Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlax - майстор
Здравейте
Отоплявам се с локално водно парно с котел на въглища /което е извън стаите за отопляване - в мазата/и дървата само за разпалки.
100 кв.м но реално не всички стаи са с нормална температура 20 гр.
Имам само вътрешна изолация 4 см стиропор на таваните и 4 см фибран на външните стени и пвс дограма.
Радиатори метални,алуминиеви и вътрешни тела от климатици от които съм най-доволен.
Зимата продължи повече и още е рано да свършва.
Искам да споделя някои мои мисли /от 2-3 зими назад/.
Тази зима купих повече въглища от предишни други зими и те не ми стигнаха и вчера ходих да купя още но не се знае дали е за последно
Есента ги купих донбаски промити за 360лв./тон(преди 3 години ги купих на 178лв./тон)
Вчера като отидох да купя казаха, че малко са ги намалили 450лв/тон а били преди време 480лв./тон.
От известно време не паля парното а включвам акумулиращата печка от 22 до 3 часа и съм по доволен от нея.
Замислям се дали в този момент не е по икономично да се отоплявам на ток вместо на въглища.
Замислям се дали не е по добе да увелича дървата /50 лв. кубик/ за сметка на въглищата.
Чакам с интерес сметката за тока.
Как е при вас-споделете.
Поздрави.
VLADO66 - майстор
Минах на дърва преди 5 год. когато донбаските бяха 180лв.Вярно иска повече обгрижване обаче сметката иначе не излиза.
Аз отоплявам същия обем и котела ми е в мазата. До момента съм изгорил около 2,5т. донбаски. Скъпо е верно, но за дърва не се и замислям. Не ми се тича до мазата през час. Сега го зареждам до горе (22кг) и не го пипам 10 до 14 часа.
Замислям се за първо време да изолирам таваните с гипскартон и вата. На следващ етап външна изолация и нов котел.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не разбирам защо трябва да се дублират теми - има точно такава тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=227
m.lukanov1951 - специалист
Miro_st написа:
Аз отоплявам същия обем и котела ми е в мазата. До момента съм изгорил около 2,5т. донбаски. Скъпо е верно, но за дърва не се и замислям. Не ми се тича до мазата през час. Сега го зареждам до горе (22кг) и не го пипам 10 до 14 часа.
Замислям се за първо време да изолирам таваните с гипскартон и вата. На следващ етап външна изолация и нов котел.
Какъв котел ползваш,ако може и някаква схема?
Котела ми е самоделка. Системата е под налягане с една помпа и колектори. Без автоматики.

Тема "отопление-въглища-котел-дърва-цена и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: