• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Фло това което пишеш е следствието.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
За да е 100% валидно в съдът , трябва да е записано в договора ,"че се задължава да изпълни груб строеж съгласно чл....на ЗУТ
Пропускаш нещо - че тоя "изпълнител" има право да сключи договора само ако "Строител" по смисъла на ЗУТ...за съответната категория обект..... :razz:
Но да приключим с тоя ЗУТ...

Когато се взема оферта по пера тя в 90% от случаите е по-скъпа от общо. Тук всеки се запасява във всяко едно перо с печалба.
Когато офертата (предложението) е общо можеш да се откажеш от печалба по някое перо, за сметка на друго, което просто ти правиш по-евтино.

Не казвам че офертата не трябва да включва всички дейности - напротив, но оставете изпълнителя да напише една обща сума за всичко, но с упоменати точки, без цена за всяка.
stivemaster - майстор
Аз може би не се изразих правилно и колегата Артур веднага приложи цитати.В опит да обясня гледната си точка ще кажа че текста в ЗУТ разбира се ми е познат ,но това не означава че думата "покрив" от там пряко би могла да се приравнява с "покривни работи" ,според това което съветвахме колегата да направи като разбивка в КСС -то си за оферта.
И още нещо което трябва да се има предвид е това че за по големи и сложни сгради "покрив" е още по раязтегливо понятие .
С други думи според мен за да не се получават недоразумения е добре всичко да се опише в подробности а не да се разчита на минималистични постановки от вида :
1. Изпълнителя се задължава да изпълни груб строеж на .... съгласно ПУП ХХХХ.... до 01.01.2013 г.
2. Възложителя се задължава да заплати на Изпълнителя ххх ххх лв до 01.02.2013 г.

Просто да се разчита на някаква коректност априори според мен е грешно.
В подкрепа на това само бих напомнил за случаите при които фирми извършваха "фиктивно" строителство като просто симулираха дейност за да изчакат изтичането на давностния срок на суперфицията ,с оправданата увереност че не биха им възложили повторно построяването на сградата (просто няма група българи които да го направят) и по този начин прибираха до 90% от сумата прибрана на зелено.Не знам за възложител доказал в съда "виновност" на изпълнителя и успял да си вземе обратно парите.
Само, мога да кажа "Не е луд този дето яде зелника, а този дето му го дава!"
Това че е доказал виновност и това че не си е взел парите са две различни неща.
Къф,х..й ша вземеш от едно ООД с 5 лева капитал?! А преди теб са банките, кредиторите, работниците...

Повечето такива сделки "на зелено" са продиктувани от алчност от страна на инвеститора (не възложителя).
Неговото мислене е: "Ето тука един апартамент за Е400 на квадрат, а аз ще го продам за Е1200"...

Абе примери много - Испания, Влас, Сл.Бряг....
stivemaster - майстор
Така е прав си но мисълта ми беше че не трябва да се постъпва наивно ,щото заради бързите печалби в бизнеса се пръкнаха всякакви смешници ,някои от които абсолютни измамници които осраха целия бранш с измислиците си за още по голяма печалба.
Вече сме коментирали ,меко казано пропуските в изискванията за съдържание на нотариалния акт ,толериращи измамниците на тема площ на имота и общи части в етажната собственост ,при което на места станахме свидетели на случай със съизмеримост между двата вида площ.
Ами те за общите площи... пак си има закон. С новия ЗУТ към площта на апартамента се добавят по закон.
Навремето като купувах моя апартамент си пишеше ххх кв.м апартамент хх кв.м общи площи хх мазе....
Лошото е че хората не знаят че като си купят апартамент 100 кв.м. получават реално (със стените) най-много 80.
Tsilkov - майстор
В тоя закон за общите площи няма нищо лошо - защото така поне имаш някакви права върху тях.Ако в нотариална акт не се пишеха да не мислиш ,че няма да си ги платиш :lol: .Ся тва че някой си мисли че си копува 100 квадрата апартамент ,а те са 80 си е изцяло грешката в неговия телевизор :lol:
stivemaster - майстор
Сега колеги наистина ли не разбирате в какъв смисъл съм го написал това ??? :?
Tsilkov - майстор
Срам не срам ще си призная - аз не :? .Единствено общо виждам обощаващи числа които са без значение ако не си даваш сметка какво стои зад тях.
stivemaster - майстор
Е може да не си си купувал нищо скоро и затова да не си се замислял но не само според мен една от най коментираните причини за днешното дередже на строителния бранш освен липсата на контрол на качеството е работата на оценителите а тя не се контролира от почти нищо оттам площообразуването.
Пример - апартамент в сграда с подземен паркинг с паркоместа в общ обем (не отделни обекти) ,стълбище неотговарящо на каквито и да е изисвания (като в минаре). Апартамента е обявен за 78 м2 а в действителност (жилищна площ) - 52м2 обяснението е - безплатен обяд няма стените ,коридорите мазите(складовете) и т.н. някой трябва да ги плати.Разбира се неслучайно се пропуска изброяването на паркоместата които разбира се се продават !!! и ще имат нотариален акт (като да продадеш колата на гл. прокурор пред камерите) .За сметка на това рампата и маневреното са разпределени като общи части.
Е в този случай ,кой има далавера от такъв начин на ценообразуване колега .
И това не е най фрапантния случай разбира се.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 14

Тема "Цена на груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: