Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте! Имам хидрофор , но при монтажа не монтирах кран със който да мога да източвам системата. И така 2 години нямаше проблем ,но тази зима замръзна цялата система и се спука пластмасовият корпус на хидрофора през който минава водата.Някой знае ли начин по който да се залепи пукнатината на корпуса,да се подмени самият корпус или да си купя нов?
iavor - специалист
И при мен беше същата история.Хидрофора ми е немско-китайски. Бях го отписал и отидох до Практикер да огледам за нов.За моя радост там видях помпа едно към едно с тази на хидрофора ми за 125лв. та се разминах само с това. Демонтажа и мотажа е елементарен с изключение че и в балона имаше лед но нямаше поражения. Колкото до залепването на пукнатината не мисля,че ще стане въпреки добрите лепила на пазара.
batkotony - специалист
Подкрепям Явор.Да залепиш корпуса ми идва като опериран от херния-абе хем е опериран,хем не трябва да вдига тежко...Вярно,че налягането не е толкова голямо(въпреки,че не си уточнил),но си остава слабо място в системата с каквото и да го залепиш.Ако толкова не ти се дават пари за нова помпа щракни една-две снимки на спуканото,мястото също е от значение...
stiv1961 - майстор
+ 1. И на мен ми се прецака турбината на помпата/ не от замръзване/ и трябваше да реагирам бързо защото цялата къща се снабдява с вода от хидрофора. Купих нова помпа за 140 лв., смених я и впоследствие смених и турбината на старата за 65 лв. Сега имам резервна помпа :) Хич не мисли за лепене, няма да стане или ако залепиш корпуса с нещо след време пак ще имаш проблеми.Ако помпата е масова потърси из сервизите резервен корпус да смениш само него. Може и снимка и марка да пуснеш за да помогнем с идеи. Успех :)
П.П.Ето снимка на прецаканата турбина

Прикачен файл

19122010935.jpg
19122010935.jpg (78.75 KиБ) Видяна 6947 пъти
Помпата О.К. Hauswasserwek модел НWW600К. 130лв. можеби от най евтините,но по принцип съм доволен от работата и като за 2 години работеше без проблем ама никъкъв проверявал съм я постоянно,налягане,връзки възвратен клапан,ел система много съм доволен даже но вината си е лично във мен че съм я оствил пълна с вода в тия студове и най вече че не сложих кран с отичане за да мога да я източвам,и може би съм се разминал само стази пукнатина по корпуса понеже не е била в употреба няколко дни(изключена от напрежението не си бяхме в нас)- ако примерно вечерта и ноща не се включва за щото съм спал и при голямите минусови температури замръзне през ноща и при пускането не се знае какво щеше да се случи!Така че ще мина на варианта -Купувам нова,а старата ще пробвам да за залепя пукнатината пък ако би-би!!!Корпуса е пластмасов но незнам точно от каква пластмаса е!Ако някой от вас знае от какъв материал е корпуса да ми подскаже ,то бих открил и с какъв силикон или лепило бих могъл да постигна някукув успех?Благодаря за съветите до тук на всички!!!
velsi - Почетен майстор
С лепило или силикон няма да залепиш нищо. Само с нагряване - пистолет за горещ въздух или поялник. Може и да вкараш някаква тел или фина мрежа за армировка. Това е според мене начина.
iavor - специалист
mankuzo написа:
Помпата О.К. Hauswasserwek модел НWW600К. 130лв. можеби от най евтините,но по принцип съм доволен от работата и като за 2 години работеше без проблем ама никъкъв проверявал съм я постоянно,налягане,връзки възвратен клапан,ел система много съм доволен даже но вината си е лично във мен че съм я оствил пълна с вода в тия студове и най вече че не сложих кран с отичане за да мога да я източвам,и може би съм се разминал само стази пукнатина по корпуса понеже не е била в употреба няколко дни(изключена от напрежението не си бяхме в нас)- ако примерно вечерта и ноща не се включва за щото съм спал и при голямите минусови температури замръзне през ноща и при пускането не се знае какво щеше да се случи!Така че ще мина на варианта -Купувам нова,а старата ще пробвам да за залепя пукнатината пък ако би-би!!!Корпуса е пластмасов но незнам точно от каква пластмаса е!Ако някой от вас знае от какъв материал е корпуса да ми подскаже ,то бих открил и с какъв силикон или лепило бих могъл да постигна някукув успех?Благодаря за съветите до тук на всички!!!
Maй е същата като моята с изключение че моята е HWW900 ако не се лъжа. Ето и снимка на помпата която взех. А и сега от старата имам части които ще са ми в резерв.

Прикачен файл

IMGP0001.JPG
iavor - специалист
Погледнах модела в GOOGLE и помпата е същата.Гаранция,че ще стане.Иначе корпуса на мотора е алуминиев с пластмасова чорупка вътре.Тялото отпред е от чугун.
И аз съм доволен от тази марка хидрофори и не съм имал ядове 4 години и сигурно нямаше да имам ако не бях го оставил да замръзне.
dragozow - майстор
И да я залепиш ще е за малко. Няма да я залепиш турбината, имам един колега който ги ремонтира помпите и ...поръчва нови турбини. Има всякакви, струват около 15 лв. Иначе мембрани и съдове се продават по всички магазини за помпи. При мен 24 литровата мембрана е 15 лв. Пускайте ги в някакви шахти тия помпи ако са навън, ако се направи добре със стереопор и е на достатъчна дълбочина няма да замръзне.
stiv1961 - майстор
Като купуваш помпа гледай да има технологични отвори за манометъра и пресостата. Моят хидрофор е ,,Айнхел" а сега помпата му е подобна на снимката отдолу само, че е червена. В момента не мога да намеря актуална снимка на самата помпа.

Прикачен файл

хидрофор.jpg
хидрофор.jpg (65.11 KиБ) Видяна 6903 пъти

Прикачен файл

помпа.jpg
помпа.jpg (52.37 KиБ) Видяна 6903 пъти

Тема "Замръзнал хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: