Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
svetoslavoff - специалист
Здравейте,
Обмислям една идея - да поместя нещо под ската, но трябва да се зарежат няколко ребра. Сечението на ребро 6х12 ще се отслаби до 6х3. За да заздравя ребрата ми идва наум следните варианти:
  1. от двете страни на всяко ребро да сложа винкели 30х30мм и да ги свържа със шпилки,
  2. да изрежа планки по две огледално за ребро и пак да ги свържа,
  3. вместо винкел - квадратен профил.
Тази част на реброто носи 2-3 керемиди. Моля за вашата помощ дали е реалистично, препоръки за сечения и дебелина на материала за кръпките.
Благодаря за съдействието!
Прикачен файл:
pokriv.jpeg
Схема
pokriv.jpeg (7.8 KиБ) Видяна 2987 пъти
nnikbg - специалист
Колега колко дълги са ребрата , на колко точки лежат и през колко сънтиметра? На пръв поглед това е доста сериозно отслабване на ребрата . Не знам съпромата какво ще каже.
nnikbg,
Показал съм долния край на реброто. Разстоянието 50см е от края на реброто(долния,левия) до точката на захващане на ребрата към напречна греда - дясно. Ребрата са през 45-50см. Извинявам се за нескопосания чертеж, но толкова успях. Под скат съм имал впредвид обема под ребрата с ширина 30см, дължина няколко междуребрия и височина от зарязаното до пода. Разбирам, че отслабването е сериозно, но ме изкушава факта, че показаната долна част на реброто носи само 1,5-2 керемиди по дължина. Затова си мисля за подсилване, което(евентуално) би било достатъчно за тежеста, която носи тази част на реброто. Съпромата ми е много далеч като наука, та затова се допитвам до уважаемите съфорумци.
За да не се отслабва допълнително сечението с отвори за шпилки, може би е по-добре и при трите варианта да използвам винтове за дърво :?:
Лек ден!
Stefan2000 - специалист
Ще стане и с винкел, и с квадратна тръба. Рамото е малко и ще издържи. Направи го двустранно за да си по-спокоен. Шпилки няма да отслабят кой знае колко.
nnikbg - специалист
Сега разбрах. Това е нещо като стряха
Прикачен файл:
pokriv.jpeg
pokriv.jpeg (16.59 KиБ) Видяна 2695 пъти
. Спокойно можеш да подсилиш рербрата с винкел 30х30. Само не знам ако това е вече построено как ще стане всичкото това рязане.
nnikbg и Stefan2000, камък ми падна от сърце:) Ще усиля всяко ребро двустранно. Да видим като стара къща какво ще изровя за "матрял". Това е съществуващ навес и ще си е играчка зарязването, ама е само за 4 ребра(от 12).
Благодаря за редактирането на картинката с тази лека забележка, че ламперията е над контура, а не в него. И правилно си ме поправил - стряха е думата.
Приятна вечер!
schuldiner - майстор
Ако обшивката ти е здрави дъски, може да пуснеш талпи 3 см покрай ребрата и да ги хванеш с винтове към дъските от обшивката (към тавана) - 50 см надолу и метър нагоре по ската, за всяка дъска поне по един винт.

Аз на винкел в дървена конструкция много не вярвам...
schuldiner,
Мислих и това, но като сметнах сечението от 6х12=72см2, зарязано и с талпи 3х3 става 6х3 +2х(3х3)=36см2. ВИдя ми се малко и затова предложих вариантите с желязо. Но пак казвам - далеч съм от методи за изчисляване на конструкции. Би ли пояснил защо даваш захващане на талпите към обшивката(в случая с дебелина 20-25мм), а не към ребрата? Или имаш впредвид по 2х3 талпи на ребро(6х9 +6х3=72). Тогава сечението се възстановява и естествено талпите могат да се хванат само към обшивката. Навеса е обитаем лятото и трябва да преценя, е не аз а жената дали няма да я дразни тази дължина 1м по ската на талпите.
Благодаря за мнението.
Успокоително е, че досега не отхвърлихте идеята по принцип.
А би ли пояснил резервите си: "Аз на винкел в дървена конструкция много не вярвам..."
schuldiner - майстор
Вместо да ти обяснявам надълго и нашироко, вземи пробвай на земята...
Ако усилваш само реброто, с нищо не помагаш на разпределението на товара. А да винтиш през винкела и в тавана си е мазохизъм...

Ако се виждат дъските, значи е крайно време да си оправиш таваните...

Тема ""кръпка" на ребро" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: