• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitaka_vk - специалист
ArturDent написа:
mitko8103, ето точно за такива оферти ти говорех да избягваш.
Груб строеж, ама без ... покрива.
Направо бягай много далече.

Или запиши в договора - до Акт/Образец 14.
Много зависи как ще си раздели етапите. Може да не ги разглежда като етап "груб строеж", а може да подходи като етапи; земни работи, кофражни работи, армировъчни работи, бетонови работи, покривни работи и т.н. Всичко е въпрос на гледна точка и и избор на бригади, защото има случаи когато фирмата или бригата е добра в бетоновите работи, но изобщо ги няма в дървените покривни конструкции.
stivemaster - майстор
За етапи съм съгласен ,но не като горния пример ,а се пита човек който разбира за да формулира СМР точно както и обхвата на очакваните работи.Защото покривни работи нищо не значи разбирате ли?Всяко СМР по КСС с точни данни за количество , качество и срокове.Ако излязат разлики за чия сметка са и т.н. за да нямате после главоболия.
N.Petkov - специалист
mitko много зависи локацията на строежа от бетонов възел, склад за строителни мат. арматурен двор и т-н.
До тук моята два етажа по95кв. без мазе на 17км. от Самоков: 70к. Вкл. ямата и горивото на опела от софия до обекта.
Сам си движих нещата 5ма майстори от селото
https://picasaweb.google.com/1067851194 ... 748/Gutzal

Прикачен файл

HPIM9722.JPG

Прикачен файл

P1105997.JPG
P1105997.JPG (94.82 KиБ) Видяна 5397 пъти
Последна промяна от N.Petkov на ср фев 22, 2012 1:50 am, променено общо 2 пъти.
mitaka_vk - специалист
Ама ти сериозно ли казваш че покривни работи нищо не значи? Я пак провери как са формулирани разделите в УСН , това че всеки се пише строител особено последните години не значи че няма правила и в тази професия. Да не казвам че в КС покрива си е ясно формулиран отделно от така наречения груб строеж.
schuldiner - майстор
stivemaster написа:
За етапи съм съгласен ,но не като горния пример ,а се пита човек който разбира за да формулира СМР точно както и обхвата на очакваните работи.Защото покривни работи нищо не значи разбирате ли?Всяко СМР по КСС с точни данни за количество , качество и срокове.Ако излязат разлики за чия сметка са и т.н. за да нямате после главоболия.
Ами то е очевидно, ама очевидното как се обяснява?
Етап "груб строеж" е до изграждане на покривна конструкция - КК, КБ и годност на конструкцията за следващи СМР. Технологично някои от следващите СМР са преди покривното покритие, а и е желателно сградата да е защитена, за да се продължи, така че логично в офертата за груб строеж се вкарват и довършителните работи по покрива. Но определено "покривни работи" и "етап груб строеж" са различни по обхват. Трябва да се опишат подробно дейностите, защото всеки договор за изпълнение си е индивидуален.

Митак, разгледай цитата от СЕК и го осмисли от гл.т. на инвеститор-възложител:
Всеки разход е свързан с определена технология и всеки възложител и изпълнител би трябвало във всеки конкретен случай да избира и определят технологията и нормата.
Законът не позволява монопол, картел и типизация в строителната дейност, въпреки че някои лансират изгодни на тях картелни варианти. За инвеститорите-възложители е по-лесно и по-удобно въобще да не се намесват в проблемите на разходните норми и калкулацията, а да търсят единична цена чрез състезание.
mitaka_vk - специалист
Сега в зависимост от типа конструкция е възможно да влезе в грубия строеж, но само при определени условия. Цитата който си пуснал е доста мъгляв бих казал, и може да се интерпретира по много различни начини, защото "монополни" и "картелни" звучат малко нелогично. Все пак стандартизацията съществува в цял свят и е нелогично да се наричат по този начин. Стандартизация има и в строителството /макар че мисля че последните години не се спазва много/. Иначе съм съгласен да се проучва пазара и да се избира най оптималната оферта /забележи не казвам най добрата, защото най добрата се разбира най евтината/ Препоръчвам да се запитват минимум 3 фирми или бригади за дадения вид дейност и тогава да се преценява, но при условие че се запитва само с 1 КС за да могат параметрите да са еднакви за всички запитани.
tsvet - помощник
Когато се строи с бригада има едно перо "други", което бригадата обикновено не оферира. При мен това перо излезе четирицифрена сума.
Аз като смятам колко ми излезе грубият строеж, не само си броя покрива, но броя и пирончета, дюбели, найлони и прочие дреболии, които като събереш накрая изглеждат не толкова дребни.
schuldiner - майстор
Обръщам ти внимание, че етап "груб строеж" предполага, но не задължава изпълнителя да завърши покрива. По задължение трябва да издаде годна конструкция в съответствие с котите. Ако не си договорил друго (както и Стив ти обясни) - дотам...
Цитатът е затова - хората, които и ти си цитирал, казват деликатно, че не е по силите на масовия възложител-инвеститор да сравнява нещо повече от отделни позиции.

Това, както и въпросът за монополизирането и картелирането, не е за разискване във форум, просто отбелязвам.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Технологично някои от следващите СМР са преди покривното покритие, а и е желателно сградата да е защитена, за да се продължи, така че логично в офертата за груб строеж се вкарват и довършителните работи по покрива. Но определено "покривни работи" и "етап груб строеж" са различни по обхват.
:thumbs: .Чудех се от вчера как да го обобщя ,ама ти си го акзал чудесно :) .Иначе принципно е крайно-препоръчително хората които се занимават с грубия строеж да не ти рпавят покрива и хидроизолацията в основите - това обаче не ти пречи като сключваш договор със фирма тя да извърши всичко ,но с различни изпълнители.
tsvet написа:
Аз като смятам колко ми излезе грубият строеж, не само си броя покрива, но броя и пирончета, дюбели, найлони и прочие дреболии, които като събереш накрая изглеждат не толкова дребни.
То така и трябва ,а не като ganevson да не включва зидарията в цената и за нея да ми пише колко палета тухли бил купил - сякаш тия тухли смаи диват на обекта,сами се разтоварват,не им трябва вар за свръзка и се зидат сами :lol:
mitaka_vk - специалист
schuldiner написа:
Обръщам ти внимание, че етап "груб строеж" предполага, но не задължава изпълнителя да завърши покрива. По задължение трябва да издаде годна конструкция в съответствие с котите. Ако не си договорил друго (както и Стив ти обясни) - дотам...
Цитатът е затова - хората, които и ти си цитирал, казват деликатно, че не е по силите на масовия възложител-инвеститор да сравнява нещо повече от отделни позиции.

Това, както и въпросът за монополизирането и картелирането, не е за разискване във форум, просто отбелязвам.
Разковничето е в това предполага, въпроса е дали да го включиш към грубия строеж и дали да си го направиш като отделен етап.
До този момент вие ме убеждавате че това е неразривна част от грубия строеж, а не отделна част от СМР, по същия начин може да се включат и изолационните работи към грубия строеж.
Когато се подписва даден акт в него се подписват представители на всички заинтересувани страни, и ако например изпълнители на грубия строеж и на покрива са две различни лица /фирми, бригади/ те поставят подписите си там, това че от гледна точка да се улесни човек наема една фирма изпълнител и тя се занимава с подизпълнителите е коренно различен въпрос.

Смятам че не си прав в това да определяш какво да се коментира във форумите, като не желаеш нещо да коментираш даден въпрос не го коментирай. Но не се опитвай да налагаш кой какво да коментира във форума. Значи ако някой е пуснал цитат с дадено съдържание, смяташ ли че не трябва да се коментира или да се приема за меродавно само защото това не трябвало да се "разисква"?

Tsilkov написа:
schuldiner написа:
Технологично някои от следващите СМР са преди покривното покритие, а и е желателно сградата да е защитена, за да се продължи, така че логично в офертата за груб строеж се вкарват и довършителните работи по покрива. Но определено "покривни работи" и "етап груб строеж" са различни по обхват.
:thumbs: .Чудех се от вчера как да го обобщя ,ама ти си го акзал чудесно :) .Иначе принципно е крайно-препоръчително хората които се занимават с грубия строеж да не ти рпавят покрива и хидроизолацията в основите - това обаче не ти пречи като сключваш договор със фирма тя да извърши всичко ,но с различни изпълнители.
tsvet написа:
То така и трябва ,а не като ganevson да не включва зидарията в цената и за нея да ми пише колко палета тухли бил купил - сякаш тия тухли смаи диват на обекта,сами се разтоварват,не им трябва вар за свръзка и се зидат сами :lol:

Писа ли сме по е едно и също време. Да допълня нищо не пречи на човек да има по голяма разбивка на етапи за видовете СМР за да види кое колко струва като цяло. Защото до този момент оставам с впечатлението как в един единствен етап се вкарват много неща което води до едва ли не нещо потайно в цялата работа или до така нареченото картелираане. Нищо не пречи някой който има достатъчно време средства и нерви да се занимава самостоятелно с всички етапи, за което е хубаво да се обясни поне какви са различните етапи, а не да се включва всичко в едно и да му се втълпява че така се правело.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Цена на груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: