• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
dako_5 защо реши, че няма знаещи? Защото не ти отговаряме на въпросите, или защото съм писал, че не знам с какво е напълнен патрона на термо-вентила?
На твоите въпроси е отговорено в темата. Има схеми, по които можеш да си свържеш буфера, бойлера и слънчевите колектори. Не си писал каква ти е горелката – газова, нафтова, пелетна? По принцип котлите с горелки нямат нужда от буфер, но ако се свързва и слънчева, той вече не е излишен. А за термо-вентила, производителите не пишат с какво са го напълнили... Предполагам, че е нещо като парафин, но той се стопява при малко по-ниски температури, за това не съм сигурен, че не е някакъв друг материал. Това не е от голямо значение. Какво ме интересува, с какво е пълен след като си върши работата...
bigdragon - майстор
Материала за пълнителя на патрона на термостатните вентили е парафиноподобен (някакъв въглеводород), но доста по-твърд и се топи при по-висока температура. Среща се под различни търговски марки, в момента се се сещам само за церезин.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0% ... 0%B8%D0%BD
filmatoplo - майстор
Гледам помпа 3 за вентилконвекторите е сложена на връщащата вода :? защо - какво и пречи да е след смесителния вентил -като тази за водното подово .Не ми увеличава добре моята схема , не мога да видя дали има на всеки зонален клон -възвратна клапа :) .
bulhomes2 - майстор
Предполагам, че говориш за моята схема, щом споменаваш помпа 3 и конвекторите. Всяка помпа е с възвратен клапан, филтър и 2 ръчни крана.
filmatoplo - майстор
:) Да за тази схема говоря , но не я виждам увеличена , щом има клапи добре , само защо помпата към конвекторите е на връщащата вода , не може ли да се наредят двете помпи една до друга заедно с 3пътните вентили на подаващата вода , аз бих я сложил там , както по схема от страница 1 на Антон .
bulhomes2 - майстор
Тя и тая схема е на Антон. Какво значение има? Даже не е ли по-добре помпите да се разполагат на по-студените щрангове?
filmatoplo - майстор
:) Сигурен съм че Антон за по огледно е намерил там место на помпата ,тоест схемата е само ориентировачна , но ти си ги подреди -двата смесителни вентила с помпите над тях -да подават към всяка зона.
bulhomes2 - майстор
На практика най-вероятно ще бъдат разположени на различни стени в котелното.
AntonBM - специалист
Filma, дали ще я сложим на подаващата или връщащата не е от голямо значение. В случая тази помпа-3, първо я бях сложил на подаващата, но я преместих на връщащата по 2 причини. В режим охлаждане ще работи с малко по-топла вода – на отиване е 7 на връщане 12°С. Така тя ще прави по-малко конденз. Пак ще се мокри, но по-малко. Другата причина е, че ми се освободи място на чертежа да покажа по-ясно другите елементи.
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: