Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lrangelov - помощник
Caxo написа:
Това са били здрави зидове когато е имало покрив не са не мокрили. Започне ли да влиза вода, калта се размеква, камъните тръгват на някъде.... а зимата като замръзне още повече се разпада.Колегата правилно каза, че ще се получи "колос, върху глинени крака" . Ако се изгради на ново вече зидовете ще имат и носеща способност и няма да има нужда от отделни колони за покривната конструкция. Също така проблемите с влагата(ако ще има) ще са много по-малко... абе все хубави неща :-D

Не съм сигурен как ще се справя със зидарията. То хората на времето майсторлък са учили с години :wink: Принципно чакам да се поразмекне още малко времето, за да изчистя напълно падналия покрив и срутените камъни и да видя какво ще остане. Надявам се наистина основите да са така здрави както ми изглеждат сега, но то и всичко е замръзнало...
lrangelov - помощник
Tsilkov написа:
Stefan2000 написа:
Освен това от снимките се вижда сякаш по средата са долепени 2 постройки една до друга.
На мен ми прилича на вътрешна стена просто :?
Точно :)
lrangelov - помощник
Tsilkov написа:
За мен бута си мазилката.Бута стърчащите части (да зарвни) и после ако иска ги наержда отгоре.Слага един бетонен пояс от водоплътен бетон - хем да укрепи хем да не влиза вода отгоре - както беше на линка които пуснах в първото мнение.После пуска отвътре една дървена конструкция на сосбтвени основи като снимката на badves и работата става "мозък" (амгличнаите му викат vintage style :lol: )

Тази идея ви харесва най-много за сега :) и аз на нея съм се спрял, но чакам да видя като се размразят камъните дали ще са все така здрави :)
Фло - специалист
Не знам защо си мислите ,че като са съборени стените и камъните са си там. По това което виждам мога да предположа,че 2/3 от камъните са изнесени и липсват,тя къщата затова е и в такъв вид.Отделно предните стени са били с тухли единички в някаква смесена конструкция,от които видимо са останали само няколко.Така,че аз тука виждам недостиг на строителен материал и тогава правилното решение според мен е да се събори и изисти всичко.Да се отделят четиристранно обработените камъни за лице и ъгли и зидовете да се дигнат отново по метода на бутобетона с кофраж.Горе стените се обримчват със земетръсен пояс ,който се кофражира с талпи,които се оставят за видими дървени греди като тунинг. За фасон по същия начин се оставят талпи откъм външната странана бутобето на на височина през метър пак за едновремешен фасон. На готовия бутобетон се оформят фугите със четка или водна струя като се махне кофража на другия ден,става красива зидария.
Stefan2000 - специалист
Значи има големи шансове да се справиш. 50 квадрата са си точно по "стандарта". На снимките ми изглеждаше по-голямо. Сега трябва да планираш какво точно искаш и как да го направиш.

ФЛО На бутобетона как ще му изкараш фуга? До колкото ми е известно, бутобетона е бетон в кофраж, но с нахвърляни вътре и големи камъни. Поне такива изпълнения съм виждал аз, и за мен това е възможно най-грозното нещо.
А камъни може и да не достигнат, но има известни резерви в тази централна стена която може да се трансформира. И при мен беше така, даже с неразграбени основи. Всичко се намести и искаше дори още, защото увеличих височината с 20тина сантиметра, защото съм по-висок :) Останаха само едно купче от най безформрните камъни за разни пълнежи.
lrangelov - помощник
Мисля, че ще има достатъчно камъни, защото колкото и да са окрадени аз искам да изградя от къща с четири помещения - 2, всички средни стени ще бъдат махнати. Освен това на страна където не се вижда има още три стени пак от камък. Струва ми се и ,че по скица е 50кв, но къщата май е била по-голяма.
stenmark - специалист
lrangelov Прощавай че ползвам твойта тема но не се здържам да попитам.Въпроса ми е:Искам да изидам подпорна стена от камъни висока около1.3м,но колебанията ми са относно зидането.С вароциментов разтвор или суха зидария.
ebahti - майстор
Отговарям и на двамата-най добре да се събори всичко и да се почне да се зида наново.Зида се с замазка 3/1 пясък и цимент-като не е лошо да се добави и малко гасена вар за да стане по блажен разтвора....съответно след няколко часа или на другия ден (според времето)фугите и камъка се зачистват с телена четка.
Фло - специалист
ebahti написа:
Отговарям и на двамата-най добре да се събори всичко и да се почне да се зида наново.Зида се с замазка 3/1 пясък и цимент-като не е лошо да се добави и малко гасена вар за да стане по блажен разтвора....съответно след няколко часа или на другия ден (според времето)фугите и камъка се зачистват с телена четка.
Напълно верно!
Tsilkov - майстор
Ако ще пренареждаш внимавай да не постигнеш този "мноо модерен вид" :
Изображение
,че тогава по-добре направо ги хвърляй тия камъни обратно в реката :lol:

P.S.Не разбирам много от каменна зидария ,ама тая по снимките доколкото гледам е т.н. суха зидария и не виждам какво ви притеснява ,че като я е валял дъжда може да е отмила глината - тя нали идеята и е колкото да не духа вътре?

Тема "Реставрация на каменна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: