Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Проветрението на помещение с хора изисква обмен на въздуха.Само с изсмукване не става.Трябва и нагнетяване за да няма подналягане. И това трябва да става безшумно, не с мощен кухненски аспиратор. :)
bulhomes2 - майстор
Сигурен съм, че го казваш на Minkov, но ако все пак греша и поста ти е за мен - разгледай ми подписа!
hidrazin - майстор
Ами то и аз ти разгледах подписа.Голям майтап е.Като направиш рекуператор който да работи като хората, да мяза на нещо, да си има всички функции и удобства на фабричните и да е конкурентно способен като цена - заповядай да говорим за тях.
Извинявай, ама кашон с тиксо за цена 1300 лв и да му мисля де да слагам конденза и как да го размразявам...
Като си готов с крайно предложение - моля! В противен случай аз бих си мълчал.
А и между другото един датчик за цигарен дим или "лош въздух" струва между 10 и 50 $.
:lьge:
bulhomes2 - майстор
hidrazin разсмя ме. Имам един комшия който ми напомня за теб - как беше точната фраза - "до обед сърдит на себе си, след обед - на целия свят"

Това сайтче съм го спретнал единствено за съфорумците. Много хора ме питаха за подробности, включително няколко модератора. Не исках да казвам нищо, преди да съм готов със всичко. В един момент с толкова въпроси и отклоняването на отговорите от моя страна видях, че приличам на най-ненавижданата от мен част от съфорумците - такива, които знаят нещо, но или нищо не казват или пускат по съвсем малко, очаквайки може би някой да им се моли или плати за помощта им. Когато съм наистина готов за производство на това, тогава ще си пусна истинския сайт и ще го рекламирам. За да се увериш, че това в подписа ми не е реклама, и че ако искам - знам как се рекламира в нета, виж къде се класира www.livadeto.com при търсене само на "вила" в гугъла. Той също е мой. Даже сега си направих експеримент - истинския ми сайт за рекуператорите, който абсолютно никъде не съм показвал още, вече е индексиран в началните страници на гугъла.

И не на последно място. Гордея се с това, което съм постигнал. Покажи ми друг сайт за рекуператори, в който да доказват така ефективността си. Защото преди малко имаше линк в съседна тема за, цитирам "рекуператор който да работи като хората, да мяза на нещо, да си има всички функции и удобства на фабричните и да е конкурентно способен като цена" на цена от 5600 лв единствено и само за топлообменника. Рекламират го с над 90% ефективност, но е от вид, който нормално дава до 50% ефективност.
svetliopi44 - Чирак...
hidrazin написа:
А и между другото един датчик за цигарен дим или "лош въздух" струва между 10 и 50 $.
Би ли споделил с нас къде ги има тези датчици, линк нещо :?:
denuchi - специалист
bulhomes2 написа:
denuchi написа:
...Какъв честотен регулатор търсиш. Колко киловата (вата) са двигателите. С какво захранване да е инвертора....
Аз не търсех честотен регулатор, а дали има по-достъпен начин с кондензатори или тем подобни. Регулатор на обороти за монофазен вентилатор до 3.5kW на Интиел е 90 лв. За какъв инвертор ме питаш пък хич не ми иде на акъл.

PS. Много съм доволен от твоите неща. Най вероятно ще ползвам трискоростния ти вентилатор но нямам време да измисля как най-ефективно трябва да са му кожусите около турбините.
А другите няма ли да свършат работа. Или са шумни повече от колкото трябва. По памет вентилатора май беше 5 скоростен, но може и да греша. За честотен регулатор имах из предвид. На Интиел регулаторите са добре вършат работа. Неудобството при тях е сигнала 0-10в. но ако не мислиш да го използваш не е проблем.
bulhomes2 - майстор
Да ти кажа, че бях учуден, че големите трифазни и то свързани на триъгълник (май това беше с по-виската скорост), направени с кожух и потока много плавно сведен до сечението, с което меря вятъра и на другите, ми дадоха само 10 м/с (моите дават към 22 м/с)
А иначе съм купил и нови за лъскавия вариант за hidrazin, но за мен ще си ползвам някой от твоите.
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
Да ти кажа, че бях учуден, че големите трифазни и то свързани на триъгълник (май това беше с по-виската скорост), направени с кожух и потока много плавно сведен до сечението, с което меря вятъра и на другите, ми дадоха само 10 м/с (моите дават към 22 м/с)
А иначе съм купил и нови за лъскавия вариант за hidrazin, но за мен ще си ползвам някой от твоите.
Един вентилатор има два параметъра - дебит и напор.
Мощен може да е вентилатор даващ голям дебит и малък напор. При това положение скоростта е малка и за ефективната му работа е необходимо голямо сечение на въздуховодите - това са условията за ниски нива на шума :idea:
bulhomes2 - майстор
За съжаление не знам как мога да измеря напора. Всъщност преди да ми дойде ветромера, си правих експерименти с прозрачен маркуч и оцветена течност в него. Не ми харесаха резултатите и затова го зарязах, но може пак да му обърна внимание.
2v6 - майстор
bulhomes2 написа:
За съжаление не знам как мога да измеря напора. Всъщност преди да ми дойде ветромера, си правих експерименти с прозрачен маркуч и оцветена течност в него. Не ми харесаха резултатите и затова го зарязах, но може пак да му обърна внимание.
С вода в мъркуч е добър вариант. Дори има такава мярка за напор - mmH20.
Проблема е, че вентилатор за дебит примерно 1000 м3/ч и напор 100 mmH20, като му ограничиш дебита до 100 м3/ч чрез намаляване на оборотите ще падне и напора.
Ако му запазиш оборотите, а стесниш въздуховода (увеличиш напора), то дебита пада много повече от увеличението на напора.
Важно е напора който създава вентилатора да е по-малък от номиналния за съответните обороти.

Тема "Как да регулитам оборотите на малък монофазен вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: