• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
quietmadness - специалист
Нямам намерение да ви отказвам, преди няколко години ми беше станало фикс идея. Паници (сателитни антени), френелови лещи, световоди, светловоди и мераци да стопля къщата със слънчева светлина директно и с ефтини решения. Обаче както е казал един телевизионен образ: "Ритам земното кълбо. ... Греда!". Проблемите за решаване са много и е забавно упражнение за мозъка. Моята огледална "паница" се ползва от доста време за покрив от две кокошки, а автоматизираното следене на слънцето без грам електроника и електрика разпарчетосах да не ме е яд като го гледам.
Като взех да смятам световодите се усетих, ама дебела глава, хем не ми е за първи път. Сметни си всичко и тогава действай.
И понеже и аз страдам от тая болест, невярам докато сам не пробвам колко е дебела стената :wallbash:, само ще дам насока за размисъл: прoверете колко са загубите в световода та бил той и от супер огледалнинте тръби на Solatube. Ако някой мисли за пълно вътрешно отражение, да прочете дефиницията и условията при които е изпълнимо.

Виж номера с едно отражение да вкараш слънцето в помещението става.
kikirikiki - специалист
Да, само с отражение от 1 'огледало', няма да ползвам светловоди или светлинни тунели или нещо подобно. Виж как съм го дал на първоначалната картинка.
все си мисля че ще стане :P
аз не искам да я топля - само да има слънчева светлина :)
kikirikiki - специалист
Дали има някакъв мотор, механизъм, който да върти все едно сателитна чиния само, че по двете оси Х и Y за да въртя това огледало, както ми е необходимо
gkamenov - специалист
Това, което ти трябва като механика, за да въртиш чинията и да следи слънцето се нарича "Екваториална монтировка" и се използва при телескопите, потърси в гугъл. Има ръчни (по-евтини) и моторизирани (по-скъпи) стойки. Отделно е въпроса колко здрава (яка) ти трябва, като правилото е по-яко = по-скъпо.

Ръчната стойка лесно може да си я моторизираш, ако ти се занимава.

Така изглежда ръчна екваториална монтировка за телескоп:

Изображение
kikirikiki - специалист
Супер, благодаря, точно такова ми трябва!
Трябва ми и да е механизирана, защото ще я монтирам на труднодостъпно място.
Сега ще се огледам къде може да се намери.
Благодаря още веднъж!

Дали има начин да се направи такова нещо подобно по поръчка, понеже ще е необходимо да издържа близо 40-50 кг. а и трябва да се монтира за постоянно на един покрил?
marian1 - майстор
http://greenpowerscience.com/PARABOLICS ... CSALE.html има и цена за Европа - не съм сигурен, дали може да ти направят поръчкова с променен ъгъл, за да се смени мястото на фокуса обаче
kikirikiki - специалист
Мен не ме притеснява самото огледало, а това как да се движи по X и Y без да се налага да съм до него и да го местя с ръце :)
Нещо като стойка за сателитка, но да се мести навсякъде - може би с два мотора трябва да е и да издържа поне 30-50 кг.
Благодаря за линка, може би моето огледало ще трябва да е изпъкнало съвсем леко навън, за да разсейва светлината от 1 метър огледало на 3-4 метра стена :) при разтояние между двете около 15 метра.
Убеден съм че може да се направи, но за съжаление това не е по силите ми :)
gkamenov - специалист
Ето това работи само, насочва се само и издържа голямо тегло.

http://www.astronom-bg.com/oscommerce/c ... cts_id=673

Ще трябва обаче да му сложиш СОТ и да вържеш две зли кучета за него. Освен това значително ще вдигне цената на апартамента, който ще осветяваш :-)

Ако тръгнеш по линията "направи си сам", подобно нещо ще ти глътне минимум 2-3 хил. лева.
kikirikiki - специалист
Да, изглежда яко, но 2-3 ако имах в повече щях да си купя друг апартамент :) хихихи
Все си го представях с тези мотори за сателитни антени, някак си да стане, но уви май няма как. По скоро възможностите ми не стигат до там да го направя и да го измисля сам :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: