Не знам каква ти е мелачката ама тези ми се виждат слабички.
Тези първите са двускоростни, последния - четков.
Най-мощния гледам е 400W и е 3000 оборота.Ако тая мощност те устрои ще трябва да сваляш оборотите.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
joro_tsanev
- специалист
10 мнения в "Кой мотор би ми свършил по-добра работа?"
hidrazin
- майстор
Stefan_62
- майстор
joro_tsanev написа:Здравейте, имам 3 мотора от перални и бих искал един да свържа към машинка за мелене. Ще смилам основно ечемик, който не трябва да се разпрашава, следователно не гоня високи обороти.Здравей, аз съм пригодил като първият ти мотор на гроздомелачка. Използвам малките обороти, като на мелачката съм сложил шайба също от пералня и есента на гроздобера се представи добре, смелих около тон грозде/за всеки случай правих по една цигара почивки/ , но му направих допълнително охлаждане с вентилатор. По принцип на малките обороти загрява бързо и понеже го ползвам по-продлжително време му сложих принудително охлаждане. Както казах първият път се представи добре. За да не го натоварвам по-вече се налага да ронкам гроздете, но това не е проблем. В твоя случай мисля, че ще ти върши работа, но зависи с какво ще мелиш зърното /с валяци или ножове/, ако решиш да го ползваш сложи му едно вентилаторче за твое успокоение. Успех.
Прилагам снимки
мотор 1
Благодаря предварително.
joro_tsanev
- специалист
Този дето викате, че е четков е 13000 оборота. Мелачката е малка, ще смилам по 2-3 кг максимум, с нож е мелачката. Как го пусна тоя на малките обороти. АКо може да ми обясните малко по като за неспециалист.
hidrazin
- майстор
Ето схемата на пералнята за този българския мотор:

червен,син и бял са за едните обороти като - белия на фаза, синия на нула и кондензатора между червения и синия
сив, черен и жълт за другите обороти като - сивия на фаза, черния на нула и кондензатора между жълтия и червения
кондензатора е 16µF - дано да го пазиш

червен,син и бял са за едните обороти като - белия на фаза, синия на нула и кондензатора между червения и синия
сив, черен и жълт за другите обороти като - сивия на фаза, черния на нула и кондензатора между жълтия и червения
кондензатора е 16µF - дано да го пазиш
Stefan_62
- майстор
joro_tsanev написа:Този дето викате, че е четков е 13000 оборота. Мелачката е малка, ще смилам по 2-3 кг максимум, с нож е мелачката. Как го пусна тоя на малките обороти. АКо може да ми обясните малко по като за неспециалист.Колегата "hidrazin" е обяснил точно как да го свържеш, само, че при мен кондензатора е 20µF, но това не е фатално. Струва ми се обаче, че с тези 300 оборота и с ножове дали ще постигнеш това мелене което искаш, според мен ще се получава само разбъркване на зърното. Като гледам при мен с каква скорост върти шайбата мисля, че ще ти трябва мотор поне м/у 800 и 1000 об. Ако беше с валяци щеше да стане, нос ножове скороста ще е малка.
Нито,един-слаби са.
Stefan_62
- майстор
goltupan написа:Нито,един-слаби са.За 2-3 кг. зърно за какво му е да слага мощен, човека няма да мели промишлени количества, просто му трябват по-слаби обороти да не му го дребни много. Може да не ти се вярва, но аз като си правя захранка за риба си меля компонентите в "Чопъра" /жито, царевица, коноп и др/,а той е на половина по-слаб от тези.
joro_tsanev
- специалист
Stefan_62 написа:Именно, ще го пробвам този българския пък каквото стане. Досега и аз го мелех на чопъра,ама много бавно става.goltupan написа:Нито,един-слаби са.За 2-3 кг. зърно за какво му е да слага мощен, човека няма да мели промишлени количества, просто му трябват по-слаби обороти да не му го дребни много. Може да не ти се вярва, но аз като си правя захранка за риба си меля компонентите в "Чопъра" /жито, царевица, коноп и др/,а той е на половина по-слаб от тези.
Тема "Кой мотор би ми свършил по-добра работа?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература