Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yasoo - специалист
Здравейте,
Имам едно малко въпросче към вас. Адски съм на ВИЕ с токовете така че не ми се смейте на въпросчето
Сложил съм в подпокривното пространство на стаята ми една луничка
която е на 220v, тя е обградена с минерална вата и дървения.
Та въпроса ми е няма ли опасност да стане някой "фал", с какво да я изолирам (оградя....)
та да няма опасност да се запали примерно ако стане някое късо?

Надявам се да ми помогнете
Благодаря предварително!

Изображение
Trifun - специалист
Пич, не се притеснявай - при 220-волтовите лунички тока е мнооого по-малък, отколкото при тези на 12 волта, така че - няма страшно.
Освен това, минералната вата би трябвало да е негорима, или в най-лошия случай - труднозапалима...
Ако чак толкова се претесняваш - сложи малко азбест около луничката - той със сигурност е негорим - използваше се едно време като изолация в акумулиращите печки. Има го в различни форми - на "листове", на "конци" - кеф ти риба, кеф ти рак, дет` се вика :wink:
Но според мен няма място за притеснение.
А ако стане "късо" - тока нараства многократно и предпазителя следва да изключи, ако е автоматичен, или да изгори, ако е със стопяема вложка. Ако е от стопяемите, гледай винаги да е стандартен, а не да е подсилен с разни жички, телове и Бог знае още какво.
velsi - Почетен майстор
Късо съединение едва ли ще се получи, по-скоро основание за притеснение може да има от отделяната топлина при нормалната работа на луничката. За ватата няма проблеми, но аз бих сложил малко алуминиево фолио пред гредата. Така директното нагряване няма да е толкова силно, фолиото ще отразява и разсейва част от топлината.
Palawnik - специалист
В добавка на това което казват velsi и Trifun бих те посъветвал около кабела да сложиш някаква изолация. Примерно стъклотръба:
http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... тръби/455/
Този вид тръба е доста добра и ефекта ще е двоен. Ако стане някакво късо и кабела се запали ще държи огъня вътре. Второ ще подсигури мястото където влиза кабела в лампата от механични протривани (вибрации, гризачи и т.н.). На това място може да сложиш и други материали с цел кабела да не се трие в ръбовете на лампата.
Ако искаш да имаш още по-голяма защита и от пожари сложи една дефектнотокова защита. Тогава ще трябва да сложиш и трижилен кабел и става доста по-скъпо. Май не си заслужава да инвестираш.

Trifun, късите съединения не се предизвикват от големи токове, а от високи напрежения.

Успех
krasiorocknroll - специалист
Ватата не трябва да буди притеснения,по-скоро дървената греда върху която минава кабела.Аз бих използвал поне пластмасово гофре за кабела :wink:

Тема "Изолиране на луничка от минерална вата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: