Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nnikbg - специалист
syncho написа:
nnikbg чипса се гори съвсем успешно от няколко години от не малко хора. Защо да няма почва? Разликата е, че за момента има само котли за по-големи мощности на чипс (>30kW).
syncho под "у нас" имах в предвид моя котел и приятелска закачка с Лазар Ганев. Виж ,че Ерато са пуснали котел <= 30 kW на чипс.
syncho - майстор
не разбрах закачката. Имай в предвид, че всеки нов продукт си идва с недостатъците докато се отстранят минават поне 1-2год.
LazarGanev - "Велик майстор"
То и с колите е така - аз затова не си купувам нова кола :-D
vache - специалист
Аз вече си мисля, че сме каръци по отношение на нашето отопление... :?
Помните драмата... Няма да влизам в подробности, само ще кажа, че и на бойлер не случихме, или моята представа е била различна ... Протече обезвъздушителя, вързан на серпентината. Понеже беше късно вечерта и мъжът ми нямаше как да купи нов решихме да затворим крановете на бойлера към системата и да го включим на ток. Речено сторено.. ама тоя бойлер грее 100 л вода за 8 часа до около 65 градуса.. Какво е това чудо???!!! Бойлерът е на Шишков. Разбира се никъде не пише колко е мощността на нагревателя. Прочетох цялата му "документация". Накрая в нета видях, че са най-малко 2 кв. Ако допуснем, че нашия е такъв, че то тъпото Теси 80 л. грееше водата за около час и половина. Не знам какво става изобщо. Бойлера е в една стаичка като мокро помещение. Там не е така топло като в стаите. Ама гледам народа си държи бойлера в мазетата, а и ние все пак не живеем в пещера с камък на входа :mrgreen:
Само ще кажа, че още като го доставиха есента и го възрахме протече от ел. нагревателя. Тогава дойде човек и го смени.. неясно с какво предвид настоящата ситуация. А това бяха бойлерите дето страшно ни ги похвалиха. Да взема накрая да го продавам и толкова!

И така умря последната ми надежда да направим някакво свястно управление на тоя бойлер. Защото още преди да стане работата с клапана изолирахме бойлера от системата за отопление и се оказа, че системата за отопление на стаите харчи по 1.5-2 чувала пелети на 24 часа. Значи за бойлера издумква най-малко 1 чувал. Това хич не ме устройва. Обмислях да е възран като обикновен радиатор в системата докато тя се подгрява по команда от стайния датчик, а в другото време да се грее на ток, защото колко ще изхарчи. Да, ама сега като гледам как загрява за 8 часа :?

Та така.. сигурно ви досаждам вече, ама се изчерпах откъм идеи, а и явно дотук ми свършват познанията :sad:
nnikbg - специалист
Vache ти така и не пусна една схема на твоето парно. 100 л бойлер за 8 часа на ток , а с котела за колко време се грееше? Мен 4 дена ме нямаше и като се прибрах водата в бойлера беше 15 С (150 л) , а котелната вода 7 С. Старт на котела и след 2 , 2.5 часа бяхме под душа.
VLADO66 - майстор
Vache,ако му пипнеш изолацията на този бойлер ще ти стане ясно-5см от най-рехавата стъклена вата. :eek:.При смяната на нагревателя може да са ти сложили и 1kW,мисля че са на резба и не е голяма философия да се смени.И облечи бойлера с хубава дрешка-и един дунапрен върши работа. :), отгоре му уший чулче с ципче.
syncho - майстор
VLADO66 направо на коафьор да го закара и една причесчица да му направи :-D Не знаех, че още някой ползва стъклена вата за изолация...
VLADO66 - майстор
Щях да взимам бойлер от Ш....в но като видях един разрязан избягах.Изолацията беше айде така да се изразя некаменна :-D вата от най-ниското обемно тегло което се намира на пазара.
Здравейте.Наблюдавам с интерес форума и благодарение на него понавлязох в материя която ми беше абсолютно непозната.Сега за основното:предстои ми изграждане на отоплителна инсталация на нова къща.Реално отопляема площ 280 кв.м. плюс бойлер 300л.Първи етаж 150 кв.м,от които 120кв.м на водно подово отопление плюс 30кв.м на радиатори.Втори етаж(спални) 130 кв.м само на радиатори.По проект котелът е пелетен 25кW плюс слънчеви колектори.Ориентирал съм се към котел"DEFRO duo pelet".Не съм срещал коментари за него и за това моля за Вашето експертно мнение.Ето линк:

http://www.defro.pl/images/stories/PDF/ ... syczna.pdf
http://www.defro.pl/images/stories/PDF/ ... syczna.pdf

Две неща ме впечатлиха в този котел:
-доста е масивен-дебелината на стените на топлообменника е 6-9 мм.,теглото-около 600кг.
-има много сериозен електронен модул ,който управлява 4 помпи(вкл. датчици за температура)-загряване на бойлер,подово отопление,радиатори и рециркулация.
Цената му е сравнително приемлива,ако си го доставиш от производителя.Моля ви за коментари и мнения.
LazarGanev - "Велик майстор"
Стига бе - заради възможността за управление на помпите ли те впечатли? Ако нямаше тази възможност да не би помпите да останат неуправлявани? Не знам на каква цена ще ти дойде, но това си е една Даконера, която струва 3000лв, а този ще ти излезе предполагам двойно и тройно. Вместо да се впечатляваш от електрониката, обърни внимание, че няма почистване на горивната камера на горелката и ще е капризен на пелети, т.е ще гори скъпи пелети
http://www.defro.bg/productdetails.aspx ... Duo-Pellet
С тези 4 врати толкова паразитен въздух влиза, че като поостарее малко не можеш да му правиш никакви настройки.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: