Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bulhomes2 - майстор
Не мога да разбера кое мое изказване те кара да мислиш, че мисля така. Казах "датчици". Има такива датчици и те могат да се настройват за определена чувствителност. Палиш цигара, най-чувствителния датчик задейства реле, което включва първата скорост на вентилаторите. Палят се още цигари, задейства се следващия датчик и съответната скорост и т.н. Ако честотния регулатор има управляващи входове, всеки от които да задейства определена скорост на вентилаторите е ОК, но имам спомени само за врътка на този, който гледах.
svetliopi44 - Чирак...
bulhomes2 Намери ли читави датчици на достъпна цена... :?:
bulhomes2 - майстор
Абе хич не им е достъпна цената - 250 лв/бр. Не съм търсил сериозно - гледам, че и Тангра и Интиел предлагат разни.
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
Не мога да разбера кое мое изказване те кара да мислиш, че мисля така. Казах "датчици". Има такива датчици и те могат да се настройват за определена чувствителност. Палиш цигара, най-чувствителния датчик задейства реле, което включва първата скорост на вентилаторите. Палят се още цигари, задейства се следващия датчик и съответната скорост и т.н. Ако честотния регулатор има управляващи входове, всеки от които да задейства определена скорост на вентилаторите е ОК, но имам спомени само за врътка на този, който гледах.
Вече го цитирах:
bulhomes2 написа:
... Проблема е, че промяната става ръчно с врътка (не съм сигурен дали е правилно да се каже "потенциометър"). Аз искам да направя 2-3 точно фиксирани степени, които да се включват автоматично с датчици в зависимост от степента на замърсеност на въздуха.
На входа за потенциометър може да се подават сигнали и от сухи контакти (примерно от датчици за дим).
denuchi - специалист
bulhomes2 написа:
Вместо да слагаш няколко датчика и да ги настройваш поотделно, си вземи един качествен. Със сигнал 0-10В или 4-20ма. От там в регулатора бил той честотен или фазов и си готов. Няма да се занимаваш с потенциометри и да следиш ти колко дим има или няма.. И не са "много скъпи" има няма 400 лв. Но поне ще ти върши работа. При всички случай ако вземеш няколко обикновени с релета, ще ти излезе по скъпо. А и ефекта няма да е така "красив".
bulhomes2 - майстор
Мина ми през главата. АнтонВМ се има със шефа на Интиел и каза, че могат да направят електроники по желание. Така или иначе имат и честотен регулатор и датчик за въздуха - мисля да ги питам дали могат да ги направят така, че да се "вържат" един към друг. Не знам още какво точно им следят датчиците за въздух, защото доколото разбрах за СО2 и за СО са различни. Конкретно в случая ми за цигарите ме интересува такъв за СО.
denuchi - специалист
bulhomes2 написа:
Мина ми през главата. АнтонВМ се има със шефа на Интиел и каза, че могат да направят електроники по желание. Така или иначе имат и честотен регулатор и датчик за въздуха - мисля да ги питам дали могат да ги направят така, че да се "вържат" един към друг. Не знам още какво точно им следят датчиците за въздух, защото доколото разбрах за СО2 и за СО са различни. Конкретно в случая ми за цигарите ме интересува такъв за СО.
VOC air quality sensor, room version (0 to 10 vdc or 4 to 20 mA output) - 420 лв.
CO2 air quality sensor, room version (0 to 10 vdc output) - 800 лв.
VOC and CO2 air quality sensor, room version (0 to 10 vdc output) - 1200 лв.
Какъв честотен регулатор търсиш. Колко киловата (вата) са двигателите. С какво захранване да е инвертора.
П.С. Цените за ориентир.
Minkov - специалист
bulhomes2 написа:
..... Казах "датчици". Има такива датчици и те могат да се настройват за определена чувствителност. Палиш цигара, най-чувствителния датчик задейства реле, което включва първата скорост на вентилаторите. Палят се още цигари, задейства се следващия датчик и съответната скорост и т.н. ....
Щом различните степени на задименост ще се регистрират от отделни датчици, дали вместо да се тормозиш с разни инвертори, няма да е по-евтино (и много по-просто) на всеки датчик да "забучиш" отделен вентилатор?
Аз имам кухненски аспиратор с две турбини на една ос, с 3 скорости, който е като хала (прекалено мощен) за помещение с обем олколо 70 m3. А има доста по-мощни и от моя! Т.е. дори не е нужно да монтираш няколко вентилатора, можеш да минеш само с един, трискоростен, с подходяща мощност.
bulhomes2 - майстор
denuchi написа:
...Какъв честотен регулатор търсиш. Колко киловата (вата) са двигателите. С какво захранване да е инвертора....
Аз не търсех честотен регулатор, а дали има по-достъпен начин с кондензатори или тем подобни. Регулатор на обороти за монофазен вентилатор до 3.5kW на Интиел е 90 лв. За какъв инвертор ме питаш пък хич не ми иде на акъл.

PS. Много съм доволен от твоите неща. Най вероятно ще ползвам трискоростния ти вентилатор но нямам време да измисля как най-ефективно трябва да са му кожусите около турбините.
bulhomes2 - майстор
Minkov при мен проблема е, че искам да намаля вентилацията, а не да я увеличавам. В една друга тема даже някой спомена, че искал да е като лек повей, а не да ти се схване вратът... Ясно ми е, че това става и с бленда, но е хубаво да се намаля и разхода на електроенергия когато може.

Тема "Как да регулитам оборотите на малък монофазен вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: