• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
joro39 - специалист
6,3 по 1,8 см от стар лаптоп батерията , ако си разглобявал същите са ,значи копувал съм свободно от авто пазара Димитровград сини а последно се появиха червени по 5 лв за бр.

сигорнао ги има и в илиенци
zmiori - специалист
Благодаря колега. И Димитровград и Илиенци са ми на над 300 км.
mania - напреднал
Темата е леко стара, но нека споделя и моя опит с тези батерии.
При батериите за телефони единия пин, обикновено средния, се използва за комуникация на батерията с телефона. Ток не може да се черпи през средния пин, както и не се зарежда през него.
В самата батерия си има електроника, която да следи за зареждането. Зареждането се осъществява със зарядното на телефона или подобно. Когато батерията не е включена, напрежението на изхода на зарядното е около 7-8V при зарядно отбелязано като 5V. Когато се включи батерията към зарядното (плюс към плюс, минус към минус, средния пин се оставя) напрежението пада до 3-4V в зависимост от разреждането на батерията. Електрониката на батерията спира зареждането при достигане на 4,5V, след което ако се премахне зарядното, измереното напрежение е 4,2V. При това напрежение батерията достига 85% от капацитета си (по този начин се осигурява по-дълъг живот на батерията в сравнение ако се зарежда до 100%)(източник: http://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries ).
Също искам да добавя, че понякога телефоните се скапват и не зареждат батерията, което не означава, че батерията се е скапала.
hidrazin - майстор
Никога, ама никога не прилагайте към литиево йонни батерии напрежение по-голямо от 4,2 волта и то точно измерено.
:partyman:
mania - напреднал
Винаги, ама почти винаги, зарядното на телефона и контролера на телефонната батерия правят това.
hidrazin - майстор
Никога, ама никога не се изказвай неподготвен! И вземи си смени китайското уредче от магазин левче. Явно лъже доста.
И тук става дума за напрежението на самата клетка, а не какво подаваш на електрониката на батерията. Има батерии със и без електроника.
Максимума обикновено е 4,20V с точност 1%. Хубаво си дал линк като източник ама и да беше го прочел.
http://preview.powerelectronics.com/mag/504PET23.pdf
Я ми покажи къде тук виждаш 4,50 волта ?
Изображение

todortv - майстор
hidrazin написа:
Максимума обикновено е 4,20V с точност 1%.
Да, защото :xplode:
gottogetit - специалист
здр колеги. наскоро си купих презареждаме фенер.ето такъв.

http://prodavalnik.com/moschen-cree-led ... -i14339597

батерията е модел 18650 3.7в литиева. има зарядно на 220 волта и за кола на 12 волта. зарядното е автоматично. има светещ диод. първо свети червено, като се зареди свети зелено. реших да прекъсна кабела от зарядното към батерията и да измервам успоредно напрежението към батерията с мултиметър. интересното е че към края, напрежението отива на 4.35-4.45в, което според мен е доста. и едва тогава зарядното спира процеса на зареждане. след като се зареди, батерията показва 4.35волта. мисля че това ще съкрати доста живота и циклите на зареждане на батерията. как мога да оправя проблема. някакви идеи и съвети.

Прикачен файл

fener.jpg
dtmf - специалист
Батерията може да си има защитна платка защитаваща от по-високи напрежения, но може и да няма. И тая батерия вярваш ли че е 4200 mAh? Даже марковите не знам дали достигат толкова.

Изображение
hidrazin - майстор
:? Що си я разчекнал така? :shock: Като гледам снимката май на тази батерия само корпуса е голям а вътре
е натикана доста по-малка батерия. Или се лъжа? Защото има например такива кондензатори:

Изображение

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "как да зареждам литиево йонна батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: