Най - вълнуващия въпрос зимно време.
buh - напреднал
Това с поцинкованите тръби...дано имаш електрическа винторезка или някой по- як приятел.
По добре с ППР тръби и да се изкривят малко няма проблем.[/quote]

Здравейте колеги,
благодаря за мненията и съветите.
Няма да използвам поцинковани тръби (не бях се сетил за корозията от антифриза), а черни или с алуминиева вложка (няма проблем с ръчната "пафта" за резби, пък и има струг :-D ).
По отношение на колектора - ще обмисля сериозно варианта на колегата "Mapek", за дълъг и тесен колектор (така по пълноценно ще използвам пространството под терасата). Като на този етап умувам за направата му от медни тръби или съединени листове желязна ламарина. :?

Вчера направих измервания, и се оказа, че даже при стандартните колектори (условно 2х1 м.) имам денивелация до бойлера от 1.7м., което мисля че е доста добре.

На този етап започвам да се замислям за управлението на ел.нагревателя :? .

с поздрави
Последна промяна от buh на ср фев 29, 2012 4:05 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
при система с естествена циркулация - какво има да му мислиш :)

ако бойлера изстине - нагревателя ще се включи...
ако е топъл - няма да се включи :)

няма помпи, няма вентили... красота :)
когато няма слънце - циркулацията от самосебе си спира :)

мен обаче колектор под тераса на първия етаж, еле пък от медни тръби, много силно ме притеснява...
освен ако има въоръжена охрана на смени...
buh - напреднал
Колектора под терасата не ме притеснява толкова.

По скоро ме претеснява при включването на ел. нагревателя дали няма да стане обратна циркулация (охлаждане на бойлера) :?:
Ако сложа стандартен възвартен клапан от бойлер, дали ще върши работа ?

Или трябва нещо друго ?
bulhomes2 - майстор
Как да стане? Кое ще накара затоплената от бойлера вода в серпентината да слезе в слъчневия колектор? Ако е с помпа става най-редовно, но гравитачното - няма как.
kalin72 - майстор
Добре де, аз попитах по-рано в темата, ама ме отсвирихте :)
Имам двусерпентинен бойлер на ниво 0, няма как да направя термосифонна системата, но с помпа и диференциално управление дали ще стане? Колектор - самоделка, не съм решил коя схема да ползвам :)
bulhomes2 - майстор
kalin72, кое те кара да мислиш, че не може да стане?
kalin72 - майстор
Ами това, че на термосифонните системи бойлера е над колектора. При мен ще е обратно...Студената вода от бойлера как ще се качва до колектора?
zmiori - специалист
С помпата.
Нали пишеш с помпа и деферинциално управление. Е те така ще стане.
kalin72 - майстор
zmiori написа:
С помпата.
Нали пишеш с помпа и деферинциално управление. Е те така ще стане.
Е така ще стане, да, ама без тях няма. Нещо се загубих в транслейшъна :))
buh - напреднал
bulhomes2 написа:
Как да стане? Кое ще накара затоплената от бойлера вода в серпентината да слезе в слъчневия колектор? Ако е с помпа става най-редовно, но гравитачното - няма как.

Да, прав си колега, няма как да стане. Изглежда вчера от много мислене започнах да откривам "n-тия закон на роботиката" :drinkers: :-D

имам въпрос:
ако панела е от листове ламарина, как е по добре да направя включването
Прикачен файл:
1.jpg
вариант 2
1.jpg (3.04 KиБ) Видяна 3344 пъти
Прикачен файл:
2.JPG
вариант 1
2.JPG (2.73 KиБ) Видяна 3344 пъти
И кой е по ефективния колектор - със серпентина върху лист ламарина или с цели листове между които се движи флуида ?

Тема "Въпрос за самоделна слънчева инсталация за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: