Всичко за дърводелството
forski - специалист
toni_g79 написа:
Sharkolia написа:
Тони ,байцът е цветен пигмент ,който няма ама никави свойства да запечатва.Може би имаш в предвид безир.
Иначе по темата предполагам имаш за цел да запазиш текстура и що годе цвят на дървото щом си го байцвал ?
Ако решиш друго аз иама една идея за един вид ламинираща смола?
И ти си прав,от гледна точка на това,че тук май му казват лазурен лак.След голямо ровене намерих,какво може да се намери тук,понеже и на мен ми предстои подобна задача напролет.Не знам защо му казват "лак",като буквално преведено си е байц.Дори при нанасянето им се държат като байц,не образуват покритие като лака и не могат да се обелят.Продуктите които открих са http://limexco.com/?page=products&catalogue=1&id=19 и на http://www.johnstonestrade.com/what%27s ... stain.aspx .Идеята ми беше,че ако байца който е купил колегата е даден за външна употреба и не изисква изрично покриване с друг продукт,да го остави така .......
П.П Ако parketmilanov прочете тази статия и е ползвал някой от горните продукти да каже какво мисли за тях.
Няма да е лошо и той да се изкаже, вярно че е в тази сфера, бях го забравил :)
Sharkolia - специалист
Ами аз предполагам ,че той ще ти похвали качествата на маслата обаче имай на предвид ,че квото и да е масло ще трябва да го повтаряш всяка година по веднъж. Тва е абсолютният минимум особенно в твоят случай където става въпрос за чамова дървесина.
Може би най-евтиният и дълготраен вариянт ще бъде да го мацнеш с някъв импрегнат и после някъв сериозен лак да запечата всичко.
Що го направи от чам ? В нашата родина е много грешно прието акацията да се ползва за огрев ,а чамът за конструкции. Никъде по белият свят такова чудо няма.
forski - специалист
Ми защото е по-евтино, от какво друго да го направя освен от чамов материал, от дъб ли ?
Sharkolia - специалист
Да ,разбираемо е. Глупав въпрос :)
goshob - специалист
Здравейте,
Не искам да отварям нова тема, заради това ще задам въпроса си към знаещите тук. Предстои ми да сменям дограма. Смятам да правя дървена, най-обикновена, двойна, чамова. Жената е луда по естествените материали и дума не дава да се продума за ПВЦ или нещо от сорта. :shock: Та въпросът ми е с какво да я импрегнирам? С безир е ясно, но има ли нещо ново, което е по-добро и по-надеждно?
Благодаря предварително.
друмчо - специалист
Зависи какъв цвят?
ZMeyGorianin - майстор
и дума не дава да се продума за ПВЦ или нещо от сорта. :shock:
Абе какви са тези жени дето ги имате-на единия не давала климатици в къщата, на другия го гони да пуши на балкона на -20*С щото котката имала алергия, на трети не искала никакви меса на масата, че била "тревопасно" и т.н. :evil: Докато я питаш какво иска или не ще има да задаваш въпроси по форумите вместо да направиш това което е практично и ти е по джоба! Аз повече дървена дограма няма да сложа заради хамалогията по подържането!

Колкото до въпроса ти назаде в темата има изброени достатъчно импрегнатори, безири и лазурни лакове от които да си избереш. Само, че не знам дали чамовия материал ще се хареса на "половинката"!? Предлагат се доста ПВЦ дограми с имитация на дърво, което може би ще я умилостиви. #-o
goshob - специалист
ZMeyGorianin написа:
Абе какви са тези жени дето ги имате-на единия не давала климатици в къщата, на другия го гони да пуши на балкона на -20*С щото котката имала алергия...
То е всеизвестна истина, че жената не е като човека, ама моята е бетер :-D . Комбинация между Плевенски и Македонски инат съчетани със зодия Стрелец, та не знам дали се сещаш за какво става дума :axe:
А сега нека и малко сериозно по темата. Къщата ми е стара. Писал съм за това, когато дискутирах ремонта на покрива, изолациите и др. подобни. Ето тук: viewtopic.php?f=47&t=36937 Аз я ремонтирам сега с намерение да има къде да изкарам на стари години, колкото Бог е отредил, защото живота в града не си е работа, а едва ли и сина ще се занимава непрекъснато с мен. Та точно заради това ми се струва, че една модерна ПВЦ дограма, едва ли ще е много подходяща. Вярно, поставяш я и след това нямаш грижи, но понякога трябва да се степенуват приоритетите. Другото, което надделява, е че нито една от фирмите, с които говорих до сега не успя да ми даде задоволителен отговор на въпроса как тази дограма ще се закрепи надеждно в 50 см каменен зид. Всеки има опит и ми говори за закрепване в тухлени стени, панели и т.н., което при мен е неприложимо.
Вярно, има още време до лятото и може да си променя мнението, но за сега дървото надделява, а за да е надеждно то трябва да се подготви добре.
ZMeyGorianin - майстор
А-а-а-а това е друга бира! За дограмата става дума-не за жената. За нея все ще се намери чалъм :lol: И аз имам къщичка на село за старини и като казах, че дървената дограма е хамалогия имах предви точно нея. Тя е точно като твоята- единична с по две крила и двойка прозорци за проветряване над тях. Рамките са разделени като шахматна дъска-явно на времето са нямали големи стъкла :shock: . Къщата е на 65г. Когато им дойде времето на прозорците и реших да се заема с тях първо свалих всички рамки, после всички стъкла /номерирани/. Следваща стъпка мацане с препарат за сваляне на боя и здраво стъргане с телена четка под водна струя. Една седмица съхнене на слънце-беше лято. После шкурене на неравностите и следите от четката, кит за дърво почти навсякъде и шлайфане до припадък :evil:. Сега тука виждам грешката си след целия зор-пробвах да мажа с безир- не съхне с дни. Тази операция става през 2001г. и нямаше голям избор на материали пък и аз не ги познавах. Затова минах направо на боядисване. Две ръце с бяла алкидна. Поставяне на стъклата / с подмяна на счупените от мен и преди това/, маджун, напасване към касите и съм щастлив :rock: Да, ама щастието ми трая 5-6 години-боята взе да се лющи там където пече слънце, маджуна да пада :sad: .
Бих си поставил нова ПВЦ дограма, но заради апашунгите съм сложил навсякъде решетки вградени в касите и трябва да къртя всичко отначало! Затова съм решил да им направя едно козметично боядисване, но с автоемаиллак и силикон вместо маджун! От вън ще пусна едни ролетни щори за по-добра изолация и толкоз!

Извинявам се на автора за нахлуването в темата му :prost:
forski - специалист
Колега аз си смених дограмата на къщата и новата я направих от дъб, за импрегнирането използвах три компонентната система на Акрома Бекер.
1.Импрегнант за дъб
2.Байц за желания цвят
3.Лак за външна употреба

Всичко това е на шветската фирна Акрома Бекер, за момента съм ного доволен от техните продукти, всичко е на водна основа!
Имай в предвид че аз говоря за дъбова дограма, като си търсиш байцове и лакове внимавай и питай защото твоята дограма ще е от иглолисна дървесина (чам).
Поне на мен представителя на Акрома Бекер ми каза че имало разлика в това каква е дървесината която ще се обработва с техните продукти, иглолистната дървесина имала много смоли.
Така че питай и внимавай какво купуваш :)

Прикачен файл

dograma.jpg дъбова дограма

Тема "Запечатване на дървена конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: