• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Pandurko написа:
Какви са тия подвеждащи въпроси колега. :wink:
Няма такова животно 'общ' ток. Има фазни и линейни токове. Е евентуално и ток в нулевия проводник ако го има.
А ако щипнем с амперклещите трите проводника на една 3ф3пров инсталация, би трябвало 'общия'ток да е 0, но това всъщност е токът с нулева последователност. Сиреч онзи ток който мери всяка една деф.токова защита. Ако обаче хванем само 3ф без нулата, но при 3ф+Н инсталация винаги ще има показание което е уравнителния ток(идеална симетрия няма).В този ред на мисли един 3ф деф.токов прекъсвач става само за товар в триъгълник. До като прекъсвач 3ф+0 става и за звезда и триъгълник. Просто нулата остава празна.
А най добрия вариант е когато всичко си е направено, както го описват в каталозите.
офф :drinkers:
Е да съм казал нещо по-различно по темата :) , просто въпроса съм го задал на по-достъпен език за форумците, все пак не всички са с електротехническо образование.
Поздрави :drinkers:
ginev - напреднал
Здравеите, незнам дали тук му е мястото да попитам ?
даите идея как да се предпазим от ТОК които прекъсва за 1-2сек.
и токов удар, при идващ ТОК.
да предпазим всички електроуреди с едно устроисрво .

Пример един контактор на гл. табло да се вкл. 10 сек. след идването на тока
при 250 вол.да изк. при прекъсване 1-2сек. също :idea:
rettere - специалист
Туй не ще да е заради пренапреженията, но става за защита. Примерно на хладилник с компресор.И аз имах нужда от такава джаджа.На ден спираха тока 10- тина пъти за по няколко секунди и ако се уцели да работи хладилника / компресора /, после не тръгва заради компресията-вдига ток и му изключва защитата ...
zaioristu - напреднал
Здравейте, и от мен.Прочетох цялата тема но имам няколко съмнения за това ще питам.Скоро ще сменям на къщата си цялата инсталация и съм замислил следния начин на разпределение.Стаите са хол,кухня,спалня,детска и баня.За всяка от стаите хол,спалня и детска отделен кръг 3х4мм2 като от разклонителните кутии до контактите 3х2,5мм2. с обща ДТЗ като се предвижда климатик във всяка от стаите на твърда връзка.Кухнята един кръг за контактите и отделен за печката с котлоните(3х4мм2 на твърда връзка). Бойлера и пералнята в банята също на отделен кръг 3х4мм2(бойлера също на твърда връзка). Втората ДТЗ на бойлера и печката с котлоните.И един кръг 2х1мм2 за осветлението за всички стаи като ще използвам само енергоспестяващи крушки за което мисля, че е достатъчна квадратурата на кабела.Автоматичните предпазители за контактите по 25А,осветлението 10А,печка с котлони 40А,бойлер 40А.
sasooooooooo - "специалист"
Осветлението да е 3х1,5мм2, хубаво е коридора да е с отделен кръг.
За всеки климатик - отделен кръг 3х2,5мм2, с контакт и 16А предпазител, без ДТЗ
За печката и бойлера по 25А стигат.
ДТЗтата да са по 40А, главен 50А или 63А
Pandurko - специалист
Добре си го замислил. Едно подсещане само. Гледам за къща иде реч и трипроводна инсталация. Направи си собствено заземление и не разчитай на енерговското. Не е сложно и не изисква големи пари. Обърни достатъчно внимание на това, защото си осигуряваш мн.добра пасивна безопасност. И не свързвай твоето заземление с нула или земя идваща отвън. А как се прави е друга тема, която може да се изчеше ако някой не я е чесал вече.
vvventsi - специалист
Pandurko написа:
И не свързвай твоето заземление с нула или земя идваща отвън.
Това което си написал не е правилно. Трябва да се свърже неговото заземяване със външното заземяване и нулата ,ако не си свърже заземяването към нулата става система на заземяване "ТТ" при тази система е много опасна ако няма ДТЗ! при система на заземяване "ТТ", ДТЗ са абсолютно задължителни за всички токови кръгови, защото ако стане земно съединение ,(избий фазата на корпуса на уредите) съпротивлението на заменителите няма да е достатъчно ниско да предизвика късо съединение и няма да изключи предпазителя мигновенно а ще изключи след време, минути а може и часове,през това време ще има опасно напрежение на корпусите на ел уреди,или да трябва да си прави система на заземяване TN-C-S ,или ТТ но със ДТЗ за абсолютно всички консуматори!
zaioristu - напреднал
Мога да направя и собствено заземяване няма да ми е проблем.Само не разбрах кое е по добре да свържа третия проводник към нулата идваща от енергото (в случая е все тая дали ще правя заземление) или само към зазямяването което ще правя.От вън влизат само фаза и нула.И ще има ДТЗ само както ме посъветва sasooooo на климатиците няма да слагам.
vvventsi - специалист
Това трябва да правиш!

Прикачен файл

scan0001.jpg
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията: