vesoel написа:
Благодаря ти за мнението, това е страхотна идея. :wink: Схемата ми е принципна, не съм стигнал още до подробностите.Аз просто обмислях начин за по ефективна работа от панелите.Това ми е целта, панела(панелите) да грее бойлера и ако има излишък към радиаторите. :idea:
Това ли имаш предвид? Ако е така серпентината ще може ли да отдава достатъчно топлина към радиаторите?
Дали серпентината ще отдава достатъчно зависи от няколко неща:
1. Каква мощност искаш да преминава през серпентината.
2. Какъв е размера на серпентината.
3. Каква температура ще трябва да отива към радиаторите.
4. До каква минимална температура в бойлера искаш да греят радиаторите.

Топлообменника не е добре да се свързва към изхода на бойлера, а към отделен щуцер в долната част на бойлера:
Прикачен файл:
system1_2008_01_12_14_57.gif
system1_2008_01_12_14_57.gif (9.3 KиБ) Видяна 7230 пъти
http://sofia.hobby-site.com
apeiron - специалист
vesoel написа:
Здравейте на всички в този форум.Привт от мен.Ще Ви помоля за вашите мнения и съвети.

Дилемата ми е следната, да бъде или да не бъде :lol: .Имам парно от 10год.на 90кв.в къща и бях доста доволен от него до момента, когато реших да го подобря.В смисъл разбрах че вече съм много назад в технологията. Искам да монтирам колкото са необходими панели и буфер за да направя някакава икономия на дърва и да подпомогна на отоплението.

1. Проблема е че имам един бойлер 150л. с една серпрнтина.Ако беше с две лесна работа, ама не е.Според вас трябва ли да го сменя с по-голям с две серпрнтини и да монтирам към него панелите или да монтирам буфер с две серпентини и панелите към буфера а от там и бойлера?
2.Колко панела и колко литра вода за буфера ще са необходими(приблизително) за да достигна средно за година към 30-40 процента икономия на дърва, като се има в предвид че съм от Велинград(с най много слънчеви дни в годината)
Подаващата от колекторите(топлата) я вържи към трипътен вентил, който нормално отворен е към серпентината на първия бойлер с една серпентина. Когато ти достигне водата в бойлера до желаната температура , да отвори вентила към долната серпентина на втория бойлер. Горната серпентина на втория бойлер го вържи към котела. Така винаги в първия бойлер ще имаш БГВ, а втория ще ти е за отопление..
По този начин през деня, ако не ти работи котела, излишъка който остава след като си затоплил първия ще отиде в радиаторите. А ако ти работи и през деня задължително, можеш да сложиш и две помпи паралелно на горната серпентина и котела, като едната включва, ако в котела е по топло от втория бойлер(буфер), а другата обратно. Това може и с една помпа да се изиграе, но иска по-сложно управление.
Лятото можеш да им направиш рециркулация на битовата вода за да си ползваш и двата.

По твоите изчисления, които казваш че са 18 процента икономия, пак е нещо, въпреки че всичко е строго субективно, могат да достигна и повече. След като има някъква икономия, то трябва да се използва....

Успех.
ginev - напреднал
здравеите и от мен ,
при мен като стопли болера 40 -45 гр. прехварля на радиаторите.
болера е с една серпентина 200лт.
и всичката течност е една панели, радиатори,болер.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за соларни панели към парното." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: