Мечтата на всяка домакиня
Мирослава Иванова - напреднал
Ето моята кухня в тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 15&t=21422
Имам ъглов шкаф и комин където е твоят ... Останалото ще видиш сам. В глухия шкаф няма механизми, а просто рафт на дадена от мен височина. Служи ми перфектно и не бих сложила никакви въртящи се или други щуротии, после да се чудя ще издържат ли или не ... В цялата кухня единственото като особеност в механизмите са плавни панти за вратичките и водачи за чекмеджетата.
Ще видя дали в темата има снимки на готовата кухня, ако не - ще сложа :)

Изображение

Погледни как е отведен аспиратора към комина /куфар от гипсокартон за фаца и вътре тръба оранжева фи 20 - тина см, като за канализация :mrgreen: , за да дърпа ок, няма грешка, работи отлично
Choch - специалист
Здравей.С това разположение на мивката по-логичния и безпроблемен вариант е с шкаф с мъртво чело(вариант 1)-това което е необходимо е 2 панти за мъртво чело(щорен шарнир)за не повече от 10лв(по спомен от ценовата листа на Блум).С този вариант би могъл да "изправиш" ъгъла на стаята-мъртвото чело на шкафа +една дистанционна бленда и нещата заспиват!
Ако обаче държиш да имаш шкаф с двойно отваряема врата-трябва да се предвиди пространство-от страната на котлоните имаш 450,но от другата страна нямаш.
Единия вариант е да сложиш ъглова мивка -нещо такова - http://911.bg/sofiacommerce/pi/5259655.jpg
втория вариант е да сложиш мивката в ъгъла- http://tinyurl.com/7tb5w77 - при тези два варианта ,обаче,има реална опасност от раздуване на плот..
3тия вариант е да осигуриш около 200мм в частта на кухнята с мивката-според 3Д което си качил не мисля че ще има проблем да изтеглиш целия ред с мивката наляво с въпросното разстояние(стига да не излезе извън прозореца,разбира се ).Ако пространството не стигне,може да се добави нужното като се компенсира с шкафа за мивката и(или) съдомиялната.Тоест-ако уреда не е купуван-вместо на 600 да се купи на 450 .Или шкафа за мивка вместо 600 да е 500-има достатъчно мивки с крило които ще влезнат в шкаф за мивка 500!
Тези 200 мм са необходими за да може вратите да се отварят!-ако е под 200мм(примерно 170мм)пантите на вратата ще стържат в вратата на шкафа за мивка,а ако е по малко от 170 мм имам подозрения че изобщо няма да се отваря(никога не съм правил шкаф с врата по малка от 180мм)
Следват размерите..от страна на котлоните шкафа ще има размер 450+560,от страната към мивката ще е с размер 560+200..дъното се зарязва с тези размери,а вратите са с 22 мм по тясни от зарязките-тоест едната вратичка ще е 178мм а другата 428мм .Пантите които са необходими са 2 вида като се дупчи само едната врата!!!В твоя случай е по широката..-от страната на страницата се дупчи стандартно и се слагат панти с отваряне 170градуса а от другата дълга страна на същата врата се правят дупки които изрязват и канта на вратата и там се слагат едни по особени панти-не им помня номенклатурата,но в магазин на блум ще ти ги покажат ;)
*съветът ми към теб е да пресметнеш всички размери като имаш предвид че дълбочината не може да бъде по малка от 560мм заради миялната машина,както и не може да са по дълбоки от 575 мм защото дълбочината на плота е 600(575+18 мм за вратата)
имам няколко конструктивни предложения за други шкафове от твоята кухня,ако имаш желание мога да ти ги споделя
ivanvasilev1970 - специалист
Здравей Choc,
Благодаря ти за отделеното време, но май то няма да е достатъчно, зашото имам нужда от допълнителни разяснения.
"...шкаф с мъртво чело(вариант 1)-това което е необходимо е 2 панти за мъртво чело(щорен шарнир)за не повече от 10лв(по спомен от ценовата листа на Блум).С този вариант би могъл да "изправиш" ъгъла на стаята-мъртвото чело на шкафа +една дистанционна бленда и нещата заспиват!..."
това не можах да си разясня и представя. Разбирането ми за шкаф с мъртво чело е такова, което е статично. После какво са тези панти за мъртво чело (щорен шарнир)...? Дистанционната бленда също е неразбираема за мене. За съжаление не съм мебелист и ще те помоля дадраснеш този варинат с малко повечко обяснения (една скица би била перфектно обяснение)
Относно ъглова мивка- мислил съм над това решение, но нещо не ме влече...
Относно 3-ия вариант-няма проблем мивката да мине малко вляво (между другото разстоянието от ъгъла до прозореца е 153 см. Ако решението е добро-дори може и отцедника да мине под прозореца...има ли хляб в този вариант?
Предложението ти за споделяне на идеи относно шкафовете за добре дошли!!!
Това, което е начертано в първоначалния ми пост е просто пример. В програмката, която ползвах нямаше други елементи...
Има и други неща, които ме притесняват:
-Симетрията между долния и горния ред...при мен тя като че ли не се получава
-рационалното разположение на зоната за съхранение (хладилник), зоната за миене, зоната за подготовка (плот), зоната за готвене.
При мен нещата се преплитат. Поради факта, че не мога да сложа хладилника на стената където са прозорците-той трябва да си стои в нишата зад вратата. Все си мисля че там му е най-точното място. Ама после идва коминното тяло-това ме кара да сложа котлоните близо до него. И така се получава от хладилника-прескачаме през котлоните , отиваме към мивката около, която си има плот за проготовления и после пак се връщаме назад към зоната за готвене. Мислил съм над ваианта участъка за готвене да мине на стената където са прозорците, а мивката на другата стена. Това ще реши правилната подредба на зоните, ама ...удължава се участъка между абсорбатова и комина. Чувал съм че не е било хубаво аспиратора да е близо до прозорци...
Ето тук прикачам малко по читава картинка на варината с глух шкаф в ъгъла:
Прикачен файл:
yglov6kaf1.JPG
yglov6kaf1.JPG (82.18 KиБ) Видяна 11796 пъти
Моля за изпитани предложения и brght ideas =D>
Иване, като даваш проектите, спазил ли си изводите си за вода, т.е. може ли мивката да мърда от там? Имам нещо на ум затова те питам? Имам уникалната способност да предположа миризмите къде отиват и как се обикаля из периметъра, та ако кажеш за изводите за водата ще мога да съм от полза. Жена ти участва ли в проектирането?
Един наш приятел посъветва мъжа ми да прави каквото искам аз, иначе има риск ако не ми харесва и не ми е удобно да постоява недонахранен :mrgreen:
Мирослава Иванова написа:
Иване, като даваш проектите, спазил ли си изводите си за вода, т.е. може ли мивката да мърда от там? Имам нещо на ум затова те питам? Имам уникалната способност да предположа миризмите къде отиват и как се обикаля из периметъра, та ако кажеш за изводите за водата ще мога да съм от полза. Жена ти участва ли в проектирането?
Един наш приятел посъветва мъжа ми да прави каквото искам аз, иначе има риск ако не ми харесва и не ми е удобно да постоява недонахранен :mrgreen:
Мирослава,
тръбите извират от колоната, минават по цялата дължина на стената без прозорци и тапите в момента са точно там, където е мивката, но честно казано ВиК то не ми е някакъв ограничител, така или иначе ще имам малка преработка на ВиК в банята. преместването на тапите за водата не са никакъв проблем.
Целия съм в слух и зрение.
Ок, ще си позволя тогава да ти покажа как бих я наредила аз, като обясня защо от практична гледна точка. Ще опазя размерите, които си дал и ще покажа в снимки отвеждането на аспиратора.
Веднага след закуската, че дзверо се събуди и трябва да обясня какви са тия чужди мъже дето им пиша рано рано сутринта :-D
Choch - специалист
ivanvasilev1970 написа:
....
Здравей
това което имам предвид за вариант №1 е следното-> http://picbg.net/u/29202/19920/623824.jpg тази конструктивна усложненост е необходима по 2 причини:по този начин се компенсира кривия ъгъл,независимо дали е повече или по малко от 90градуса и чрез тези мъртво чело(което задължително трябва да е по-широко от дълбочината на шкафа за мивка-тоест шкафа е 560,а М.Ч. е над 600-най добре е да е 620 :wink: ) и въпросната бленда се осигорява безпроблемното отваряне на вратите.Поради това че вратите се отварят една срещу друга ,дръжките ще се удрят във вратите и ще пречат на пълното им отваряне :wink: .Но както и да е-така или иначе доколкото разбирам този вариант отпада.

Ако това беше моята кухня бих направил следните неща:
1 бих изчегъртал мазилката на комина до такава степен че дълбочината му да стане 550мм-по този начин няма да прекъсвам кухнята,а ще зарежа плота.Под плота ще сложа декоративно парче с цвета и размера на вратите,цокъла няма да се прекъсне.над плота ще направя "куфар" от ПДЧ в цвета на вратите и с височината на горните шкафове.За да спестя материал,от страната на шкафа за фурната няма да има цяла страница,(която би се дублирала със страницата на самия висок и дълбок шкаф)а ще е просто бленда,която ще ми осигури стабилно захващане към шкафа
2 задължително бих предвидил подвижен рафт,който да бъде сложен в шкафа за котлоните-ще го поставя така че гледайки в шкафа-отдолу-да не се виждат котлоните-нещо като тава под котлоните :-D -защото каквито и уплътнения да имат все пропускат и е дразнещо да вземеш чиния с капки
3 Задължително бих използвал Al уплътнителна лайсна м/у плота и об.гръб(плочки)-има много красиви пластмасови лайсни в цвета на плота,които имат навика да се стопяват зад керамичните котлони :-D .мога да ти кажа и откъде да си купиш,но не искам да излиза че рекламирам
4.Ако имаш средства-сложи Al цокъл,ако не-има едни силиконови уплътнения за цокъл-добри са и не са някаква скъпня
5 Бих взел миялна с ширина 450-върши същата работа,спестява място и е с малко по евтина
6 Бих направил П вместо Г кухня-бар-а дава завършеност на кухнята,като същевременно "отделя" кухнята от всекидневната(хола)
7 поради конструктивната си особеност ъгловия шкаф се прави с твърд гръб от ПДЧ от едната страна на стената и фазер от другата-бих сложил твърдия гръб от страната на мивката и вместо Г образен подвижен рафт(който реално е неподвижен,защото не може да бъде изкаран от шкафа след монтажа на кухнята :wink: ) бих си сложил нормален неподвижен рафт който да захвана за страницата и тв.гръб.Така от едната страна на шкафа мога да слагам буркани,пакети и тн,а от другата му страна ще имам възможност да сложа по високи и обемни неща.Не бих сложил от тези въртящите кошници-струват много пари и губят полезния обем на шкафа
8 бих отишъл в метален цех да си поръчам парче неръждавейка с размери не повече от 600/600/5 и ще я залепя с двойнозалепваща лепенка и някакво монтажно лепило на об.гръб над котлоните-принципно продават такива готови,но са прекалено скъпи а и монтажа им е много куц
9 абсорбатора трябва да е с над 450м3 всмукателна мощност.моя е телескопичен на конеляно струваше ми чутовните 90 лв и за парите си е перфектен :roll: като му вкл турбо режима-супата спира да ври :lol:
10.не купувай мивка от практикер-там съм вдигал грандиозен скандал след като се опитаха да ми продадат мивка бланко без 2рия пакет окомплектовка за сифон...купувай мивка с голям сифон-освен че там може да се сложи мелачка,самия сифон има решетъчна запушалка и допълнителен щуцер с който може да се отведе мръсната вода от миялната...насочи се към утвърдени марки мивки-бланко,франке...доминокс биват..има едни гръцки пирамис...специално с мивката шега не бива,а менте мивките са незначително по евтини

това е което се сещам на прима виста,в процеса на работа биха изскочили още проблемчета за решаване

Относно симетрията на кухнята ти-би могъл да промениш шкафа за котлоните и вместо шкаф+шкаф за механизъм за бутилки да е само шкаф на 600 с чекмеджета,следва шкаф над шкафа на 450 след това ъглов Г образен шкаф над подобния долен(вместо този трапецовидния шкаф,който е котиран на снимката...и без това трапецовидните шкафове са най неудобни за ползване!!Дали Г образния шкаф ще е отворен с видими рафтове или с врати-няма значение.Дотук със симетрията ;)
механизма за бутилки-даже по широк от този 110мм може да се натъпче в ъгловия шкаф,като се търси модел със странично водене(моделите с долно водене се клатят неприятно) и водачите на механизма да се дистанционират с не по малко от 40мм-заради пантите на двойноотваряемата врата

п.п. знам че трудно ми се разбира като обяснявам :-D :-D ,така че ако имаш въпроси за доуточняване->питай
п.п.п-да не ти спамя другите теми
крачетата на шкафовете стандартно са 100мм,има и 70,има и 140...самите крачета търпят да се скъсяват :wink: за целта се режат (с прободен трион на бавна скорост става)
колкото до размера на миялната-вярно е че в каталога пише 820мм светло,но това не е точния размер-най добрия вариант е да се отиде и да се премери точно уреда който ще се купи..непрекъснато ми се налага да подлагам м/у плот и уред за да може да се захване уреда както трябва..също така може да помислите и за този вариант http://www.technomarket.bg/products/090 ... d=09035896 -малка миялна сложена в долен шкаф
използването на газови котлони е свързано със загубата на шкафа до шкафа за котлоните.Аз лично изкарвам над 6 месеца с 1 бутилка(готви се почти всеки ден) но пък си е разправия..това че връщам чиста бутилка,пък се опитват да ми набутат някоя от дюнерджийница и се налага да ровя докато си намеря прилично чиста е най досадното...
за разположението на котлоните-личното ми мнение че надлъжно спрямо плота е много по -удобно за ползване ..особено за слагане на големи тенджери.. и за гледането в нея ;)..и абсорбатора няма да пречи толкова
Choch,
Благодаря ти за написаното,
Имам много вторични въпроси, и за да не пропуснем нещо ще ги изясняваме карам един по-един.
Относно решението за мъртвото чело
то в валидно в случай на глух шкаф в ъгъла нали?
Но :datz: пак не ми стана ясно :datz: Това което си нарисувал е изглед отпред или отгоре? По ми е логично да е отпред. Ако е така, шкафа например, ако е висок 72 см, височината на това мъртво чело ми се вижда да е около 20 см. После казваш, че ширината ми да е по дълга от дълбочината на шкафа, това изправяне на ъгъла, някак си не ми светва, а тази врата вляво, която е свързана с панта-защо е толкова малко висока... Можеш ли да добавиш аще малко щрихи...и не съм задраскал идеята за глухия шкаф, просто искам да го разбера това решение...
Като изясним това ще карам подред с другите вторичнби въпроси. Написал си наистина ценни съвети, някои от , които бушаваха в главата ми и преди да ги споделиш тук. И аз имам някои други идейки, които допълнително ще споделя и бих се радвал да чуя мнения...
Choch - специалист
Оххх как ме караш да чертая на PC -нещо което не мога :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

http://picbg.net/u/29202/19920/623876.jpg

поглед отгоре-черните правоъгълници са шкафовете гледайки ги отгоре,червените са неподвижните части които се захващат едно към друго с винтове за дърво.. вратите на двата шкафа са в зелено(принципно зелените и червените детайли трябваше да са с еднаква дебелина ама не се получи хохохох),плотовете са с лилав контур
колкото до "изправянето на ъгъла"-ако ъгъла м/у стените е над 90 градуса->слагаш въпросния глух шкаф в ъгъла на кухнята,след това опираш шкафа за мивката на другата стена и като се опиташ да го опреш до глухия шкаф-отпред ще се отвори фуга.Ако ъгъла е по малък от 90те градуса-фугата ще е отзад..затова ти трябва тази компенсационна бленда-да уплътни нещата в случай на тъп ъгъл,и да позволи на вратите да се отварят с цялата възможност на пантите -ако ъгъла е остър...както и причината която споменах в предния пост-дръжките
не знам на кое казваш "глух шкаф" но при това което имам предвид-като отвориш вратата на този шкаф,който съм се опитал да нарисувам и погледнеш в лявата му част ще имаш едни 600+милиметра полезен шкафов обем
ето какво трябва да изглежда въпросния шкаф
http://www.borsamatraci.com/products_ph ... 65_big.jpg
http://www.borsamatraci.com/products_ph ... 37_big.jpg

ето и вида панта който е необходим за отварянето
http://www.rosi.bg/panta-samet-90-zakri ... -2517.html

също така-поправи този чертеж-
download/file.php?id=56491 размерите не отговарят и ще те подлъже-така както си го начертал си определил плотовете на кухнята ти,а не шкафовете-дълбочината на шкафа е 560+18 за вратата=578,плота е с дълбочина 600-тоест остават около 20 мм надстърчане на плота спрямо шкафовете,освен това на единия чертеж комина е с ширина 660,пък тук е 630...
Последна промяна от Choch на съб фев 25, 2012 7:29 pm, променено общо 1 път.
Choch - специалист
Сега намерих вида на пантите ,необходими ако правиш ъглов шкаф с двойно отваряне
единия вид
http://www.rosi.bg/panta-danco-180-zakrit-kant-421.html
втория вид
http://www.rosi.bg/panta-danco-aglova-420.html

извинявайте че използвам продуктовия каталог на която и да е фирма за обков-специално при тази фирма каталога е направен така че лесно да намеря това което търся за да дам примера който искам...

Тема "Съвет за ъглов шкаф или шкаф с глух отвор за ъгъла на кухня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: