• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Добре съгласен съм, а другите неща? :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Кои неща? Между другото тези ППР панели ме заитересуваха, защото сега умуваме върху отоплителна система на оранжерия, а тя трябва да е тръбна, пък със стомана не ми се занимава.
lux_e_on, дай цени и повече информация
filmatoplo - майстор
Оранжериите ги топлят с полиетилен вкопан .
LazarGanev - "Велик майстор"
Само вкопан ще стане ли бе Филма? То ясно, че трябва да има и вкопан, ама дали е достатъчно. Полиетилена какъв - омрежен или обикновен, черен? Нямам опит с оранжерии, пък обекта е голям, ще се прави поетапно. Всъщност то още няма оранжерия, ама тя се слага бързо, пък ние трябва да сме готови с концепцията.
syncho - майстор
ние проектирахме няколко такива големи оранжерии със заровени тръби от омрежен полиетилен. За съжаление нито един от тях не се изпълни и нямам реални наблюдения.
lux_e_on - специалист
Лазаре за цени нямам идея.Трябва да провериш при представителя.Аз им ползвам клима пропилена на Акватерм(с уж карбонови фибри),но го взимам от Рувекс.Това случайно го видях и ми се видя интересно.
ttroya - помощник
Здравейте.Някой може ли да каже полибутеновите тръби с бързите връзки тип H2O,дали са подходящи за изграждане на отоплителна система с котле на твърдо гориво.И плюсове и минуси спрямо полиетилена и полипропилена.
timon_tg - специалист
Здравейте,

Бих искал да попитам за съвет, каква би трябвало да е дебелината на топлоизолацията над плочата на кота 0, при положение че под нея имам XPS 5cm (ивични фундаменти). Самата плоча е на 50 см над нивото на земятя, без мазе.
syncho - майстор
ttroya при котле на твърдо гориво ти трябват метални (поцинковани или медни) връзки при всички положения, за да не стане беля при прегряване. Все пак на твърдо гориво нямаш почти никакво управление.

timon_tg идеята на изолацията над плочата е да не топлиш самата плоча отдолу, така че е добре да имаш едни 1-2см поне.
kalin72 - майстор
ttroya написа:
Здравейте.Някой може ли да каже полибутеновите тръби с бързите връзки тип H2O,дали са подходящи за изграждане на отоплителна система с котле на твърдо гориво.И плюсове и минуси спрямо полиетилена и полипропилена.
Да, подходящи са, но само след колекторите към радиаторите. От котела до колекторите медни до 2метра, после ППР . Моята инсталация я направих с този вид тръби, H2O, 16 мм, вече втора зима, и две изпускания на котела на 100 градуса, редовна експлоатация на 70 градуса, няма никакъв проблем. Водопровода също съм изградил с тези тръби, за справка :)
Плюсове - много лесен монтаж/демонтаж, само ножица ти трябва, чупки почти всякакви без колена, абе с кеф се работи :)
Минуси - цената, но се преживява.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: