• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
v_tan - специалист
намерих колектор за 10 кръга, за подово, в комплект с помпата и смесителя. Моля запознатите да споделят дали цената от 767лева е добра. Марката е Giacomini SPA, Модел: R557WY010, идва с помпа Grundfos 25/60. Също включва:
- Pipe & couplers for by-pass
- 16mmx2mm pipe couplers
- Flow meters
- Thermostatic Valve Head
- Drain off cocks
- Temperature gauge
- Air vents
Гледах разни ценови листи и мисля че видях идентичен колектор на сходна цена, но без помпа! възможно ли е да има такава разлика в цената. Този за който пиша мога да взема от Англия.
Прикачам и снимка на колектора.
Прикачен файл:
Giacomini.jpg
Giacomini.jpg (73.8 KиБ) Видяна 8905 пъти
filmatoplo - майстор
За тази цена е добре :) , колко неща има , даже и дифиренциален байпас вентил .
v_tan - специалист
отново въпрос. Изчетох доста неща за Ладомат тук. Явно щом искам отопление на дърва ще ми трябва ладомат в комплект с буферен съд. Обаче... Навсякъде срещам "Ладомат 21" , който е или 21-60 или 21-100 - това доколкото разбирам са допустимите диапазони на мощност на котела. Цената му е около 650лв в Ибей (за 21-60).
Намерих също и един Ладомат 11-30, който по тази логика е за котли до 30кв., с други думи ще ми свърши работа. Неговата цена е 390лв. Въпросът е той ще стане ли или е с различни свойства - функции, изглежда малко по различно от големите ладомати, но дали е със същата функция?
Видях че термостатът му е на 60° а не на 72°.

Прикачам снимка на 11-30
Прикачен файл:
Ruecklaufanhebungsgruppe-Laddomat-11-30.jpg
Ruecklaufanhebungsgruppe-Laddomat-11-30.jpg (27.13 KиБ) Видяна 8825 пъти
направих и една схема на свързване на компонентите на отоплителната инсталация, но все още имам някой въпросителни.
Коректно ли е свързан извода за високотемпературните консуматори (радиатори), а също така къде би трябвало да се свърже бойлера, ако и той ще се топли от инсталацията.
Има ли още нещо съществено, което е изпуснато?
Прикачен файл:
diagrama podovo-Model.jpg
diagrama podovo-Model.jpg (49.89 KиБ) Видяна 8757 пъти
Благодаря .
v_tan - специалист
Така. Май се спрях на чугунен котел Viadrus U22 D, вероятно 4 секционен, 20 киловата. Въпроса е колко голям буфер ми трябва за този котел, ако за отопление отиват 10тина киловата + още 3 за топла вода? Други предложения за котел?
filmatoplo - майстор
:) Буфера го смятай 50 литра вода на 1 киловат мощност от котела , значи 1000 л за твоите 20 клв .
Чаро - Акълия
Колко пари ще ти излезе помпата и термостатичния вентил за подовото? Всъщност, къв е тоя вентил, да не е със задвижка, че има сензор?
Да помислим, по какво въпросния ладомат се различава от схемата с термостатичния вентил?
:roll:
v_tan - специалист
Здравей Чаро.
Помпата е комплект с колектора, регулаторите на дебит и другите чаркове, а цената е ~770лв. Доставката сигурно ще е до 20лв.
За ладомата... не зная, прилича на термостатичен вентил, ама не съм професионалист...
v_tan - специалист
Те и "големите" ладомат-и така се свързват. Въпросът е този с какво е различен по функция?
LazarGanev - "Велик майстор"
Като гледам:
- няма възвратен клапан за байпас на помпата при спиране на тока
- при отваряне на големия кръг, малкия не се затваря (предполагам де, ако съдя по Термовар)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Отопление на нова дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: