• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
kteofilov написа:
Дъсчената обшивка - чамова през нея покрива може да диша /OSB, импрегниран шперплат и други подобни запечатват покрива понеже съдържат лепила/.
Хм - не се бях замислял :? .Да разбирам ли ,че и ОСБ-то е паронепропускливо - за шперплата ясно?
PIP - майстор
Напълно съгласен съм с мнението на kteofilov, като допълнение за мен металните керемиди имат едно единствено предимство – ниско тегло, което е предимство най-вече при ремонт на стари покриви. Иначе ги намирам за неестествени и грозни за еднофамилна къща, сняг по-трудно се задържа и се свлича на лавини – имам двама съседа с подобни покриви, единия ще сменя улуците (покрива е на две години) понеже снега при свличането ги изкърти заедно с челните дъски.
Фло - специалист
mcorg написа:
Очаквам вашите мнения и съвети. Някои ако е имал досег с този руски воалит(има го изработен от два вида материали: от единя вид се къса, като останалите на пазара, а в другия си вариант няма късане, а и посипката не се рони) нека сподели. :prayer:
Искай им техническа спецификация и виж дали има съвпадения с тази наредба:http://www.mrrb.government.bg/index.php ... e=7&id=334
Защото материала може да е много здрав,ама целта е да не пуска вода!
Tsilkov - майстор
PIP написа:
като допълнение за мен металните керемиди имат едно единствено предимство – ниско тегло
Основното им предимство спрямо другите видове керемиди е ,че са непрекъснати - не се налага пренареждане,няма да ги отнесе вятъра,вятър или затрупване от сняг няма да вкара вода между фугите,можеш да направиш по-малък наклон на покрива........Свличането на сняг се предотвратява със снегозадържатели.Обикновенните керемиди задържат повече от металните ,но при по-сериозен наклон и там не минава без снегозадържатели.Искаш ли обаче да гониш класическа визия на покрива само с керемиди става.
mcorg - помощник
Много добре. Процеса на разучаване продължава. :prayer:
pvi
Всички изброено от Tsilkov е вярно - проверено от личен опит!
Снегът почти не се задържа, поради по-малката температурна инертност (което е плюс). За всеки случай имам монтирани и снегозадържащи.
За "дишащата" обшивка не може да се говори, а по скоро за вентилация на подпокривното. Фугите между платната шперплат, ОСБ или дъските също осигуряват вентилация.
Паропропускливата мембрана преди двойната скара е основно за оттичане на конденза към улуците.
Красотата на покрива е субективна. Преди време като разглеждах покривите на новопостроени къщи се впечатлих от един красив 4 скатен покрив с кафяви керемиди. Отличаваше се от останалите с много стилна и ефектна визия. Оказа се, че e с метални керемиди Lindab.
Впоследствие така се стекоха нещата, че и аз направих такъв, но с класически тъмночервени. Стои още по-добре.
Сега и пред пред моята къща спират и гледат покрива, без да разбират че не са класически керемиди.
Но, на всеки каквото му харесва :-)
mcorg - помощник
Изникна още един вариант - греди + термопанели. Какво мислите за него?
Tsilkov - майстор
Това е фабрично изготвен вариант на металните покрития(фалцова ламарина и метални керемиди) и като качества е подобен на тях.Ако търсиш изчистена визия и видими панели в интериора са перфектни.Ето пример:
Изображение
Искаш ли обаче стандартна визия със стреха и гипсокартон отвътре - стават финансово безмислени.
mcorg - помощник
Tsilkov тавана не се използва за живеене. За момента разучаваме как ще бъде най-подходящо да се замени стария покрив, като се опитваме да намерим колкото се може по-добро решение. Да не се качвам да го снимам отвътре(гредите и дъските) да не сънувате кошмари. :axe: Визията не е на първо място, не че е без значение.
Вадим Владимиров тази тема ще ми е от полза благодарско.

Наливайте акъл майстори :?:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Дайте съвет за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: