Напишете въпрос свързан със санирането.
Tsilkov - майстор
Ivan Kolev написа:
Под тавана е плоча, която излиза и като козирка от къщата, от това, което чета означава, че трябва да сложа изолация на самата плоча под тавана и да изолирам тази част, която се подава извън стените на къщата за да не се получи термомост.
Да - това имах предвид.Хубаво е и самото чело да има изолация(изобщо изолационната обвивка трябва да бъде непрекъсната) ,но това като свляш олуците.Същото нещо трябва да направиш и по терасите.За да стъпваш сложи изолация с якост на натсик поне 300 кг./м2 и отгоре залеи с армирана замазка(става обаче тежичко).Другия вариант е да редиш дървени ребра ,между тях изолация и отгоре ОСБ.
Вариант 2 за изолация на покрива е да натъпчеш подпокривното със слама - става супер за никви пари :)
Ivan Kolev написа:
Под самите керемиди трябва ли да сложа фолио за да не духа от тях и да не става ветрилник на тавана?
Не е лошо ама не оправдава разручкването на нетеащия покрив.Като му доиде време за ремонт - тогава го сложи.
Ivan Kolev написа:
че трябва да изровя целия двор на 3м дълбочина за да положа серпентината
Това със серпентината го збарави ,освен ако не си в някой регион на Юг от Сандански.За вързване към подводна вода се иска дебит ,а освен това е подсъдимо.Работещия вариант е 100 метрови сонди в земята и то след необходимите изчисления и проект.Навъдиха се много фирми които могат да сглобяват такива системи(което е елемнтарно),ама ефективната система си иска изчисляване - в противен случей си заравяш парите за нищо.
Ivan Kolev написа:
А и никога не се губи ако имаш запас от мощност
Губят се пари,създаваш си главоболия по поддръжка и монтаж.Също така нали си наясно ,че най-евтиния метод за отопление(експлоатация+вложени пари в системата) по нашите ширини е добре направена система с котел на дърва.
Ivan Kolev - напреднал
Днес се качих на тавана и там намерих сняг, който най-вероятно е навят през керемидите :? В този случай не е ли необходимо да сложа от под покривното фолио?
Това със сламата, сериозно ли? Има ли ефект?
Колко квадрата трябва да са кабелите за ел. инсталацията в стаите?
За дървата съм съгласен, но нямам намерение да се връщам към тях, защото хамалогията е много голяма. Купи дърва, нарежи ги, нацепи ги, остави ги да съхнат, зареждай котле или камина, чисти кюнци и др. Като удариш чертата на ток излиза малко по-скъпо, но само с натискане на едно копче :-)
Tsilkov - майстор
Покривът - фолиото си е фолио и има мсисъл - не ме разбирай погрешно,ама то не е хоп и да го сложиш.Аз лично покрив в такова състояние не бих разбутал заради леко снегонавяване.Все един ден ще му доиде ред и на покрива - не бой се няма да те забрави :lol:
Сламата не е никакъв майтап.Коефицента на топлопреминаване на сламата е към 0,05 при условие че стиропора и ватата са към 0,04.Като плеснеш едни бали слама по 60 сната все едно си сложил 50 санта вата :cool: .Трябва само да ги уплътниш хубаво една в друга и да им метнеш един найлон да не се мокрят.Рискът е ,че може да навъдят гризачи и друга подобна гад ,ама ако котката не помогне - просто ще ги хвърлиш - и без това можеш да ги намериш почти за без пари.
За отоплението .Предимствата на трмопомпите и недостатъците на дървата са ми ясни (то има и още) - мисълта ми беше ,че помпите си искат начално капиталовложение.
P.S.И да си запазиш капаците по прозорците - много са ценни а и са полезни.
pavkatay - майстор
Tsilkov написа:
Сламата ........,ама ако котката не помогне - просто ще ги хвърлиш - и без това можеш да ги намериш почти за без пари...
Малко извън темата, но не съм съгласен. Слама вече трудно можеш да намериш. Съвременните комбайни я разпрашават и не изхвърлят цели сламки. С този проблем се сблъсках, защото зимно време кучетата ми се топлят с този изолатор и тази година със зор намерих 3 почернели бали слама (явно са от няколко години).
Tsilkov - майстор
Аз имах предвид на бали - то иначе насипно не си е работа.Миналото лято като си ходих до село гледах балирачките си бачкаха.Ако не може да се намери слама следващия най-евтин вариант е вата - в по-насипните версии може да се намери за 80-100 лева кубика.Лошото е ,че не става за ходене върху нея освен ако не рпавиш на пода гредоред с ОСБ.
pavkatay - майстор
Ами и аз имах предвид на бали. То като е раздробена сламата от комбайна няма какво да се балира. :)
Ivan Kolev - напреднал
Може ли да ми кажете към коя фирма да се насоча за закупуването на нужните материали за изолацията Баулмит, Церезит, Терезит или някоя друга.
Предполагам, че има много качествени неща, но аз искам нещо по средата, да не е най-евтиното, а най-доброто цена-качество. Дали само от една марка трябва да са всичките неща или всяка марка си има силните страни и е добре да се комбинират.
Ако някой може да даде и цена на м2 за нужните материали ще е екстра.
Ivan Kolev - напреднал
От една фирма ми казаха 26лв/м2 без ДДС за материалите + 15лв за труд. Всички материали са от Баумит.
Нормална ли е тази цена?
Ivan Kolev - напреднал
Привет отново,
Реших, че е по-добре първо да сменя дограмата и след това да правя изолация и за това имам един въпрос - Какво мислите за тази дограма?
Става въпрос за профил ТИСЕН, троен стъклопакет 36мм с аргон и 4мм стъкла 4 сезона/бяло/Ка стъкл. Казаха ми че в БГ има немски профили и те са Саламандър, Шоко и този Тисен, дали е вярно нямам идея.
VLADO66 - майстор
Първо дограмата-тройния стъклопакет е добро решение дори и без аргон,само 4 сезона .Към профилите добави и Рехау. Ел. инсталалацията е добре да ти я направи ел. техник ако не разбираш.

Тема "Саниране на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: