Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Бих се съгласил със запояване само ако го прави с тигел. С поялника студените спойки са му гарантирани и ще нагорят обикновено в най неподходящия момент. За да стане качествена спойка ще трябва да ползва киселина което неминуемо ще доведе до корозия след време.

При положение че човека има хубави клеми що му е да се занимава с калайдисване.
hidrazin - майстор
Качествена спойка става и без киселина.За това си име едни неща дето им викат безкиселинни флюсове.
Ако има "ръка" става много бързо и качествено.А това за тигела не съм го виждал от много години ама в случая не е много удобно да
катери тигела по стените.Голям "майтап" ще стане ако се залее с него.Тигела се ползва когато може да закараш детайла(кабела) до него
и предимно за масивни неща.А тия кабелчета стават и със 100W поялник.
Ама той си решава де.
:partyman:
PCL82 - майстор
Да започнем от втората снимка с двете разклонителни кутии. Големи скръндзи бе-два кръга в една тръба! Това не е забранено, но е оставена вратичка ако е заварено положение и се налага, а не зорлем при ново изпълнение.

За мен щом е тръба и двата й края трябва да са достъпни и винаги да може да се изтегли наново кабел. Всеки незапознат с инсталацията, трябва да може лесно да отгатне кое къде върви, а с една така замазана тръба вече става трудно. Освен това тръбата е допълнителна електрическа изолация освен механична.

Бих изкъртил двете кутии и бих сложил една квадратна кутия, в която да влезе гофрето и двата мостови кабела. Гофрето ще трябва да се удължи с парче от същия вид, като парчето се сцепи на 3см и се нахлузи върху другото, после мястото се пристяга със свинска опашка, а сцепеното се подлепва с изолирбанд (или само с изолирбанд, ако има място за намотаване).

Връзките ги прави с клеми Ваго, така ще намалиш субективния фактор и нашенските изпълнения с тел и тесла до минимум. Това е реномирана марка и си отговаря за качеството. Но спазвай точно дължината на заголване! Не трябва да се вижда гола мед извън клемата, не трябва и заголеното да е късо!

Ако искаш да направиш нещата мераклийски потърси разклонителна кутия, която се разделя на две с преградка за двата кръга (има вносни такива но не се намират често). Проводниците от гофрето прекарай през две парчета термосвиваем шлаух, за да разделиш двата кръга и да ги подведеш в двете половини на кутията. Ако ползваш обща кутия пак е добре да сложиш шлаухи и да посравиш парче пластмаса за преграда, иначе двата кръга ще се смесят, което не е редно.

Правилно е кутийте да са подравнени с шакловката и да са заторени с незагрозяващи капчки.
В това отношение универсалните кръгли капчки с клипси с добри-тънки и почти не личат след боядисвне. Има два размера -за конзоли и за разклонителни кутии.

Дълбоко замазаните кутии се наставят с пръстен изрязан от друга кутия или с готови такива (има вносни).

За квадратните кутии е добре да се взимат вносни- с по-хубави капаци са.
Последна промяна от PCL82 на вт фев 28, 2012 9:54 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
гофрирана тръба = гофре /майсторски жаргон/ :)
Gregari - помощник
Да наистина ще сменя разклонителните кутии - поне тези в които има връзка между многожилен и едножилен проводник, по два кръга са в едно гофре, общо три тръби и вървят май по тавана.

Дилемата ми е да ли да ги замажа или да ги оставя да се виждат. От една страна е хубаво да има достъп от друга ми се струва че ще стои грозно с тези големи капаци, просто където са изкарани гофретата - несиметрично в стаите.
Другата дилема :) може би болна за този форум е кабелните връзки - калай или клеми :) имам малък опит правил съм ги и двете, запоени ми се вижда по стабилно може да се изолират, а и термо шлаух да се сложи. С Ваго също става, да се изолират е трудно и заемат повече място иначе защипват здраво но трябва да се внимава, както обясни по горе ПЦЛ82 ..... незнам ще го мисля!
От всичко поне се научих да намирам разкл. кутиии намирам ги като диво прасе трюфели :)
paralesa - специалист
hidrazin написа:
А за капачки иди в някой магазин и търси от тия универсални капачки за разклонителни кутии
Човек се учи додето е жив - такова животно не бях виждал.Добре е да се знае.Може някога да потрябва.
Тия са колкото полезни,толкова и нелепи капачета. Когато няма друг избор...тоест нов оригинален капак няма-това върши работа,обаче си има недостатък. И пак има два вида. Аз купих от практикер едни,чието захващане е трудно. "Щипката" им е твърде голяма и ако кутията не е полупразна капака не прилепва. Трябва всичко да е добре натъпкано и с повечко мерак и стабилни нерви става.Обаче ако си припрян(като мен) е трудно :) Но просто кутийките ми вкъщи са от тия старите "картонени" и не се намират вече капачета за тях освен тия. А старите ламаринените са заприличали на...
hidrazin - майстор
Ламаринените ръждясват и ръждата избива през мазилката.Пък и намерете ми един клиент дето иска да му се личи къде са кутиите по стените!!!
Аз практикувам друго - кутията с капак, после гипс (замазка) за да не личи.Преди да почне "да не си личи" правя снимки на кутиите с наложен метър за да се има представа за размерите и накрая той получава CD със снимки наредени в папки.Примерно "спалня север" , "спалня изток" и т.н.т.
Все пак CD-то струва стотинки, а клиента е впечатлен.Друг е въпроса дали ще го опази това CD. Но пък нали има безконтактни фазомери? :finga:
Успех!
kam34 - специалист
При клемите няма нужда от изолиране тя самата клема си е изолирана.Ако ползваш Ваго клеми може и да си ги замажеш, няма да имаш повече проблеми.
vk - специалист
Хубави разклонителни кутии внасят Plammat (http://plammat.bg), включително и турските кутии "borsan". Обаче сайта им е много зле. Ако ти е удобно отиди при тях или да ти кажат по телефона , за някой голям дистрибутор.
vgeorgiev - специалист
PCL82 написа:
...Добре е да се избягва свързването на повече от един проводник в клема, защото единият може да не бъде стегнат достатъчно. Би трябвало да се използва специализиран гребен....
Как мога да свържа две ДТЗ-та от един главен предпазител ?

Тема "Ел. табло с две дтз защити, разкл. кутии проблем ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: