• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 103
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Говорим си с един човек по скайпа от Стара Загора. Той строи пасивна къща. Едва ли ще мога да цитирам точно количеството на изолациите, но беше от порядъка TIR и нагоре. За прозорците си спомням, че бяха от по 2 прозореца един зад друг - като едновременшните. Ходих в Ловеч да гледам за него една цистерна 20 куб.м., но се отказа, че му е прекалено голяма. По спомени - май беше открил 9 кубикова. Не мога да кажа точно за какво бяха, но предполагам, че е някакъв термоакумулатор.
estqwerty - специалист
да май ще излезе че на студен климат по-лесно се строи пасивна къща , лятото можеш да покриеш соларите, да изпразниш цистерната , дърпаш сенниците и си готов - ей ги потругалците една завеска и къщата е пасивна :)
просто трябва да докараме изолациите до разумно количество за да не прегреем лятото и да не плащаме зимата прекалено много.
предполагам ще е достатъчно да се направи добре изолиран под и таван/покрив за стените може да се пожертва дебелината на изолацията - хем много отива като квадрати, хем не са толкова големи загубите от там.
предполагам не ни трябват толкова големи и много прозорци като на германците -повече слънце греене при нас - това ни води до по-малки печалби, но пък по-малки загуби от термомостове и по-евтинко излиза //за това не съм сигурен/ и все пак прозореца си е дупка.
за дървата бях сериозен камина трябва да има каква къща ще е? ако ще и климатик ще пускам зимата за да се охлаждам.
:)
yhv - специалист
Въпрос към Антон.
Антоне, надявам се все още да следиш темата за да ми отговориш на въпроса.
Какво да правя с ъгловите колони? Към къде да ги смятам? И по точно как да ги разпределя между стените, за да попълня геометрията на къщата в твоите таблици.
Благодаря предварително.
Фло - специалист
Не знам какво ще ти сметне Антон за колоните,но можеш да си сметнеш и сам колко топло ще ти изгълта 1 колона с приблизителна маса от 400 кг. по специфичния топлинен капацитет на бетона 1050 J/кг.С.Специфичен топлинен капацитет - по определение специфичен топлинен капацитет е количеството топлина Q, което е необходимо за повишаване на температурата на дадено вещество с маса m=1 kg с един градус Целзий Δt=1ºC. Специфичният топлинен капацитет се означава с буквата c (малко це). Формулата се изгражда по определението и получаваме c=Q/m.Δt. От нея пък следва, че единицата за специфичен топлинен капацитет е J/(kg.ºC), Закръгли ги на 1000 джаула на килограм от масата на колоната за по-лесно и прегледно и смятай само 10 градуса да ги стоплиш от 12 до 22,ако приемем и ,че отвън ъгловата колона е идеално топлоизолирана пък отвътре е на мазилка. Ще получиш колосална сума в джаули,което е равно на ватове! 400 х 1000 х10 =4 000 000 W,което показва,че никога не можеш да стоплиш бетонните си колони и двете бетонни шайби. Затова казах още в началото,че пасивна къща се проектира още от конструкцията за такава или колоните се вписват в зидарията ,най-лесно е пък при ъглите. За да стане поне малко пък нискоенергийна, трябва да се изолира както отвън ,така и от вътре,даже отвътре по-дебело.
kaktys - напреднал
=D> =D> =D> това се постига наи добре с тухли,колоната се облича с тях
ArturDent - Почти Безобиден
Фло написа:
Ще получиш колосална сума в джаули,което е равно на ватове!
К'во каза ? :?
Мене още в основното или средното образование са ме учили че едното единица за енергия, а другото за мощност.

П.П. 1 kWh = 3 600 000 J
8180 - майстор
Фло написа:
Ще получиш колосална сума в джаули,което е равно на ватове! 400 х 1000 х10 =4 000 000 W,което показва,....
Ще си позволя лека корекция.
Ако не бъркам:
400 х 1000 х10 = 4 000 000 J = 1,1kWh или, ако е електроенергия - под 20ст.

Фло,
И друг път си настоявал за температурна разлика по Целзий - оС.
В нормативите си е по Келвин - К (система SI), което си е същото, но в случая станаха много це-та и е малко затрудняващо изложеното.

П.П. Артър ме е изпреварил. :)
Фло - специалист
Я хвърлете тука едно око на калкулатора http://www.convertworld.com/bg/power/%D ... D0%B0.html и си го смятайте на воля! Подозирам,че някой има известно затруднение в дименсиите за секунда и час да не се посочваме поименно :-D
8180 - майстор
Фло написа:
Подозирам,че някой има известно затруднение в дименсиите за секунда и час да не се посочваме поименно :-D
И аз имам - за мощност (W) и енергия (J):

Прикачен файл

Clip_17.jpg
Clip_17.jpg (97.98 KиБ) Видяна 3226 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Аз пък ще се запра, като кон на лед.
Даже и в линка който си дал (Фло) има грешка.
W - Ват е единица за мощност.
Ws - Ват за секунда - енергия/работа и т.н. (хайде да не почваме да пишем формули)
J - пак енергия - нали се сещаш, да преместим едно тяло с 1 тегло на единица разстояние.

Абе един J = 1 Ws или по твоята сметка
4 000 000 J / 60 секунди / 60 минути = 1111 wh = 1.1 kWh

Пък и просто практично - не можеш да ме убедиш, не мога да вдигна температурата на 400 кг бетон с 10 градуса.... за целия си съзнателен живот.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: