Доста голяма вероятност има съдът да изпусне въздуха и налягането да спадне(повреда във винтила,съчетана с недостатъчен контрол например).Тогава условията около диафрагмата се променят и ако РС е обърнат почва да се товари диафрагмата под въздействието на тежестта на водата,която се намира отгоре.Диафрагмата се разтяга като торба за пазар преди кризата...
Предполагам,че точно тази ситуация е имал предвид колегата bulhomes2... 
Лазаре, ти си по-специалист и ти ще кажеш какви са функциите на двата съда. У нас системата е отворена и в 10 литров РС си държа 10 л вода. Според мен той компенсира изхвърлената при разширението вода и тази, която се изпарява. При затворена система изпарената се компенсира от пълначката, а разширената се поема от мембраната.
Незнамкойси закон на Мърфи гласи "Ако въпреки всичките Ви усилия машината не иска да тръгне - няма как, ще трябва да прочетете инструкциите". Та си мисля, че си е най-добре за всеки РС да му се види предписанието от произодителя. На някои мембраните може да са като плондер - с едностранно захващане и пълнене, на други - да минават през средата на съда. Аз лично виждам само една причина да не се използва затворен РС без никаква мембрана и тя е корозия на стените на съда.