Денучка -този вентил е май линеен -тоест не е ротационен , неговия стержин не се върти ами се движи аксиално така мисля .Знам че си привърженик на 24 волтовите задвижки с сигнал 0-10 v , аз ползвам 230 волтови -нямаше ме в час когато учихме 24 волтовите .
Филма наистина не се върти. Ходи нагоре - надолу. За смесване повече ми харесват от другите. Ако ти трябва тук да има, там да няма вода другите са по подходящи. А за 24 волта може да си бараш на воля колкото си щеш. А тази е още по яка за управление.
На тази задвижка е за линейния вентил .А Булхомеса за да ги направи за ротационни вентили трябва да види оригиналните представки и да ги копира -тоест на вентила има вътрешни резби за които с 2 болта се закрепя първо представката и после за нея задвижката , отделно се монтира и удължение на стержина на вентила -една джаджа която се надява на 4 грама на вентила и завършва с кръгло телце което задвижката на Белимо да захване .Купувал съм от Термоикономик , вентила беше бронзов модел МЗ 3 май на Мут .
Относно движението на задвижката -ами ако ще и супер контролер да има сложен , задвижката седи спряла само секунди най много минута две и пак се врътка -защото самия вентил е така устроен (за 3 пътния говоря ) че,не може дълго да държи една и съща постоянна температура -иска да отвори 1 от входовете повече или по малко .С 1 дума задвижката почива много малко по време на работа -само броени секунди -така че Бухомес не се притеснявай че ти върти често задвижката .Винаги при ново стартиране на инсталацията -задвижката върти вентила по-бързо и почти до крайност , постепенно после намаля ход и се стабилизирва около зададената температура , ако пък имаш контролер с контрол по външна или вътрешна температура -задвижката почти никога не спира
Преди години доста съм се занимавал с трипътни вентили в друга област и мога да дам някои насоки, но нещо не се ориентирам в терминологията ви.
Аз ги знам така:
1. Имаме вентил с линейно или въртеливо преместване на щока (клапана).
2. Ел. задвижка - мотор с редуктор или евентуално електромагнитна (при линейно преместване). Това е доста важна отличителна черта. Булхомс пише за пропорционално преместване и вероятно става дума за първия тип. Той би могъл БЕЗ външни въздействия да остане в произволно положение между мин./мах. Всички, които познавам имаха крайни изключватели (някои и сигнални такива).
3. Управление - релета, контролери и т.н.
Това, което ме смущава да си мисля за елмагнитни задвижки, са съобщенията за "постоянно плуване" и управление с ЕДИН термостат. При мотор-редукторните, такава ситуация би трябвало да е от лошо управление.
По принцип мотор-редукторите се управляват с два релейни (или подобни он-оф) крайни елементи (три състояния на изхода). Би могло да е най-простото - два термостата със задължителния хистерезис в настройките, ако отклоненията ("плуването") на температурата с няколко (но вероятно до 5-10 оС) е допустимо.
При по-сериозни изисквания, релетата се управляват от регулатор (контролер). Тук има една особеност. Ако търсим споменатия от Антон "закон за регулиране" (правилният според мен е ПИ), трябва да имаме "на ум" при програмирането (настройките), че мотор редукторът е интегрално звено и целият комплекс (вход контролер - изход клапан) разменя местата на съставките - П в регулатора става И на комплекса, Д става П.
В такава система, при възникване на грешка (голяма) комплексът отработва един относително по-дълъг компенсиращ импулс, последван от няколко по-кратки уточняващи и би могъл да остане в покой до възникването на нова грешка.
В този вариант (с регулатор) е достатъчен един осезател за температурата.
Контролерите за вътрешните температури ще са си по конвекторите. Филма, изчетох целия сайт на Термоикономик , но не открих тая "джаджа която се надява на 4 грама на вентила и завършва с кръгло телце което задвижката на Белимо да захване" Ще взема някой ден да им се обадя да видим можем ли да се разберем и да поръчаме по телефона.
8180, уауууу. До "Антон" разбрах, че системата ми с 2 релета си е ОК, обаче от там нататък... май не трябваше да го пия това вино.
Няма страшно,
Тя си е сложничка теорията - уж популярно опитах, пък и взех да я забравям, откак потрошиха оранжериите.
Яд ме е, че наскоро май изхвърлих няколко работещи регулатора (аналогови) - бих ти подарил да експериментираш. Ще погледна при време в едно мазе.
Трябва да се гледа и хода на вентила в различните положения , дали отговаря на хода на задвижката , някой от тези задвижки -имат различен ход от 90 градуса .Айде мойто понеже не е направи сам -ползвам стандартни готови компоненти както казах на Хониуел и няма грешки .Който не разбира също може да допусне грешка с положението на стержините във вентила , но най добре прочетете ,питайте или сами репетирайте положенията на сухо когато вентила още не е монтиран на инсталацията .Особено 4 пътния вентил , може да застане така и сака , при 3 пътния също има значение .