Напишете въпрос свързан със санирането.
Ivan Kolev - напреднал
Здравейте,
Решил съм да правя ремонт на една къща, в която от няколко години никой не живее, а къщичката е хубава, но трябва да се постегне.
Става въпрос за двуетажна къща строена през 1975г. масивно строителство, всичко е на плоча и тухли единички, които не са измазани и са зидани с жълта пръст.
Идеята е да се направи качествена изолация и да се постави добра дограма за да може по-лесно да се отоплява. От това, което четох във форума съм се спрял на варианта за външна изолация да ползвам ESP-10см а вътре гипсокартон с 5см вата само на външните стени, по пода ще сложа 3или 5 см Фибран за изолация, защото под плочата има само земя а и ще има водно подово отопление на целия 1-ви етаж. Но тей, като единия етаж на къщата е строен под кота 0 имам няколко стени (бетонни), които граничат също със земя и на тях не знам кое по-добре да се сложи вата+картон или Фибран за да се избегне мухал и конденз?
Дограмата съм се ориентирал да е 5камерна с троен стъклопакет 42мм ако не се лъжа и К-стъкло.
Отоплението ще е с термопомпа за подовото отопление и климатици за другите стаи.
Ще съм благодарен на всеки съвет относно начинанията, с които съм се захванал, защото нищо не разбирам. Искам когато извикам майстори да знам какво да гледам и как да ги накарам да го направят, защото всеки гледа да ти взема парите и после да се спасяваш.
Прилагам няколко снимки за да се добие по-ясна представа за къщата.
Благодаря предварително!

Полезна информация:
Препопъчани майстори и фирми за саниране
Опитни специалисти за саниране на сгради

Прикачен файл

PICT0013.jpg

Прикачен файл

PICT0012.jpg

Прикачен файл

da.jpg

Прикачен файл

kushtata.jpg
Tsilkov - майстор
Къщата изглежда в добро състояние и намеренията ти за цялостен ремонт също. Изолацията която предвиждаш спрямо съществуващото ти положение (неизолирани основи и тухли единчики) е малко - особенно на фона ,че ще ползваш икономично ,но скъпо капиталовложение в термопомпа(независимо към въздух или вода).Ако ще ползваш подово слагай минимум 10 см. Фибран към неотоплената земя иначе ще топлиш земята.Ако нямаш височина просто премини на конвектори - те също работят с термопомпа макар и да не са толкова добри като подовото.За фасада на тия единички ти препоръчвам 18-20 см. стиропор.Троиния стъклопакет е чудесно решение и за мен си оправдава цената - особенно ако не се изхвърляш с излишни отваряеми части.Всичко това говорим за къща за постоянно обитаване - това ли ще ти е основното жилище?Покривът какво ще правиш с него?Внимавай и за термомостове!
аndi - напреднал
Здравейте, казвате ,че нищо не разбирате от това, което искате да направите, но от вашите редове си правя изводи, че не е точно така :o :o :o Остава да търсите фирма изпълнител или бригада . Аз лично бих почнал с ремонт на покрива - разбира се ако е необходимо??? Преди всичко обаче бих проверил цялата къща за евентуални пукнатини и тогава да го мисля !!! Пишете, че и отвътре ще слагате изолация, тогава помислете първо за смяна на ел. и ВиК частта!!! Но да не се впускам в подробности,че нещата както сте ги замислили отиват на доста солидна сума пари, затова смятайте предварително и после действайте. Успех !!!
Вадим Владимиров - специалист
Мисля, че покрива си е добре, но улуците са за смяна. Най-добре и най-лесно да се сменят когато е вдигнато скелето за топлоизолацията.
schuldiner - майстор
Вадим Владимиров написа:
Мисля, че покрива си е добре, но улуците са за смяна. Най-добре и най-лесно да се сменят когато е вдигнато скелето за топлоизолацията.
Въпросът на Tsilkov май беше за топлоизолацията на покрива. Иначе не се вижда да му има нещо като покрив. Улуците може и да са за смяна, ама казанчетата... грехота е, ако могат да се запазят. Аз вече не познавам някой, който да работи такива.
caribi - специалист
Плочата на тавана на втори етаж е бетонна, това значи задължителна изилация , иначе топлото бързо бяга. :-D Пред мене стои същия проблем, който въобще не е за пренебрегване!!! Давайте съвети [-o<
Tsilkov - майстор
caribi написа:
Давайте съвети [-o<
Върху бетонната плоча си нареждаш 15-25 см. изолация в зависимост от нуждите ти и после изолираш отвън бетонните части излизащи конзолно.
Ivan Kolev - напреднал
Привет,
Благодаря на всички за отговорите и се надявам за напред да давате съвети и мнения :-)
@Tsilkov Това ще е основно жилище и за начало мисля да "наглася" само първия етаж. Да, наистина термопомпата е скъпа, но тя е на заден план за след някоя друга година(ако не уцеля 6-ца от ТОТО-то) за сега ще се топля изяло с климатици. За какво точно да внимавам с термомостовете?
Относно покрива там не знам как да процедирам, защото покрива е направен от дебели греди и напречно разположени летви върху, които са поставени керемидите. Какво се прави в такъв случай? Покрива не тече и не ми се иска да го разпокривам, има ли начин да му се направи изолация примерно с вата или нещо друго? 5-6см Фибран няма ли да са достатъчни, защото 10см идват малко много за самите стаи?
@аndi Всичко, което знам е от хората в този форум :partyman:
Вътрешна изолация ще е само по външните стени и вече съм проверил за напуквания, пропадания и за моя радост НЯМА :-) ВиК ще се прави задължително а ел. ще се провери дали е наред, защото кабелите, които са положени са като нови и достатъчно дебели(по мои наблюдения).

А за улуците едни "братя" роми ги погледнаха и казаха, че не са за смяна а за освежаване само, но колко е истина нямам представа. В интерес на истината само на няколко места тече от самия улук, иначе си се отичат както трябва.
Tsilkov - майстор
Ivan Kolev написа:
Да, наистина термопомпата е скъпа, но тя е на заден план за след някоя друга година(ако не уцеля 6-ца от ТОТО-то) за сега ще се топля изяло с климатици.
Изглежда не ми разбра мисълта.Не става въпрос ,че не си струва термопомпата.Отоплението ти(в случея термопомпа) се изчислява според това колко е изолирана къщата (ся това че повечето фирми не го правят е друг въпрос).Като сложиш повече изолация мощноста на термопомпата(или каквото и да е друго отопление) пада двоино,троино и т.н. и от там скъпата цена на иснталацията пада доста.Това ми е идеята като казвам да сложиш дебела изолация - тя се изплаща още като си сметнеш отоплителната инсталация (особенно скъпите решения) и после в експлоатационните разходи и комфорта.
Второто нещо е ,че климатиците също са термопома само че въздух-въздух.Понезже ще имаш намерението да инвестираш в техника е хубаво да попрочетеш за какво иде реч - иначе ще хвърлиш два пъти пари за неща които вършат една и съща работа.Примерно подовото спокоино можеш да го вържеш към външно тяло на климатик :cool:

Покривът няма защо да го бараш - тя изолацията се слага под него.Въпросът е ,че според мен е по-добре да я наредиш на пода на таванското (той плоча ли е или гредоред,) вместо по ребрата.Там задължително иска дебелина защото топлото бяга нагоре.Не виждам тя какво ти пречи на стаите?

Термомостът е едно от най-коварните неща в топлоизолацията - http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_bridge .Проблемът е ,че топлината бяга като токът - по най-малкото съпротивление.
Ivan Kolev - напреднал
Под тавана е плоча, която излиза и като козирка от къщата, от това, което чета означава, че трябва да сложа изолация на самата плоча под тавана и да изолирам тази част, която се подава извън стените на къщата за да не се получи термомост. Каква изолация трябва да се сложи в/у плочата за да може и да се стъпва след това по нея и да има желания ефект. Външната част на плочата с фибран ли да изолирам?
Под самите керемиди трябва ли да сложа фолио за да не духа от тях и да не става ветрилник на тавана?
Климатиците наистина са си термопомпи въздух-въздух, и съм се спрял на тях за първоначално отопление, защото ги имам налични и няма да се товаря като разход за момента. Имах желание в бъдеще да сложа ТП вода-вода или земя-вода, но май ще се окаже, че няма подпочвена вода в двора ми, а за втория вариянт се разубедих от факта, че трябва да изровя целия двор на 3м дълбочина за да положа серпентината. В крайна сметка май ще е най-добре да е въздух-вода, но задължително с подово отопление. Въпроса е дали да купувам термопомпа въздух-вода или да си купя мощен климатик и да го преправя да работи като такава?
А и никога не се губи ако имаш запас от мощност както ще се получи при мен ТП въздух-вода и климатици(въздух-въздух) :-)

Тема "Саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: