Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
idunno написа:
Тая инсталация май ще работи на гравитачен прицип, така поне прочетох.
Браво,освен,че няма да е ефективна и ще работи ...ама друг път,това си е истинско завръщане в каменната ера.
Много хора се пробват да проектират познанията си от парното върху слънчевите системи- общ прицип може и да има ( това не е гравитачната идея),но има и определени детайли,които ги различават.
То като няма помпа няма и електроника и от колектор няма нужда- просто един варел боядисан в черно (матово яерно) и една тръба, =D> и кранче
...така както сме я подкарали ...
И нещо което много много не се споменава - слънчева инсталация се прави с...пари.
А сега сериозно ...помисли за вертикално монтирани колектори ( ако има такава възможност) но спомпа електроника и останалите салтанати.
Бих казал - на баба ти фърчилото. Няма нищо по хубаво от гравитачната система. Лошото и е, че изисква дебели тръби и наклон.
buh - напреднал
idunno написа:
Тая инсталация май ще работи на гравитачен прицип, така поне прочетох.
Браво,освен,че няма да е ефективна и ще работи ...ама друг път,това си е истинско завръщане в каменната ера.
Много хора се пробват да проектират познанията си от парното върху слънчевите системи- общ прицип може и да има ( това не е гравитачната идея),но има и определени детайли,които ги различават.
То като няма помпа няма и електроника и от колектор няма нужда- просто един варел боядисан в черно (матово яерно) и една тръба, =D> и кранче
...така както сме я подкарали ...
И нещо което много много не се споменава - слънчева инсталация се прави с...пари.
А сега сериозно ...помисли за вертикално монтирани колектори ( ако има такава възможност) но спомпа електроника и останалите салтанати.
Да колега, искам да е гравитачна. Напълно съм съгласен с теб, че СИ се прави с пари и същите (за мен) не са проблем. Мога съвсем спокойно, без затруднения да си взема специалисти които да ми проектират и изградят каквата и да била съвременна СИ.
Но.
Желанието ми е, да използвам стрария принцип "от каменната" ера за да изградя такава инсталация.
В тази връзка всеки един съвет от специалистите тук, в тази посока ще ми е от полза. Или както ти по - горе посочи, искам да знам повече за "определени детайли". (не се заяждам).
Благодаря на колегата "2v6" за съветите, това за цолажа не го знаех. Мисля да използвам около 2 кв.м. колектор и ще сложа мин. 1 1/4 цола за топла и 1 цол за студената.

На въпроса на колегата " nikivd" за колектора - все още не съм решил. имам едно много добро книжле в който са описани подробно 4 - 5 варианта на колектори (със съединяване на ламаринение листове, със различни серпентини), ще видим.

И още веднъж - не отричам прогреса и новите технологии, тук все пак е "НАПРАВИ СИ САМ", аз лично обичам това (направил съм си сам фреза, минтрактор 18 конски си с пълен инвентар, и още куп други нещица). Знам, че лесното е "в магазина", но тогава нямаше да чета и пиша тук. :)
Последна промяна от buh на пон фев 27, 2012 4:34 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
а какъв е шанса да преместиш бойлера близо до колектора?
ако спестиш 10 - 12 метра тръба ще е добре от хидравлична гледна точка (отделно че и тръбите пари струват)
buh - напреднал
Не мога да го преместя, предното помещение е всекидневна.
2v6 - майстор
buh написа:
Мисля да използвам около 2 кв.м. колектор и ще сложа мин. 1 1/4 цола за топла и 1 цол за студената.
:shock:
Какви тръби мислиш да ползваш?
Не е необходимо да са с различен диаметър :idea:
buh - напреднал
Ами, не знам какви да използвам.
Мислех поцинковани. Като ще ги изолирам с 10 см. каменна вата. Идеи :? :?
Дайте някаква насока.
Ще работи системата без проблем аз ползвам гравитачна система вече 2 години и нямам никакви проблеми като разликата във височината на боилера и колектора е 1,5м а дължината на тръбите е 10м тръбите са с алуминиева вложка и са ф16 . От средата на април до средата на септември работи без проблем.
kalin72 - майстор
Имам един въпрос, как най-лесно и качествено може да се направи така, че да ползвам двусерпентинния си бойлер като слънчев такъв?
Проблема, според мен, е че разстоянието до южната част на покрива е по вертикала 6 метра, по хоризонтала 5 метра.
Мисля да направя колектор от пластмасови бутилки :) Каква помпа, и дали е нужно някакво управление, в случая?
2v6 - майстор
buh написа:
Ами, не знам какви да използвам.
Мислех поцинковани. Като ще ги изолирам с 10 см. каменна вата. Идеи :? :?
Дайте някаква насока.
Ако панела е 2 м² идеалните тръби са медни ф22.
¾" поцинковани ще вършат почти същата работа.
Не съм в час с поцинкованите - колко струва 1м тръба 1"?
Трябва да провериш и трасето! Необходимо е да има постоянен наклон поне 1 градус (1см на метър) от панела до бойлера. Въздуха трябва да може да излезе на обезвъздушител в най-високата точка някъде над серпентината на бойлера.

Идеята на torbalan също не е за пренебрегване. Един бойлер заема съвсем малко място - един шкаф 40х40 см :idea:
stamenov1 - специалист
И какво правим, като потече в хола. Ни канал ни дявол, трябва да се източва с маркуч. Тези дни ядох попарата на един пробил бойлер в къщи.

Тема "Въпрос за самоделна слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: