Здравейте на всички, виждам , че има много знаещи този форум и реших и аз да задам няколко въпроса: Имам котел чугунен руски (около 30-35kW мисля ,че е) 5 глидера, един такъв с две клапи на димохода. Решил съм да му сложа горелка IVG S 40(Waterland e търговското и име).Дали е рентабилно? По принцип имам и буферен съд 1000 л(бойлер Елдом Инвест с две серпентини и 16kW нагревател), но не знам как да го свържа и дали е необходимо да го свързвам към инсталацията, която е изградена от 130 бр ал.радиатори Focus H600, също така съм направил подови отопления на стаите, без спалните.Идеята ми за буфера е на едната серпентина да свържа котела, а на другата слънчеви колектори, които евентуално през деня да карат буфера, или пък само подовите(още не съм го изумувал).Всичко това е в къща ново строителство в гр.Троян, много добре топлоизолирана -10см фасадна изолация 18-19кг/м3 на стените и 20см вата на покривите. Ще се радвам на съвети и препоръки. Благодаря предварително на всички отговорили.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dako_5
- напреднал
936 мнения в "Буфер"
AntonBM
- специалист
Minca, и двете схеми са добри и вършат една и съща работа, но с различен брой помпи и изпълнителни механизми. Първата схема, която сме пуснали в другата тема е с една обща помпа-№2 за кръга котел-камина-буфер-консуматори. Тази помпа трябва да е малко по-скъпа (обслужва по-голяма мощност), но няма други 2 помпи и е с 1 допълнителен елемент – задвижката на буфера, но сумарно парите за изпълнението и трябва да са малко по-малко от тази на втората схема. Проблема е, че трудно се намират термостатични вентили с добра пропускателна възможност (Кvs>6). Те защитават котела и камината от студен старт. Те може да се заменят с вентили със задвижки и термостати следящи температурата на котела и камината, но така излиза по-скъпо от 2 помпи. Във втората схема прилагаме препоръчителната схема за защита на котлите с твърдо гориво. Помпата монтирана така с 3-пътния термостатичен вентил върши почти същата работа, като Ладомат – само дето няма възвратен клапан, през който при спиране на тока да продължи циркулацията през котела. На нас този клапан ще ни пречи, когато консумираме от буфера при студен котел – ще минава топлоносител през котела, когато работи помпата на конвекторите или подовото. Bulhomes2 си е купил 4 евтини помпи на промоция заедно със слънчеви колектори и ние ги вкарахме в работа с тази схема.
Няма универсална схема! Аз обикновено не копирам схемите си, а за всяка къща мисля по отделно и често си измислям различни схеми, но понякога вземам отделни елементи от една схема в друга. По принцип се стремя с минимум средства да стане работата и да има просто обслужване, но когато се включи буфер без автоматика нещата не стават добре. На кратко и 2-те схеми са добри – автоматизирани са и не изискват постоянно следене на работата на котела и помпите. Всичко става автоматично и се управлява със сравнително евтини автоматики – прости и диференциални термостати. Малко по-скъпа е автоматиката на 3-пътният пропорционален вентил, но Bulhomes2, си измисли своя схема за нея. Още не сме я тествали, но смятам, че ще работи. Ако не стане ще купува по-скъпа.
Няма универсална схема! Аз обикновено не копирам схемите си, а за всяка къща мисля по отделно и често си измислям различни схеми, но понякога вземам отделни елементи от една схема в друга. По принцип се стремя с минимум средства да стане работата и да има просто обслужване, но когато се включи буфер без автоматика нещата не стават добре. На кратко и 2-те схеми са добри – автоматизирани са и не изискват постоянно следене на работата на котела и помпите. Всичко става автоматично и се управлява със сравнително евтини автоматики – прости и диференциални термостати. Малко по-скъпа е автоматиката на 3-пътният пропорционален вентил, но Bulhomes2, си измисли своя схема за нея. Още не сме я тествали, но смятам, че ще работи. Ако не стане ще купува по-скъпа.
minca
- специалист
Благодаря ти Антоне.
Тъй като ти ми изпрати първата схема лично,а термостатичния вентил на изхода на котела трудно се намира или пък трябва да се замени с два елемента,затова ми направи впечатление байпаса на последната схема.Значи спокойно може да се използва байпаса от последната в първата схема и съответно ще отпадне термостатичния в-л на изхода
Още веднъж,благодаря!
Тъй като ти ми изпрати първата схема лично,а термостатичния вентил на изхода на котела трудно се намира или пък трябва да се замени с два елемента,затова ми направи впечатление байпаса на последната схема.Значи спокойно може да се използва байпаса от последната в първата схема и съответно ще отпадне термостатичния в-л на изхода
Още веднъж,благодаря!
AntonBM
- специалист
minca написа: Значи спокойно може да се използва байпаса от последната в първата схема и съответно ще отпадне термостатичния в-л на изходаИма 1 проблем. За да отвори този 3-пътен термостатичен вентил трябва да има циркулация на гореща вода през него с допълнителна помпа. Той е нещо като термостатите на колите – с патрон пълен вероятно с парафин или нещо подобно, което трябва да се загрее, за да отвори. Ако си избрал да изпълняваш първата схема по-добре си вземи вентил със задвижка и я отваряй с термостат. Ако си харесаш втората схема ти трябва още една помпа, като тази на инсталацията вече може да е малко по-малка. Точното оразмеряване на помпите е много важно. Най-малкото за да не харчат излишно много ток.
Още веднъж, благодаря!
LazarGanev
- "Велик майстор"
Да, явно си се объркал, тук сме все от кол и въже събрани
Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература